|
Тема
|
HELP, PLEASE!!!
|
|
Автор | Pepo (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.03.03 12:19 |
|
Бях задал описания по-долу въпрос в http://www.info-business.bg и получих отговор само от една кантора, за което им благодаря!
Не искам да постъпвам некоректно спрямо тях, но са ми необходими и други мнения по въпроса.
-------------- въпрос --------------------
Здравейте!
Имам длъжник (физическо лице) на голяма сума, който не плаща повече от две години. Поканван е многократно, в т.ч. и с нотариална покана. Предстои да заведа граждански иск, но желая да обезпеча вземането си, като поискам допускане на обезпечение по чл.309 от ГПК.
Длъжникът ми разполага с голям недвижим имот, който е придобил по време на брака си, чрез банков заем, за което имотът е ипотекиран. Стойността на този имот покрива точно задължението му към мен.
Длъжникът ми умишлено бави издължаването си към банката, но все пак не спира да си обслужва заема. Прави просрочия или внася по-малки суми от определените. Това го прави с цел да забави освобождаването на ипотеката, за да не мога да наложа запор и опис на имота, което той очаква да направя. Идеята му е да отложи във времето това издължаване, докато се снабди с достатъчно
средства да плати цялата оставаща част от заема и незабавно да прехвърли имота на трето лице, чрез фиктивна продажба.
Мога ли да наложа такъв запор, преди освобождаването на ипотеката, който да остане валиден и след това, тъй като имотът ще бъде заплатен и освободен (това се знае със сигурност!), но да не му дам възможност за такава фиктивна продажба на трето лице? Как и на какво основание да стане това? Достатъчно ли е като основание чл. 309 ГПК?
Знам, че имам право да поискам обезпечение по чл.309 от ГПК и ще го направя. Какво ще стане обаче, когато моят длъжник подаде частна жалба срещу определението на Съда за издаване на обезпечителната заповед, предвид това, че въпросният имот практически е собственост на банката, а не е негов? Ще падне ли обезпечението при една частна жалба или не?
С молбата за допускане на обезпечение мога да представя справка за собствеността на имота, но знам, че в нея ще е отразена въпросната ипотека. Ще се допусне ли обезпечението или не, в този случай?
Ако правилно сте ме разбрали, на мен целта ми е да бъде наложен запор на имота така, че да се "наредя на опашка" за него, след банката и когато някой ден ипотеката бъде освободена, аз да съм първия взискател, който да се възползва от това!
Възможно ли е или не и как да стане това, ако е възможно?
Освен това, има и още една подробност, която допълнително усложнява нещата и е известна от вчера: моят длъжник се готви да излиза в чужбина, за да работи. Не е ясно точно къде, но е ясно, че ще го направи. Знам, че единствения начин това да бъде осуетено, е да се допусне обезпечението, да се наложат запорите и да се заведе гражданския иск. При това положение, той няма да излезе никъде, защото ще трябва някакси да се оправя.
Ето защо трябва да действам много бързо...
--------------- край ---------------------
Може би се учудвате защо не се обърна към местен адвокат за всичко това? Ще Ви отговоря: защото в нашето малко провинциално градче всички адвокати се познават по-добре с моя длъжник, отколкото със съпругите си и той просто ще бъде предупреден... Така, че ако реша да правя нещо, то трябва да стане "тихомълком" и "изневиделица"!
Ето защо ми е необходима помощ "от вън"!
Предварително Ви благодаря!
| |
Тема
|
Няма никаква пречка.......
[re: Pepo]
|
|
Автор |
abettor (бивам още) |
Публикувано | 01.03.03 12:34 |
|
....да се наложи възбрана на вече ипотекиран имот.
Редът е същият, както и при неипотекиран.
Можеш да го направиш предварително, можеш да поискаш обезпечението и с исковата молба.
Нещо повече. Дори банката да е първи ипотекарен кредитор към момента (предполагам) голяма част от жилищният кредит е изплатена. това значи, че дори той да спре плащанията си към банката имотът ще се изнесе на публична продан и ще се удовлетворявате последователно - тя за невнесената част и ти за дължимата сума.
Не се моткай с питаници ами обезпечанай иска и действай.
Защото, да не те плаша, но той и в момента може да продаде имота (фиктивно) на трето лице барабар с ипотеката.
Поздрави.
Тук се пише нещо умно, нали?
| |
Тема
|
Re: HELP, PLEASE!!!
|
|
Автор |
kakata (от Тобосо) |
Публикувано | 01.03.03 18:47 |
|
Слушай сега. Виждам, че си се освезомил добре, но все пак има някои неща, които са доста объркани. Първо, имота не е собственост на банката, а на длъжника ти. Ипотеката е тежест върху него, но кредиторът не става собственик на заложеното като обезпечение или ипотекирано имущество, поради изричната забрана за това в закона. Банката би станала собственик на имота само в случай, че няма кандидати за закупуването му при изнасяне на публична продан.
При едно изпълнително производство, банката е привилегирован кредитор и чрез продажбата на имота ще се удовлетвори. Остатъка може да бъде разпределен между останалите кредитори по реда на предявяване на вземането им.
Второ, дори и да нямаше ипотека, може би нямаше да можеш да насочиш изпълнението към имота, защото единственото жилище на длъжника е несеквестируемо, освен в частта надхвърляща неговите и на семейството му нужди. Съветвам те да поискаш обезпечение - възбрана, но търси идруго имущество.
| |
Тема
|
Благодаря Ви! И все пак...
|
|
Автор |
Pepo (непознат
) |
Публикувано | 02.03.03 13:49 |
|
Благодаря Ви за съветите!
Кажете ми само, ще падне ли наложения запор, при обжалването с частна жалба, от страна на моя длъжник?
Относно това, че жилището му е единствено, това е вярно, но то е доста голямо - около 140 кв.м. плюс гараж, мазе, таван и т.н...
Друго имущество на негово име няма, освен един лек автомобил.
Смятам да поискам запор и на колата, но не знам дали от Съда, който ще ми издаде обезпечителната заповед или от Съдия-изпълнителя да поискам тя да бъде спряна от движение?
Т.е. в молбата за допускане на обезпечение или в молбата за образуване на изпълнително дело, да поискам автомобила да бъде спрян от движение?
| |
Тема
|
|
|
Автор | Belega (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.03.03 13:36 |
|
Трябва да внимаваш, защото ми се струва, че дори и да направиш запора, фиктивната продажба може да бъде извършена и без друго. Не знам как, но знам такъв случай, подобен на твоя.
Не съм юрист и за това не искам да ти давам грешни съвети.
По-добре някой от юристите тук да ти даде компетентно мнение!
| |
Тема
|
[re: Belega]
|
|
Автор | helper (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.03.03 10:49 |
|
Nalagai si zapora ce shte iztarvesh vlaka. Toi moge da gali kolkoto si iska no niama shansove. Nadiavash se ce imota shte stigne i za bankata i za teb. Ako reshi da go prodava-realno ili fiktivno, kupovaca mu da se spasiava - nasocvash prodanta kam imota, tai kato kupuvaca go kupuva s ipotekata i si posi posledstviata.
| |
|
|
|
|