Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:26 07.11.25 
Политика, Свят
   >> Политика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Задължителното гласуваненови  
Автор Бapбapeлa (петата стихия)
Публикувано09.01.09 14:54

Не мога да си следя темите , които пиша защото имам работа и ще отговарям в тях, когато имам време , но това не ми пречи да напиша още една.

По повод темата за уседналостта и дискриминацията и мнения, че 60 % от хората у нас не искат да гласуват се сетих че имаше предложения преди време да се въведе задължително гласуване .

и какво пише като челен опит по тоя проблем в други държави - намерих го в една статия

В малко европейски държави гласуването е задължително. За евродепутати задължително се гласува в Гърция, Кипър, Белгия и Люксембург. В Австрия задължителното гласуване бе отменено през 1992 г., а само в провинция Тирол то просъществува до 2004 г. Санкциите са няколко вида. В Белгия например се дава обяснение. Глобата се прилага в доста страни. В Белгия се ограничават граждански права, ако не си гласувал в поне 4 избора в 15 последователни години. Гърците могат да срещнат проблеми при издаване или подновяване на шофьорска книжка или паспорт. В Италия може да се окаже невъзможно да се намери място за детето в детска градина. В Люксембург възрастните хора над 70 г. са свободни да не ходят на избори. Всички останали обаче са задължени да го правят, в противен случай дават обяснения и плащат глоба. В Лихтенщайн санкциите са същите, но важат и за възрастните.

та какви санкции предлагате да има в България за тия, които не са гласували ?

Тема Re: Задължителното гласуваненови [re: Бapбapeлa]  
Автор HAДEЖДA™Модератор (Jedem das Seine)
Публикувано09.01.09 14:59

Трябва да има санкции за тези, които ги накараха да не гласуват.
Кат направят гласуването задължително, тея 60% просто ще отидат до урните, ще изпишат една цветиста псувня на бюлетината и резултата ще е точно пак същия.

НА ТОЗИ СВЯТ НАЙ - ВИСОКА ЛИХВА НОСЯТ СПЕСТЕНИТЕ НЕРВИ !

Автор Gerilin ()
Публикувано09.01.09 15:07

да направят гласуването възможно по Интернет като в Естония и тогава да го правят задължително със санкции..аман с тези разходки до урните,живеем в 21 век

Автор bira_more (бира)
Публикувано09.01.09 15:07

Преди да ме караш да гласувам насила, искам да ми покажеш поне една партия в която депутатите не гласуват с тестета карти, и водят последователна политика срещу това безобразие.
За мен депутат е най-обидното нещо. По обидно и от шофьор. Сега ти се превръщаш в подлога на депутатите.
Нямаш проблем - ако бъде въведено задължително гласуване, вервай ми ще дам много добри обяснения. Ама наистина много добри.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Задължителното гласуваненови [re: Gerilin]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано09.01.09 15:16

Да направят избора избор.
А не "гласуване". Щото сега не избираме. Сега само влияем кой колко депутата да назначи. А основната цел на назначените е тихо мирно и кротко да си въртят далаверките, докато техен представител се отчита вместо тях.

Bеer? Mоre?

Автор razsean (pliampalo)
Публикувано09.01.09 15:20

Задължителното гласуване не е начина да накараш народа да изрази вот.
Някой ме изпревали и каза, че ще отиде гласоподавателят до урната и ще напише "Да го туря на майка ти".
По скоро да се въведе мажоритарно-прлопорционален принцип.Тогава ефекта от негласуването няма да е увеличаване квотата на партиите със стойни гласуващи редици.
Тогава 60-те процента от негласувалите няма да се разпределят пропорционално за партиите, влезли в парламента.
Вотът ще се определя само от процента на гласувалите.

важно за зимата-не карай пред снигорина

Тема Re:нови [re: Бapбapeлa]  
Автор Bиливap (the lawmaker)
Публикувано09.01.09 22:38

Хубави неща са писали другите в темата и споделям повечето от тях.
Против задължителното гласуване съм, докато депутатите активно пасуват в пленарната зала и докато не започне да се гласува за конкретна личност, а не за партия и цвят.

Ако все пак стане задължително, моята бюлетина ще е невалидна.
Всеки път.
Докато не видя някаква съществена промяна в унисон с разбиранията ми за редно-нередно, справедливо-несправедливо.

Та ... никакви санкции.
Гласуването е по съвест и такова трябва да си остане.
Щом толкова хора не искат да гласуват, очевидно има причина за това.
И решението не е да ги закарат до урната насила, а да премахнат причината.
Иначе резултатите ще са все така мизерни ... 99% гласували с 25% валидни бюлетини.
По-голям срам от това - аз не се сещам.
Тогава нелигитимността на избраните ще е още по-очеизвадна.

Merikes fores signomi den einai arketa

Автор пишмaн-rъpkиня (спокойна )
Публикувано10.01.09 00:41

В Гърция от доста години изпадна задължителното гласуване. Във всички избори - парламентарни, европейски и местна власт

Аз обаче ходя и гласувам. Всеки път. Имам конкретно мнение по въпроса.
За България си признавам, че в момента съм в "черна дупка"! Искам да упражня правото си на глас, но няма политическа сила, която изразява идеите ми или може да спечели доверието ми за една ПО - ДОСТОЙНА БЪЛГАРИЯ.

Принципно не съм зависима от българските държавници, но имам ПРЕТЕНЦИЯТА в Европа да се говори за България, като за една ЗАКОННА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА!!!

Ayth eimai, kai se opoion areso

Тема Re: Задължителното гласуване [re: Бapбapeлa]  
Автор Бaтe Heдeв (кафеджия)
Публикувано10.01.09 03:11

После ебенье нема каене!

Тема Re: Задължителното гласуваненови [re: Бaтe Heдeв]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано10.01.09 04:06

Страхотно

Bеer? Mоre?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.