Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:56 14.07.25 
Политика, Свят
   >> Политика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема НОВА ГРУПИЧКА ТЪПАЦИ ПО "РЕФЕРЕНДУМ"нови  
Автор bgman13 (TigerOfTheSnows)
Публикувано30.11.10 16:11

(Слушайте си чалга, предавайте си сапунени сериали, и не се занимавайте с неща, от които нищо не разбирате!)

На 23.11.2010 г. в предаването по БНТ "Референдум", темата бе във връзка с избирателната система, а дивотиите, както обикновено са доста. И резултатът е шаш и хаос. Ако организаторите на предаването бяха събрали кадърни коментатори, нямаше да е така.
Ще ви занимая с опровержението на едно единствено твърдение, от което свещената простота, царуваща сред тая сбирщина, става очевидна.

И така, става въпрос за твърдението, изречено от гражданина Х (по стечение на обстоятелствата важна клечка, а иначе откровен идиот) че:
"ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ СЕ ТРАНСФЕРИРАТ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ И ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕЛО ЕЛЕКТОРАТЪТ ДА ГЛАСУВА ПО ПОДОБЕН НАЧИН?"

Защтото, Уважаеми г-н Идиот Такъв, като оставим настрана факта, че виртуалното движение на капитали е свързано с много съществени измами над обществото и е част от същината, довела до сегашната (световна) криза, ще ти дам следния простичък и ясен отговор (т.е. ясен за всеки интелект, стоящ малко по-високо от маймунския):
"ЧОВЕКЪТ, ПРИТЕЖАВАЩ ПАРИ В БАНКАТА, ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ, КОЛКО СА(поне приблизително), И АКО БАНКАТА ГО ИЗМАМИ В ЛИЧНАТА СМЕТКА, ЧРЕЗ ДЕБИТНИ И ПР. КАРТИ, ТОЙ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА ПОЛЗВА ЕЛЕКТРОННИ РАЗПЛАЩАНИЯ И ЩЕ ЗАТРУДНИ БАНКАТА, ДА МАМИ ОБЩЕСТВОТО В ОБЩАТА СМЕТКА;
А ЧОВЕКЪТ, ИЗБИРАЩ АНОНИМНО ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ, ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕ, КОЙ КАК Е ГЛАСУВАЛ. И АКО ГО ИЗЛЪЖАТ С КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ, ТОЙ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ!"

"Това е толкоз просто и логично!" ...но не чакай от магаретата, да се сетят за него! И да ревнат срещу говедото.
Напъните им, да се опитват, да разсъждават като хората, не породиха единственото вярно и завършено твърдение:
"ГЛАСУВАНЕТО, ПОСРЕДСТВОМ КАКВАТО И ДА БИЛО ТЕХНИКА, ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ Е ФАКТИЧЕСКА ОТМЯНА НА ТАЙНАТА НА ВОТА. ПОРАДИ ТОВА, КАКТО И ПОРАДИ УВЕЛИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ, ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ВОТА, АКО СЕ ПРАКТИКУВА, ТО ДА Е САМО ПРИ ЯВЕН ВОТ!"

Вотът на електората обаче, трябва да бъде единствено таен! И това май, още никой не го е поставил под съмнение. Аз бих го направил. Възраженията ми са следните:
1.Явният вот на електората, май е съвсем логично следствие от свободата на словото. За каква свобода на словото ще говорим, ако не можем (не смеем) да кажем открито, кой да управлява и кой да си ходи?Още повече, че хората, които познавам, масово си казват, за кого са гласували. И това, в условия, когато на народните представители им е гарантиран цели 4 години властови мандат. Отнеме ли им се тая привилегия, вече няма да са страшни.
2.Ако вотът е таен, се дава преимущество на разузнаването и конспирацията. Фактически с вързани очи е именно самият електорат, който не знае, как се променя съставът и съотношението на противостоящите обществени сили. Това е все едно, войникът, да не знае, кой е свой и кой е чужд. Скриването на информация от обществото, със сигурност крепи привилегиите на властовото статукво.
3.Без явен вот няма гласуване посредством техника. А това спъва общественото взаимодействие, базирано на по-добрата комуникация (ограничава възможността на електората, да сменя своите представители във всеки един момент).

Ако допусна, че аргуменнтите ми за отмяна на тайния вот са верни и правилният начин за гласуване на електората е явното гласуване, комбинирането му с една неправилна избирателна система, може разбира се да опорочи всичко. Така че отново става въпрос за избирателната система, която вече съм предложил. В нея също има момент на явно гласуване, защото електоратът се изправя, за да уволни действащия народен представител явно. Дали обаче трябва да се направи още една крачка в тая посока? Практиката трябва да покаже.
Нека например електоратът на всяка отделна избирателна секция от сто човека, да може във всеки един момент, да уволнява собствения си таен начин на гласуване и да назначава явен,като решението за това да се взима с явно гласуване в интернет и минимум 70 гласа "за". И нека електоратът на всяка отделна избирателна секция от сто човека, да може във всеки един момент, да уволнява собствения си явен начин на гласуване и да възстановява таен,като решението за това да се взима с явно гласуване в интернет и минимум 51 гласа "за". Логиката тук е в това, относително трудно да се назначава явен и относително лесно да се възстановява таен.
Методът за смяна на народен представител (об. съветник) и при явното гласуване трябва да остане същия - минимум 51 гласа против стария съветник и съответно минимум 51% от тях овластяват новия.

Това е което си заслужава експериментите, а не комбинацията от гласуване чрез техника при таен вот.
Правили са експерименти за гласуване чрез техника при таен вот германците, правили са и американците, може да са правили и пакистанците. Не е било според българската поговорка "Три пъти мери, един път режи!" - Загубили са време и сили. Да ме бяха попитали, аз щях да им кажа, че се занимават с глупости. И ако искат, да продължават. Дето се вика "За простотията, почивен ден няма."
Продължавайте, продължавайте! А аз ще гледам, до къде ще стигнете.
Искате да ни измамите, че ни облекчавате живота? Много ми харесва, как го облекчавате! Щото си падам малко мазохист. И да ви кажа (казвал съм го и друг път):
Вземете закрийте здравеопазването напълно! Плюс производството, образованието и всичко читаво, що още мърда! Та да ни облекчите живота. Кога дойде време да ви запалят, заедно с телевизията, в която лъжете, аз може да дойда да гледам.

P.S. Ще повторя в резюме главните две мои твърдения:
1.Ако ще се ползва техника за гласуване, да е единствено при явен вот. Това е сигурно.
2.Дали обаче, да бъде възприет явният вот? Това е под въпрос.

Тема Re: НОВА ГРУПИЧКА ТЪПАЦИ ПО "РЕФЕРЕНДУМ"нови [re: bgman13]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано30.11.10 16:38

Ама твоята система руснаците я тестваха 1917 година. И не стана. В смисъл - избраха най-гадните, най-противните, най-злобните мутри. А мутрите се бетонираха. И така - цели 70 години.

Bеer? Mоre?

Автор elektorat4e (недоволний)
Публикувано30.11.10 17:11

С генералните изводи съм съгласен, но с много от подробностите не!

В отговор на:

... виртуалното движение на капитали е свързано с много съществени измами над обществото и е част от същината, довела до сегашната (световна) криза...

Доста слабичко твърдение. Първо има разлика между капитали и парични потоци. Паричните потоци не винаги са капитали, а капиталите не винаги са парични потоци. Второ проблемът не е в начина им на движение, а в начина им на оценяване.

В отговор на:

Явният вот на електората, май е съвсем логично следствие от свободата на словото. За каква свобода на словото ще говорим, ако не можем (не смеем) да кажем открито, кой да управлява и кой да си ходи?

Отново слабичко! Свободата на словото е свобода, а не задължение било то правно или морално. Имянно защото е свобода или право, всеки има право да гласува анонимно, като никой не му забранява да оповести избора си.

Иначе със заглавието на темата съм съгласен, но аргументацията издиша!

Тема Re: НОВА ГРУПИЧКА ТЪПАЦИ ПО "РЕФЕРЕНДУМ"нови [re: elektorat4e]  
Публикувано30.11.10 20:52

А-ха! това вече е реплика по същество, а не като папагалското повторение на бирата, без да го аргументира нито веднъж.

И все пак, аз съм тоя, който има основание, да те критикува, защото не си обмислил, какво казваш.
Идеята ми бе, да не се отклонявам от главното. Затова само споменах мимоходом за виртуалното движение на капитали. Което съвсем не значи, че не правя разлика между капитали и пари. Дори и да имах някакво маловажно несъвърщенство на изказа.

Каквото обаче в случая нямам и именно тук е моето възражение към тебе. Абсолютно никъде не съм твърдял, че всички капитали са пари. Цитатът, който си извадил, не съдържа дори атом подобно твърдение.
Стоката, металните пари (не ме критикувай, че всички метали не са пари!), хартиените пари, деривативи и виртуални пари. Но всичко това е дериват на стоката. Всичко това е стока, защото съдържа стойност, а съдържа стойност, защото хората го приемат при размяната. По-големите натрупвания на стойности са капитал, без значение на конкретната му форма, която може да е съставена от виртуални пари. Когато говорим за виртуално движение на капитали, ние говорим за виртуални пари. Те са капитали, защото са относително големи количества.

Но виртуалните пари, като че ли се крепят на магия. В тях, като че ли няма никаква потребителна стойност. Те са толкова леки, толкова ефирни, неуловими! Те са виртуални. И възходът на парите е възход(излизане на преден план) именно на тези им качества - голяма стойност, напомпана в малка субстанция, лесно да се пренася и да се скрива. А зад всичко това изкристализира единствено чистата власт на върхушката на световната държава над продукта на обществото. Така функцията на парите, да служи на цялото общество, като обезпечава стоковото обращение е почти напълно подменена с друга функция на парите - да крепи властовото статукво.

цитат:"проблемът не е в начина им на движение, а в начина им на оценяване."

На някой, може да му изглежда, че стоковото обращение, свободният пазар и парите са причината, надуваща финансовия балон.
Моето неизменно мнение е че това не е вярно. Базата, върху която израства финансовия балон е базовата възможност за злоупотреба - монополът над законодателната власт. Т.е. липсата на свободен пазар за депутатските работни места. Финансовият балон, разбира се ще се спука. Дори може да изчезне особеното движение ПАРИ-СТОКА-ПАРИ, противоположно на движението СТОКА-ПАРИ-СТОКА, при което, "търговецът пуска парите, само с коварната мисъл пак да ги хване"(Маркс). Т.е. не е изключено парите, които пак според Маркс са първа форма на проявление на капитала, да изчезнат.
Но базовият монопол над върха на обществената йерархия ще произведе злоупотреба под друга форма.

И ТОВА ИМЕННО Е ПРОБЛЕМА - ЧИСТО ОРГАНИЗАЦИОНЕН, А НЕ ФИНАНСОВ.

А дали пък не идва ерата на господството, посредством движението СТОКА-ПАРИ-СТОКА', като движението СТОКА-СТОКА' е просто негов съкратен вариант. И при това,господство, лансирано не от кого да е, а от Маркс.

П.П. Бирата по-добре да не чете. Няма никакъв шанс да разбере, за какво става въпрос.

Тема Re: НОВА ГРУПИЧКА ТЪПАЦИ ПО "РЕФЕРЕНДУМ"нови [re: elektorat4e]  
Публикувано30.11.10 21:11

цитат:"Свободата на словото е свобода, а не задължение било то правно или морално. Имянно защото е свобода или право, всеки има право да гласува анонимно, като никой не му забранява да оповести избора си."

Обърни внимание, че:
1.Аз не съм сигурен, че аргументите ми са стабилни.
2.И именно поради това, съм предложил вариант, при който отделната избирателна секция сама да решава, дали и кога да гласува явно или тайно. При това по начин, при който тайното гласуване е с привилегии.
Т.е. уважил съм правото на мнозинството, дали да гласува анонимно или да предепочете удобството, като има възможност да се откаже от него, винаги, когато се почувства застрашено.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано30.11.10 22:22

с колкото и големи букви да пишеш, мнението ти си остава с нулева тежест

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: НОВА ГРУПИЧКА ТЪПАЦИ ПО "РЕФЕРЕНДУМ"нови [re: zaphod]  
Публикувано01.12.10 03:31

А на такива джавкатели, като тебе, дето освен да се обаждат, колкото да изглежда, че нещо са разбрали, мнението да не би повече да тежи? Ти изобщо имаш ли мнение? Покажи ми къде точно си изразил мнение!

Тема Re: НОВА ГРУПИЧКА ТЪПАЦИ ПО "РЕФЕРЕНДУМ"нови [re: zaphod]  
Публикувано01.12.10 03:49

А сега видях: женски клуб, сериали (ти да не си ми обиден нещо?); плюс окултизъм и космонафтика, театър опера и балет, животът вселената и всичко останало. Ашколсун! Машалла!

Автор elektorat4e (недоволний)
Публикувано01.12.10 09:10

В отговор на:

По-големите натрупвания на стойности са капитал, без значение на конкретната му форма, която може да е съставена от виртуални пари. Когато говорим за виртуално движение на капитали, ние говорим за виртуални пари. Те са капитали, защото са относително големи количества.

Имаш много грешна представа за понятието капитал. Ако аз имам 10 лева и си открия депозит в една банка това са пари, ако с тях си купя акции от банката това е капитал. Както се казва, размерът няма значение. Пазарите от своя страна се делят на парични и капиталови, като разликата отново не е в размера на разменяните суми, а в срока за който се предоставят заемните средства. По принцип се приема, че когато предоставяш чист капиитал, то правиш на практика бесрочно вложение. По-специално в банковия сектор например предоставени 10 годишни депозити се приемат не за капитала, а за хибриден инструмент - капитал от втори ред.

Пак казвам! В България всяко подобно предаване може да се опише с баснята на Ст.Ц. Михайловски:

Най-напред взел овенът думата
и казал да я карат умната
След това свинята
говорила за чистотата
...
Но не бива и ние да падаме до тяхното ниво в коментарите си.

Автор bira_more (бира)
Публикувано01.12.10 17:32

Па нима ти имаш мнение? Нима може да е мнение мнението да повторим неудачния опит на СССР?

Bеer? Mоre?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.