Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:19 04.11.25 
Политика, Свят
   >> Политика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Министърката на здравеопазването подаде оставканови  
Автор Бapбapeлa (петата стихия)
Публикувано29.09.10 21:32

Премиерът: Борисова загуби доверие

Това е една тема, която 20 години стои на дневен ред. Всички правителства по няколко пъти сменят здравни министри. Батакът в здравеопазването е такъв, че трудно някой може да се оправя.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в коментар за оставката на досегашния министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисов пред bTV, предаде БГНЕС.
За да продължат реформите, министърът трябва да има обществено доверие, допълни той.

Министър Борисова подаде оставка на обяд и тя бе приета от премиера. Минути по-рано на пресконференция в Министерски съвет проф. Борисова каза, че такава не й е искана и не е обсъждана с премиера.

Бойко Борисов обоснова решението с вчерашното "прибързано, несъгласувано с мен и с парламентарната група, пускане в медийното пространство за 20% доплащане". Става дума за Концепцията за здравеопазването за 2010 - 2015 г., публикувана на сайта на здравното министерство. В документа е включено въвеждането на официално доплащане при болнично лечение.

Такова тежко решение, което може и да е правилно за дисциплиниране на системата, трябваше да стане с цялата политическа воля и подкрепа на правителството, допълни той.
При това положение най-правилното, за да продължи реформата докрай, а ние ще я продължим, е оставката на проф Анна-Мария Борисоваа, категоричен бе премиерът.

Късно вечерта във вторник, след заседание на оперативното ръководство на ГЕРБ, лидерът на управляващите и министър-председател Бойко Борисов обяви, че "няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги".

Сутринта обаче в телевизионно интервю Борисова на практика опроверга твърдението му, като обясни, че премиерът е прав, доколкото все още няма остойностяване на медицинските услуги и не е ясно колко ще е доплащането.

Запитан дали министърът на здравеопазването сама е подала оставката си или премиерът я е поискал, Борисов каза: "Професор не се става лесно, особено в такава сфера, трябват много качества и госпожа Борисова има тези качества, сама беше оценила, че когато и партията вече няма доверие в нея, трудно може да прокара реформите през парламента. Дойде при мен и ме попита за моето мнение и аз й казах, че е правилно да си подаде оставката и тя си я носеше, така че за една минута свършихме тая работа."

Премиерът се възмути, че в момента хората са принудени да доплащат, което не се случва отсега, а от десетилетие.
"Едни носят кокошки, други – яйца, трети – вино, баница, какво ли не. Със социален фонд, който да регулира този процес, би могло да стане", поясни още Борисов.

"Новият министър трябва да го провокира на кръгла маса, с Лекарския съюз, със съсловните организации и ако се получи добър вариант, тогава вече да се вкара в парламента, на МС, да мине процедура, която надали ще стане за месец-два. Това се прави, но с подготовка на общественото мнение за едно правилно решение", добави премиерът.

Той съобщи, че има вече кандидат за стола на проф. Борисова, но ще го обяви утре. Борисов призова да благодарим на проф. Борисова, тъй като се бори много мъжки да постигне това, но цялата система в здравеопазването толкова години се е напаснала, без да обиждаме съсловието, че пациентът не е на първо място.

Сред споменаваните имена за нов министър на здравеопазването са досегашният заместник на Анна-Мария Борисова - Гергана Павлова, шефът на здравната каса Нели Нешева, директорът на болница „Шейново" Иван Костов, шефът на болницата в Русе д-р Минчо Вичев и ексздравният министър Илко Семерджиев.
.........................................................................

А от лекарския съюз защитили вече екс-министърката и обвинили министър Дянков ,че я възпрепятствал да си върши работата.

Щастлив е този, който може да вижда Слънцето ....

Тема Re: Министърката на здравеопазването подаде оставканови [re: Бapбapeлa]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано29.09.10 23:24

А от лекарския съюз защитили вече екс-министърката и обвинили министър Дянков ,че я възпрепятствал да си върши работата.
Това истина ли е? Ако е истина - ебати съюза....

Bеer? Mоre?

Тема Re: Министърката на здравеопазването подаде оставканови [re: bira_more]  
Автор Bл. Ульянoв (Пyтин) (пристрастен)
Публикувано30.09.10 08:41

Просто са защитили по-малкото зло.

Криво да седим, право да съдим

Тема Re: Министърката на здравеопазването подаде оставканови [re: Бapбapeлa]  
Автор Bл. Ульянoв (Пyтин) (пристрастен)
Публикувано30.09.10 08:49

Тя че си беше за смяна - за смена си беше. Не че останалите в пожарникарския екип не са. Но начина по който го направиха, е поредното доказателство колко е зле управлението на страната ни. И как основната действаща сила в него са настроенията на Учителя.

Аргументацията, че причина за смяната и е прибързаното хвърляне в общественото пространство на идеята за 20% процента е толкова смехотворна, че няма накъде повече. Ако за такива неща се сменяха министри, отдавна да нямахме ни мин. съвет ни премиер.

Между другото, в едно от последните, в качеството на министър, си интервюта "лудата докторка" изпусна една много интересна фраза, не гарантирам че я цитирам дословно, но смисълът е "за съжаление министър на финансите е Дянков". За пръв път чух от устата на тази жена нещо умно :).

Криво да седим, право да съдим

Тема Re: Министърката на здравеопазването подаде оставканови [re: Bл. Ульянoв (Пyтин)]  
Автор aдвok (заплес)
Публикувано30.09.10 15:20

То че управлението е зле, зле е, ама не мога да разбера - ЗАЩО НЕПРЕКЪСНАТО ББ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА КАБИНЕТА СИ КОНТАКТУВАТ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ!!!!

Тема Re: Министърката на здравеопазването подаде оставканови [re: Bл. Ульянoв (Пyтин)]  
Автор Чyryниц (далечен)
Публикувано30.09.10 15:34

Аз също съм на мнение, че това

"за съжаление министър на финансите е Дянков"

е било по - сериозен фактор да я махнат.

Тема Който и да дойде кашата ще е същатанови [re: Бapбapeлa]  
Автор RealGuru (член)
Публикувано30.09.10 16:00

Трябва си промяна на идеологията. Но ме съмнява някой да може да я прокара.

1. Държавата вън от здравеопазването.
2. Или множество здравни каси и всеки да си има здравна застраховка или индивидуални здравни сметки.
3. Държавата остава да се грижи само за хронично болните.
4. Всички болници частни и който оцелее - оцелее.

Ама няма кой да го направи

До тогава положението ще е същото.

Тема Re: Който и да дойде кашата ще е същата [re: RealGuru]  
Автор ARlZE (shallowgrave)
Публикувано30.09.10 16:21

Е, ние ако направим това, което предлагаш, ще ни изхвърлят от ЕС. Ако помниш, глава "Здравеопазване и обществено здраве" май се казваше, беше една от най-трудните за затваряне. Щото наистина е доста скъпо "удоволствие" да си задължен да посрещаш здравните нужди на всякакви диви малцинствени групи, без да броим и нуждите на цялата 3-th world сган, която рано или късно ще се изсипе в България. Защото цялата политика на Европа след ВСВ е такава: европейците бачкат като луди, за да могат да издържат и посрещат всевъзможните нужди на разни навлеци, на които им е далеч по-изгодно да висят на социалните системи на богатите страни, отколкото да се стремят да научат съответния език, да се образоват и интегрират в страната приемник. За това самоубийствено състояние вина имат както левите, така и десните европейски партии.

Аз, за разлика от други, не съм толкова краен и нямам против мои пари да бъдат използвани за подпомагане на някой мой сънародник, етнически българин, да му се помогне да стъпи на крака или за храна. Но да харчат пари за отглеждане на световната сган, която се е домъкнала или ще се домъкне тук, заедно с поколението й - ЕТО ТОВА НЕ ПРИЕМАМ!

Tolerance is the virtue of men who no longer believe in anything.

Тема Re: Който и да дойде кашата ще е същатанови [re: ARlZE]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано30.09.10 16:27

Аз, за разлика от други, не съм толкова краен и нямам против мои пари да бъдат използвани за подпомагане на някой мой сънародник, етнически българин, да му се помогне да стъпи на крака или за храна. Но да харчат пари за отглеждане на световната сган, която се е домъкнала или ще се домъкне тук, заедно с поколението й - ЕТО ТОВА НЕ ПРИЕМАМ!
И аз съм на същото мнение. Дори съм малко по либерален от теб - смятам че ако някой от сганта, се опитва да се интегрира - ама полага реални усилия, има смисъл на помощ - но именно в аспект интеграция.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Който и да дойде кашата ще е същатанови [re: ARlZE]  
Автор Aлaдин (търпелив)
Публикувано01.10.10 19:32

Наскоро бях чул колко отделяла холандската държава за здравеопазване. Ами нищо не отделяла ..., т.е. от държавния бюджет не се изливат пари в някоя здравна каса.
Може би е все още рано за България да стане така, но според мен трябва да вървим в тази посока. Просто защото е очевадно че това което е у нас е всичко друго , но не и здравеопазване.

Всичко българско и родно -
любя, тача и милея.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.