|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Защо банките искат комисионни за превод?
|
|
| Автор |
Caшa76 (непознат) |
| Публикувано | 02.08.10 17:56 |
|
|
Има ли логичен отговор този въпрос?
| |
|
Тема
|
Re: Защо банките искат комисионни за превод?
[re: Caшa76]
|
|
| Автор |
croesus (хлевоуст) |
| Публикувано | 02.08.10 18:00 |
|
|
А защо искат такси за входящ превод?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
bira_more (бира) |
| Публикувано | 02.08.10 18:02 |
|
|
Щото това е работа. И най-вече - щото могат.
Bеer? Mоre?
| |
|
Тема
|
[re: bira_more]
|
|
| Автор |
Caшa76 (новак) |
| Публикувано | 02.08.10 19:59 |
|
|
Т.е. убедени са че в България всичко е позволено на хората с пари и власт, защото народът е апатичен и не знае как да си търси правата ?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
bira_more (бира) |
| Публикувано | 02.08.10 20:08 |
|
|
Ми за теб не знам, ама аз лично за без пари не бих работил. А превода е вид работа.
Може ти да си навита и за без пари.
Bеer? Mоre?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
3292 () |
| Публикувано | 02.08.10 21:36 |
|
|
Да, естествено е банки да искат комисионна за всякакви финансови операции. Понеже тези операции определено струват на банката пари - заплати на служителите, офисна техника, компютри ... което са им разходи.
Банките в у нас, обаче много се увличат с лихвите по кредити. Твърде високи са! Оправданието е, че в българия финансовото полужение на бизнеса и частни лица не е стабилно, т.е. отпуснатия кредит е с рисков, което налага по-висока лихва.
На тероия е вярно - за рисков кредит по-висока лихва - но да ли на практика в българия риска е толкова висок? Като гледам закъсалите държави оиколо нас и ЕО .. ние сме слънчице! Кредитния рейтинг на БГ не е лош (публикуван от независими аналитици), въпреки че според мен трябва да е по-висок.
Както и да го смятаме, би трябвало лихвите да са по-ниски, и банките ще печелят достатъчно, без никакви рискове.
| |
|
Тема
|
[re: 3292]
|
|
| Автор |
bira_more (бира) |
| Публикувано | 02.08.10 22:04 |
|
|
Това е вече друг въпрос. Особено ме дразни възможността на банката да промени едностранно лихвата по кредита по някакви си свои правила. Ако правилата бяха ясни, и независещи от банката - добре, ама не са.
Е мен не ме засяга пряко - кредити нямам, ама е много неприятно.
Bеer? Mоre?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
3292 () |
| Публикувано | 02.08.10 22:19 |
|
|
Аз имам един малък кредит и ми е останоло около 4000лв. за връщане. Бих могъл да го изплатя тутакси, но е безсмислено. Понеже когато теглих кредида банката освен че ми сложи висока лихва, после няколко пъти я сменя без да пита моето мнение (16% в момента) и плана за погасяване е "първо лихвата - после главницата".
Ако плана за погасяване беше по-равномерен, то сега когато имам възможност бих могъл да внеса остатъка по главницата, и всичко да приключи, като си спестя лихви. Да, ама не! Вече са си взели лихвата предварително!
И това не е много справесдливо!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Пич Бoжи (zombo) |
| Публикувано | 02.08.10 22:19 |
|
|
Да, тва е супер гадно.
---
| |
|
Тема
|
[re: 3292]
|
|
| Автор |
croesus (хлевоуст) |
| Публикувано | 02.08.10 22:44 |
|
|
Това правило "първо лихвата, после главницата" е едно изцяло условно разделение. Ако първо ти съберат главницата, върху неплатената лихва трябва да ти сложат нова лихва и ефекта в числа е абсолютно същия.
А за банките - събират всякакви такси и лихви, защото са олигополисти. В честа на истината и те съкращават персонал, но понеже като съкращаваш някого трябав да му платиш 4-6 заплати наведнъж, разходите им са големи. Понеже са олигопол ги прехвърлят изцяло върху клиента. Ако бъдат опростени изискванията за банков лиценз, и навлязат нови участници, няма да могат да го правят и ще поработят малко на загуба, докато си изчистят бакиите.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|