Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:10 09.05.25 
Политика, Свят
   >> Политика
*Кратък преглед

Тема В дух на разбирателство ...нови  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано26.12.11 22:44

Да бъде създаден парламент на балканските държави предложиха от управляващата в Турция Партия на справедливостта. Седалището на парламента да бъде в Измир, а в него да вземат участие България, Гърция, Босна и Херцеговина, Румъния, Албания, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.
Според сараевското издание "Дневни аваз", инициативата на Саит е посрещната хладно в Анкара. Вестникът уточнява, че това е първата такава инициатива в историята на турския парламент.

Според депутатът Рифат създаването на балкански парламент ще е възможност „балканските страни да развиват отношенията си във всички области, в които биха имали взаимна полза“.
Първите депутати в балканския парламент, според Саит, трябва да бъдат журналисти, политици, хора от неправителствени организации, учени и писатели.
Предложението е изпратено за одобрение във външното министерство в Анкара и сега се чака одобрението на шефа на дипломацията Ахмет Давутоглу.

Това е подадена ръка от приятел, който иска да сподели успехите си, ... или поредните козни на паносманизма?
На вид е безобидно и дружелюбно начинание? Защо не?
/да ама не! лобирането пред депутати (учени и писатели на първо време) които са емоционално-неустойчиви може да озакони, например, отказ от основатели претенции. Пизнаването на арменския геноцид не е само морален акт. Кой ще гарантира, че арменците няма да кажат Б - давайте сега материални компенсации!.. ще се говори за милиарди./

Ако ще правим някакъв южен СИВ аз съм за. Както СССР ни спусна технологии и квоти за продукцията? Такова нещо, обаче, няма да се случи. Турция не само няма да даде, ами ще докопа всичко, което и върши работа. Репетицията я направиха - доста фабрики, купени от турци се декапитализираха и машинарията замина за Турция. Има и положителни примери за кооперация - но ми се струва, че това са еднократни бизнес удари, където българският и турският търговец имат взаимна изгода. При един продължителен бизнес, българинът със сигурност ще си изгуби козите.

Де да беше Османската империя, където турците се занимаваха само с властта, а икономиката беше оставена на подвластните народи. Сега Турция си е самодостатъчна. На второ място по ръст в света -8.2%. Направи аграрна революция и притежавайки част от "плодородния полумесец" няма да даде шанс на никакъв аграрен производител. Турската манифактура не отстъпва на китайската. И , май не знаете, турците проявяват ужасен апетит към хайтека. / даже се оказа, че турци са основали фирмата, която прави електронните мозъци за прословутите дронове и разни там крилати ракети за пентагона/
Какво ще обсъждаме в този парламент? Как да ни изядат? Ние може да предложим само със ориз или със зеле Ако се появи някакъв Волен, направо ще е алангле.

Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Тема Re: В дух на разбирателство ...нови [re: Exhemus]  
Автор Pekoнcтpykтop (дарвинист)
Публикувано27.12.11 11:44

Обиколил съм почти всички балкански страни, с изключение на Румъния, и смея да твърдя, че разликите между отделните не са чак толкова големи.

Една балканска конфедерация определено би била добра идея.

Автор usmihnat (член)
Публикувано27.12.11 19:30

Бг има як интерес , ако гласовете в парламента са като у ООН-държава =глас.

С големите трябва да имаш добри взаимоотношения-за да могат да те чуят
тябва място.

Относно СИВ...

Ти май не си разбрал, че БГ се цели у ЕУ...икономически и политически.

Тема Re: В дух на разбирателство ...нови [re: Pekoнcтpykтop]  
Автор usmihnat (член)
Публикувано27.12.11 19:34

Аз пък познавам румънци и смея да твърдя, че те са български потомци по всички показатели/най-много пият, най-красивите жени и т.н/

..най-честните търговци бяха турците навремето.

Тема Re: В дух на разбирателство ... [re: Exhemus]  
Автор Kurvoazie ()
Публикувано27.12.11 19:59

Сега Турция си е самодостатъчна. На второ място по ръст в света -8.2%

Щом са се докарали до този ръст, значи знаят как се преви... ръст.
От къде, как, начини, спрявяне с трудностите и прочие им е отработено.
Щом искат комбинация с балканците, значи има какво да се преразпредели, че и за тях да изпадне... още. Малко им е 8.2 процент и да са втори!
В природата нищо се се губи. Само сменя своя собственик...

Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано27.12.11 22:50

Това много ми намирисва на лениновата идея за Балканска федерация. Тя се сгромолясва с трясък след втората среща Тито-Димитров. Май не са се разбрали как да разпределят властта. А и щеше да е поредното безумие на комунистите, които накараха насила хората от македонския край да не се водят българи , а "македонци" в паспортите.
А икономическия възход на Турция е факт отдавна. Комшиите направиха икономическо чудо, при това водени от проислямистка партия. Сега чувам по новините, че искали да купят фалиращата шведска фирма Сааб. Сигурен съм че ще я изправят на крака и ще просперира.
А какво ние печелим от всичко това ...

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Тема Re: В дух на разбирателство ...нови [re: Aлaдин]  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано29.12.11 14:16

Как можем да спечелим?
Ако възстановим средното машиностроене, всичко ще се харчи в Турция. Тяхната разрастваща се лека промишленост е гладна за машини. Дребни серии и машини по поръчка ще вървят като топъл хляб. Обаче без държавна намеса това няма как да стане. Знам няколко фирмички, които разработваха и продаваха машини, но сега от тях остана единствено тая, която бързо се насочи към подръжка на японски и заряза производството.

Ако нямаш широк производствен портфейл, най-малкото затягане на пазара те убива. После и да има търсене, вече не можеш да станеш. Но една държавно/частна фирма или държавна организация на частни фирми!!? няма да я сбърка, че в даден сектор пазарът се е блокирал временно.
Друга спънка е, че частникът, веднъж опарен, вече иска само търговийка, далаверка - само простички неща...
Това, обаче наште политици икономисти-пазаристи /пазарасти/ не са в състояние да видят
Държавата му е майката Бирата не го слушай, и той е пазараст

Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Автор bira_more (бира)
Публикувано29.12.11 15:16

Държавата пречи. В смисъл - пречи на дребния и средния бизнес. И е така поне от 2000 година. А нека спре да пречи, да осигури читава и ефективна рамка.
Това ще е много добра помощ - да спре да пречи. Е няма да стане. Тенденцията е преченето да става все по могъщо и всеобхватно.

Bеer? Mоre?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.