Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:45 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Как да помогна?нови  
АвторMepи (Нерегистриран)
Публикувано13.08.04 10:06

Вчера приятелката ми, която живее в САЩ и вече е американска гражданка ми писа, че са я уволнили от работата й - частна фирма без предупреждение и без причина. Всъщност причината е, че шефа й разбрал, че тя е ходила на интервю за друга работа. Вечерта й се обадил по телефона и й казал, че е уволнена, а на другия ден тя отишла в работата и видяла, че нещата са й събрани в кашон. Тя работи 5г. в тази фирма, купи си къща, която изплаща всеки месец и живее с дъщеря си - ученичка. без работата ще загуби и къщата, а и детето може би трябва да напусне това училище. Приятелкете ми е изпаднала в отчаяние, защото там /а и тук/ няма на кого да разчита, тя сама всичко е постигнала с много, много труд.... Много ми е мъчно за нея и детето и си мисля възможно ли е в най-демократичната държава да се случи такова нещо и още повече няма ли начин тя да се противипостави на такова нечовешко отношение. В тази форма тя работи 5г. по 12-14 часа на ден, понякога и в събота и неделя и почти без никакви отпуски или болнични. Извинете за дългите словоизлияния, просто съм шокирана и търся някакъв съвет какво може да направи приятелката ми, за да не изгуби всичко, градено с толкова труд през тези години.

Тема Re: Как да помогна?нови [re: Mepи]  
Автор Cтpeйнджъp (Лъжливо вампче)
Публикувано13.08.04 10:14

Трябва да се консултира с местен адвокат, за съжаление нашето законодателство няма нищо общо с американското и каквото и да кажем то няма да е от полза.

...Вампирите излизат само нощем...

Тема Re: Как да помогна? [re: Mepи]  
Автор Blake (извънземен)
Публикувано13.08.04 11:40

ами предполагам сама си разбрала истината за най-"демократичната" държава в света - няма такова нещо, по-сдухана държава от САЩ е май само България :)

Just a genius

Автор ELlAS (непознат)
Публикувано13.08.04 22:43

Хайде стига глупости (имам в предвид мненията)....
Бил съм в подобно положение в САЩ.
Най-доброто, което твоята приятелка може да направи е да се обади в местния LABOUR DEPARTAMENT (телефонният номер би трябвало да е постнат в един плакат, който всеки работодател би трабвало да постне на конспишъс плейс, там където могат да го видят работниците (а може и да го вземе от Yellow pages.
Нека се оплаче, че е дискриминирана като чужденка, дължат и пари и компенсации (unemployment compensations), да си каже Social Security Number-a, пък защо не да опише и действителната случка.
Те обикновено се веднага се обаждат на работодателя, а за последния това е малък ужас, защото могат да му се струпат безброй главоболия на законобоязливата глава.
Нека да го направи, пък най малкото ще получи от него някой долар и ще му вземе страха.....
А най-вероятно ще й се обади и ще започне да се извинява като ученик и ще й предложи да се върне, стига да не продължава.
Мога да кажа, че съм минавал през това. Наистина зависи от човека и това какво внимание ще получиш от Лейбър офиса, но обикновено върши много добра работа.

А Америка съвсем не е демократична, но затова пък е ПРАВОВА държава (поне вътре в отношенията си с гражданите), (това последното за тези, които могат да направят разликата).

УСПЕХ от мен! И пиши за резултата!

П.С. извинявай за шантавия език, ама ме мързеше постоянно да превключвам на латиница. (А иначе обичам България и българския)

Тема Re: Как да помогна?нови [re: ELlAS]  
Публикувано16.08.04 10:13

Много ти благодаря, веднага сядам да й пиша и обезателно ще Ви пиша за резултата!!! Весела седмица!

Публикувано10.09.04 16:40

Взели са я на работа на мястото, където е ходила на интервю и е много щастлива, с по-голяма заплата и т.н. и затова нищо не иска да предприема срещу предния си работодател, но пък той успял преди това да й "уреди" да не взима пари за безработица!!! Обаждал й се по телефона да я заплашва да не говори срещу него на новото място /те са сходни дейности/, абе ужас!! Добре, че се е отървала от този идиот! Азислех, че само тук ги има!

Тема Re: Как да помогна?нови [re: ELlAS]  
Автор kakata (от Тобосо)
Публикувано11.09.04 12:06

Бе и аз се чудя, как така отиваш да работиш в чужда държава и не знаеш елементарните си права. Да отдели време да ги проучи, да се срещне с нарочно назначените за целта чиновници.
Не че някъде по света на чиновника му се работи, но пък може да бъде принуден, най-малкото като те вижда всеки ден насреща си.
При нас трудовите права са защитени по пародиен начин, Инспекцията по труда издава некви си предписания или дава консултации. Ако погледнеш функциите на стотиците нароили се агенции и комитети, те непременно включват консултации. Аман от консултации, бе, искам реална защита от държавата. Отделен е въпроса, че консултантите са толкова невежи, че ти идва да ги ритнеш.
Това последното не беше много към темата, но да си изкажа недоволството и аз.

Тема Ми еланови [re: kakata]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано12.09.04 16:22

да те науим да риташ :))

Bеer? Mоre?

Тема А у нас ако се случи, какво може да се направи?нови [re: Mepи]  
Автортъpceщa (Нерегистриран)
Публикувано01.10.04 19:33

Може ли да ми кажете, ако в България ме сполети същото, какво мога да направя? Тоест ако отида на интервю и оттам се обадят на работодателя ми да му кажат, че съм ходила на интервю и след това той решава да ме уволни.

1. По какъв начин може да ме уволни? Дисциплинарно? Или пък волю-неволю да се съглася на "по взаимно съгласие"?

2. Мога ли след това да предприема някакви законни действия срещу него - на теория и на практика?

Не че държа особено на настоящата си работа, но държа да знам как законово мога да накажа работодател, който се опитва да сплашва и държи изкъсо служителите си, защото такива работодатели има и в България.

Тема Re: А у нас ако се случи, какво може да се направи? [re: тъpceщa]  
Автор 7kari (щастлива)
Публикувано03.10.04 10:25

Ако работодателят ти поназнайва нещичко от трудовото право, умело борави с КТ и има подготвени сътрудници в Човешки ресурси, нищо няма да можеш да предприемеш...

Не се обръщай назад, може би нещо те настига!

Редактирано от 7kari на 03.10.04 10:27.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.