Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:31 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Казусът с паразитните иконки  
Автор File99 (оперативна 1ца)
Публикувано16.05.03 18:24

Kazusut

Хипотезата е следната - платено ми е да зареждам обемиста и важна информация(научна, правна, икономическа) по интернет от компютърен клуб на обезпечена линия, но връзката непрекъснато се затормозява от разните паразитни рекламни иконки, следствие на което като противоправен резултат се случва един от следните три вредоносни резултата - 1)не ми стига разчетното време за изтегляне на скъпа и важна за мен информация, 2)връзката се разпада технически следствие на паразитното претоварване, 3)или ми отнема повече време отколкото съм предвидил нанасяйки ми материална вреда както в платеното време, така и извън него в оперативният работен план на деня.
Сега въпросът ми е следният - ако изхождам от Закона задълженията и договорите чл.45(1)”Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другимо” и съответно ал.2”Във всички случай на непозволено увреждане, вината се предполага до доказване на противното”, разполагам ли на базата на тези текстове с иск за вреди срещу българският дистрибутор рекламиращ вносната си стока си в моето заплатено ел.пространство или в тесен смисъл срещу юридическото лица, в рамките на което технически и юридически функционира сървърът, който обременява скъпата ми интернет-връзка с ненужна и неинтересуваща ме информация, поради което ми се проваля доставката на важна информация, следствие на което търпя материални вреди и отговарям за неизпълнение на поръчка ? Променя ли се радикално смисълът на хипотезата ако проваленото теглене на информация е било от личният ми компютър и паразитните икони са довели или спомогнали пряко противоправният вредоносен резултат изразяващ се в обективна невъзможност да се достави нужният пакет информация ? Мога ли да претендират за вреди следствие на процентното оскъпяване на интернет-часовете(макар и минимално) от юридическите лица, чиито сървъри замърсяват ел.ми пространство, забавят и оттам оскъпяват интернет-връзката ми ?

Редактирано от File99 на 16.05.03 18:25.

Тема Re: Казусът с паразитните иконкинови [re: File99]  
Автор Juris (/ancient/)
Публикувано16.05.03 20:25

Едва ли ще кажа нещо,което да Ви е от полза,но смятам,че ще е от полза за изясняване условието на задачата.
Едва ли може да изходим само от текста на чл. 45 ЗЗД.Трябва да се познава много добре нормативната уредба,съставляваща т. нар. "Интернет право"
/и у нас трябва да има някакви наченки на такова право/.Със сигурност трябва да се проучат съществуващите общи условия за предлагането и рекламата на Интернет услуги.Съвсем не ми е ясно как ще издирите ответниците-виновници за описания от Вас проблем.Изглежда ми грандиозно начинание изясняването на това кой е в основата на всичките тези паразитни реклами - едва ли ще е само едно лице.Всичко ще трябва да се проследява,доказва.А съдът у нас не е виждал такова нещо,а когато не е виждал нещо става страшно - може да се очакват всякакви затруднения към първопроходеца - ищец и накрая безумно решение.

Правото е изкуство как от нищо да направиш нещо !

Тема Re: Казусът с паразитните иконкинови [re: Juris]  
Автор _stranger_ (влубено гуедкам)
Публикувано16.05.03 21:48

Което ме навежда на мисълтта че законодателя пак ще следва събитията... пък и трябва да се провери може или не може рекламните банери да се връткат тук и там... пример сайта на мтел изпращаш смс до мобилен телефон, но най-отдолу със ситен шрифт си пише към вашето безплатно смс ще бъде прибавено и рекламно съобщение на оператора... общо взето твоят доставчик /или предоставил ти някаква такава услуга/, може да си има договор с сладура който си рекламира и не може ти да му забраниш да прави това... тъй кат може да ти скочи с незнайно какви общи условия които даже си и подписал...

Освен това :) как ще докажеш че вредоностният резултат е настъпил именно поради факта че рекламните банери ти затлачвали връзката... няма как 1. са малки - може да са кеширани, да са в проксито... 2. ще ти проследят цялата трафик сесия и ще се види какво освен "полезна информация" смучкаш от нета /инкл. :) сайтове с по така съдържание/ :) и да не се окаже че вместо те на теб ти на тях...

Вампирите излизат само нощем...

Тема Ти си луд........нови [re: File99]  
Автор abettorМодератор (миуо мишуенце)
Публикувано16.05.03 22:55

.....някъде писах тема за това как се възприема от съдиите термина "Интернет"..... а ако ти се падне съдия над 50-те годинки със сигурност можеш да търсиш вреди, като.......ми като съседа ти причинил вреда с магия (за сведение - в старите комунистически учебници това беше христоматиен пример за (не)причиняване на вреда поради негодно средство)

Сън ли бе всичко....или пък истина.....хубаво с тебе ми беше!

АвторJus (Нерегистриран)
Публикувано17.05.03 19:20

Na poslednite ti vyprosi : DA! Ako sluchajat se gleda v Germanija ili Avstrija, vyv vseki edin sluchaj da!
Vyprosyt e koj e prichiniteljat. Ako tova e tvojat provider, to pogledni si dogovora s nego, dali ima uslovija za reklama i v kakyv razmer te se otrazjavat na cenata za internet dostavka. Ako ti si si zarezhdal razni raboti i si "syzaredil" nekakvi paraziti, kradjashti resursi, to problemyt ne e v providera i nemash isk sreshtu nego. Sreshtu reklamodatelja nemash isk (spored mene), osven ako toj ne dejstvuva protivopravno. No ponezhe ima samo imushtestvena vreda, sirech ne takava, nakyrnjavashta absoljutno zashtiteni blaga, ti e nuzhna culpa lata ili dolus. Pone v Germanija i Avstrija e taka . Kakvo se znae v BG za E-Commerce Directive na Syveta na evropejskite obshtnosti? V stranite chlenki tja veche e transformirana v nacionalni zakoni....

Тема Re: Казусът с паразитните иконкинови [re: Jus]  
Автор _stranger_ (влубено гуедкам)
Публикувано18.05.03 00:03

:") ХелоооУуу Дарлинг ние живеем в България :) не в Австрия не в Германия, а в милата ни родинка България... така че всичко българско и родно... любя, тача и милея... в тази връзка :))) аз съм юрист/недипломиран/ и още нямам договор с доставчика си :) какво ми говориш за обикновения потребител... :)))) Е аз нямама защото такива клаузици съм му спретнала, че той не ще да подпише :))) ама ми е бивш работодател :) и съм от глезените клиенти...
Та има хора които плащат за вътрешен трафик :) и няма мърдане, защото МОНОПОЛ :) само 1 доставчик в този или онзи район.... няма пет шест :), аз съм на центро и тук кабелка опъва ;) само моето АйСиПи :) я някой друг е... я :))) са му клъц клъц /последното в кръга на шегата... моите доставчици са точни/...
Тъй че не давай празни надежди на чиляка :) пък и те винаги могат му спретнат една стъкмистика :) знаеш ли колко съм добра там... :))) а за тебе т.е за постъра .... мойто чедо ще си гледкаш рекламните банери и ще кликаш както замаян да ги затваряш + това рекламите могат да излизат при отваряне на определен сайт... нещо което въобще не зависи от доставчика... да филтрира полвината адреси ли... е после ще ревнете има филтри! И България не е членка и скоро да ти издам една тайна... НЯМА ДА СТАНЕ :))) то и 152 и 152а от НПК са в разрес с ЕКПЧ :) но на кой му пука...

Вампирите излизат само нощем...

Автор Blake (извънземен)
Публикувано19.05.03 10:29

Такааа...
Не съм юрист (уеб дизайнер съм), но мисля че мога да внеса малко светлина по въпроса. Доколкото разбирам, дразни те появата на рекламни банери по страниците които посещаваш, нали? Ако е така, то ти НЕ МОЖЕШ да осъдиш никого, защото:
1. Доставчикът на Интернет достъпа, който ползваш, няма нищо общо с рекламата/рекламите, които гледаш; т.е. той ти осигурява само "средата" за пренос на данни
2. Клубът, където си вършиш работата - също няма нищо общо с това, защото той се възползва от услугите на доставчик, и ти предлага техническо обезпечение за действието "сърфиране в интернет" (т.е. компютър и софтуер за това)
3. Рекламните банери, колкото и да са досадни, са едно от нещата носещи приходи на (забележи!!!) собственика на страницата, която посещаваш. Тази страница (сайт), чрез която си вършиш работата (каквато и да е тя), физически стои на някой компютър някъде по света, което естествено струва пари... Предполагам си обърнал внимание на факта, че използваш въпросния сайт без да плащаш нито стотинка (не става въпрос за това че плащаш за интернет достъп или такса на час за използване на компютър в клуба - това са две различни неща). А собственикът на сайта който посещаваш няма как да вземе и стотинка от тебе. А кой тогава му дава средствата за поддръжката на този сайт - рекламата естествено.
4. И последно - предполагам никой не ти е опрял ножа в гърба да използваш ТОЧНО ТАЗИ СТРАНИЦА за да си вършиш работата? В края на краищата - когато нещо не ти харесва - не го използвай, нали?

С две думи - ти не можеш да осъдиш нито доставчика на интернет, нито клуба (тези две инстанции нямат нищо общо с проблема), нито пък собственика на сайта (най-вече чиито услуги ползваш съвсем безплатно и с който нямаш договорни отношения).

п.с. съществуват начини да ограничиш появата на рекламните банери с чисто софтуерни решения, които обаче са строго специфични за всеки отделен случай, така че не мога да ти дам конкретно решение. Най-лесния начин е да изключиш показването на всички изображения по сайтовете които посещаваш, но тогава пък навигацията вътре ще е безумно трудна!

Е, надявам се че внесох малко яснота по въпроса и съм бил полезен!

Just a genius

Тема Re: Казусът с паразитните иконкинови [re: Blake]  
Автор veskop (непознат)
Публикувано19.05.03 18:42

Да бе, аз му предлагам да съди и 24 часа дето му пускат реклама във вестника. и му причиняват вредоносен резултат - главоболие от рекламата която без да иска чете докато търси къде е написано нещо.

Тема Благодарянови [re: Blake]  
Автор File99 (оперативна 1ца)
Публикувано26.05.03 19:26

Смятам, че мнението на Блейк в случаят е най-реалистично и компетентно. Все пак благодаря на всички юзъри, които се включиха в дискусията и изказаха мнението си !

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.