|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Държавата, духовността, агресията
|
|
Автор |
Бapбapeлa (петата стихия) |
Публикувано | 26.12.08 23:26 |
|
Владика: Държавата руши духовността
26 декември 2008 / News.dir.bg
„Страшно е - деца убиват деца", каза в Кърджали пловдивският митрополит Николай.
Митрополит Николай пристигна в Кърджали на втория ден от Коледа за освещаване на обновената черква „Свети Георги” в града, която на тази дата чества и своята 80-годишнина. Пристигането на владиката бе ознаменувано с лика му на билбордове в Кърджали. От Българската православна църква (БПЦ) обясниха билборда като усилие да се върне вярата на православните в Кърджали, предаде БГНЕС. Подобно поведение е революционно за консервативната Българска православна църква.
„Страшно е - деца убиват деца", каза митрополит Николай в коледното си слово, посветено на аресията сред децата, подчертавайки трагичния инцидент в дискотека „Амнезия". Той нарече дискотеките "свърталища на бесовете и разврата, на пиянството и злото". Според митрополит Николай българите възпитават децата си в бездуховност, а БПЦ не е допускана от институциите и в частност от Министерство на образованието и науката да работи срещу агресията. „Българската църква се опитва да изгради едно духовно знание, което български институции, в това число Министерството на образованието, рушат!”, подчерта владиката. Според него въпросните институции „търсят начини за преодоляване на агресията, като строят нови РПУ-та”.
„Нима можем да поставим полицай до всяко дете, до всеки млад човек и до всеки гражданин? Трябва да създадем жива духовна съвест, която започва в училището”, възкликна Дядо Николай. Той припомни, че Министерството на образованието и науката не обърнало „никакво внимание на предложената от Светия синод концепция за вероучението в етнически смесените училища”. Тя предвиждала 3 модула – изучаване на православието от християнчетата, на ислям – от мюсюлманчетата и на етика – за онези, които не желаят децата им да се индоктринират.
Пловдивският митрополит Николай заклейми и европейската интеграция на страната ни по време на Светата литургия в храма. "За какво ни беше интеграцията в Европа - за да не можем да забраним гей-парадите, парадите на разврата в градовете?", влезе в риторика владиката. Той за пореден път скочи срещу новия семеен кодекс, който "въвежда нова форма на съвместното съжителство - с други думи, блудството и прелюбодеянието се узаконява от българската държава и от закона".
"Да пази Бог, дано не бъде!", извика висшият духовник под купола на църквата. Той пак нападна евроинтеграцията, възмутен от факта, че храмовете, които са паметници на културата, са държавна собственост, а църквата - "само транслатор".
Възмущението на митрополита кипна, а миряните се смръзнаха на място, когато той извика пак: "Това не се е случвало нито в комунизма, нито в турското робство!". Според дядо Николай "да обявят един храм за паметник на културата е кощунство". Повод за думите му бе предоставената от правителството средновековна църква „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. Според решението на кабинета храмът ще се ползва от Светия Синод в продължение на 10 г. Официалната позиция на Пловдивската митрополия е храмът да се дари на Православната църква за вечни времена.
------------------------------------------------------------------------------
Който не е съгласен може да оплюе Митрополита и мен . не съм съгласна само с мнението му за промените в семейния кодекс. Той няма да реагира, но аз най-вероятно ще .
Какво мислите за духовното възпитание на децата . Трябва ли да има такова или не и какво трябва да включва то, като оставим настрана вярата в Господ като човешко същество, което е умряло и възкръснало за да спаси човешкия род. За мен Господ е синоним на Слънцето - ако няма Слънце няма да има живот изобщо, камо ли да бъде спасяван.
| |
|
Религиозното обучение място в нормалните училища няма и не трябва да има.
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
Re: Държавата, духовността, агресията
[re: bira_more]
|
|
Автор |
DUAL (двоен агент) |
Публикувано | 27.12.08 01:26 |
|
По принцип е така но в Родопите си учат децата ислям и това е .
Църквата има достатъчно пари да направи повече училища и манастири.
Смешно е,че в повечето села-паметници на културата нямат поп защото нямало далавера за него от сватби и погребения.
Ако църквата много я е грижа да пуска свещениците сред населението да проповядват и учат децата както е в много страни с различни религии. На последната сватба която ходих видях един видимо пиян свещеник който беше нещо клоун на церемонията. Не знам кои хора ще искат такива да учат на нещо децата им.
Иначе поздравления за митрополит Николай ,нека такива като него да има повече в управлението на изстрадала ни църква . Нека запазят християнството в Родопите!
| |
Тема
|
Re: Държавата, духовността, агресията
[re: Бapбapeлa]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 27.12.08 02:19 |
|
Помниш ли кого посрещаха така?
Преди 20-тина години - с плакати и транспаратни???
А знаеш ли кой е Митрополит Николай Пловдивски,
бившият Знеполски епископ?Трябва да знаеш щом го хвалиш,
нали е дясната ръка на вашият малоумник - Кирил Варненски!
И двамата агенти на руската патриаршия, и двамата московски възпитаници на КГБ!ДОРИ И ИЗБОРА МУ БЕШЕ НЕКАНОНИЧЕН - беше прецедент в цялата календарна история на БПЦ. Защото си е абсолютно нередно да се проведе в първия ден от Великия пост - Неделя месопусна, и след първата Голяма Задушница, когато и венчавките са забранени.
Същият този Николай, като Софийски викарий организира протест против визитата на папа Йоан Павел Втори в България. По време на посещението на Папата пък предизвика скандал, тъй като на тържествена служба в "Света Неделя" махна стола, предназначен за тогавашния папски нунций у нас Антонио Менини, и го принуди да стои прав.
Този човек може да бъде наречен с едно единствено име
ПРАВОСЛАВЕН ТАЛИБАН!
Виж му само налудният поглед!
Държавата пречила на религията!
Религията не е за изучаване в училищата а в църквите и в неделните училища, ама поповете не щат, защото ще трябва да се бъркат за заплати, а иначе ние данъкоплатците атеисти или от други вероизповедания трябва да хрантутиме лицемерни търтеи и лентяи и в училищата!Вероучението НЕ МОЖЕ ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, КАКТО ГО ИСКАТ ТЕ!
Той пак нападна евроинтеграцията, възмутен от факта, че храмовете, които са паметници на културата, са държавна собственост, а църквата - "само транслатор".
Като искат да са собственици на памениците на културата да си ги и поддържат!Не може държавата да ги поддържа а те да ги рушат!Знаеш ли колко паметници на културата които са тяпна собственост /от регионално значение/ се рушат и поповете нехаят за тях, защото няма далавера там!
А знаеш ли как е известен Николай Пловдивски в синодалните среди?
НИКОЛАЙ ЛИМУЗИНЕЦ!Знаеш ли защо?
Защото на паркинга му в минрополията компания си правят джип "Шевролет" и мощно БМВ М5, луксозен "Хюндай" и новата тузарска лимузина А8 - армаган от Батков.
Сега е започнал да си прави и колекция от свръх скъпи часовници!
Сефтето направи "подаръка" от Гергов - часовник Вашерон и Константен от така наречената МВалтийска серия /има малтийски кръст на циферблата/ на скромната сума между 15 и 18 000 евра!
Както виждаш кризата не го е ударила.
а този точно ще ми говори за вяра, църква и възпитание на младежите...........
| |
Тема
|
Молитвата на Николай Лимузинец
[re: AGLER]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 27.12.08 02:52 |
|
Върти се отдавна в синодалните среди!
МОЯТА МОЛИТВА
Бях оставен, тъжен, сам,
но узнах, че съм избран,
вече знам, че съм единствен!
Не, не искам, а изисквам!
Ям при Гергов, после чукам
на вратата на Манджуков,
и възнася се при Батков
моята молитва кратка.
"Моля за владишки трон,
за часовник "Вашерон",
за кристално огледало,
за майбах и... було бяло."
| |
Тема
|
Re: Молитвата на Николай Лимузинец
|
|
Автор |
P. - koвaчa (член) |
Публикувано | 27.12.08 22:07 |
|
Много интересно стихотворение.
Ти се оказа доста начетен и прозорлив мъж.
Не ми се иска вече да има часове по религия в училишата те и без друго са мутризирани предостатъчно
| |
|
Знаеш ли как го избраха за митрополит на Пловдивско епархия!
Изправиха на трети тур срещу него Деволският епископ Теодосий най-възрастният висш духовник в клира, с единият крак в отвъдното, при това с липсата на академично образование. Като капак епископ Теодосий е бивш разколник, абсолютно неизбираем.
На единственият който имаше шанс да бъде избран за Пловдивски митрополит - игумена на Рилския манастир епископ Евлогий, който почти 15 години беше ректор на Пловдивската семинария малко преди избора му спретнаха гейскандал като изкараха протестиращи майки на семинаристи да скандират пред Пловдивската митрополия, че се пускал на синовете им. Така с типично "християнски" прийоми утрепаха конкуренциятаина!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
P. - koвaчa (член) |
Публикувано | 28.12.08 17:42 |
|
Да те питам знаещ ли нещо за дядо Владика на Бачковския около 1980-82,после чух че бил в Троянския Нестор май му беше името.Жив ли е тоя човек? Аз се запознах с един двама много свестни хора -попове са в едно малко градче .Ама наистина и умни и обнразовани и човечни. Другите попове де съм виждал из големите градове са все едни с мазни ръкави и много неблаговидни погледи да не говорим че обикновено са и големи дебеланковци,А какво се мълви за тях по добре да не пиша тука. Не смятам обаче че заради определени групички отврати с калимявки трябва да закрием църквата. Все едно да разтопим с лазер целия мюсюлмански свят заради това че имат оСАМА бЕН ГЛАДЕН И ПРОчЕЕ
| |
|
Нестор май му беше името.
Същият!
Смоленският епископ.
Епископ без длъжност е!
Пенсиониран за педерастия,
/в интерес на истината ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕНСИОНИРАН И БЕЗ ДЛЪЖНОСТ ЕПИСКОП В СИНОДА!!!/
и се мота из Видинска епархия.
Като че ли беше в Лопушанският манастир преди 4-5 години.
Редактирано от AGLER на 28.12.08 20:22.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
P. - koвaчa (член) |
Публикувано | 28.12.08 20:38 |
|
Олеле настръхвам.
Пази Боже
Благодаря ти Жалко много Жалко
Олелеее бе то ...
Ох!
Аман от уроди
Благодаря ти надявам се да няма такива много.
Благодаря!
Да те питам Когато вземат да се бият и да си вадят ножове в класната стая какво да правя? възрастен колега казва гледай да си по далеч само . Това детоме наричат педал и хеликоптер въобще не го слагам в сметката знам че те само повтарят думите на някой мой колега за мене. Приготвил съм се да размятам едно голямо дървено нещо ако агресията им нарастне ама знам ли някои от тях са направо отвратителни . а и боят карар няма
Помагай с каквото можеш Аз съм добре подготвен за нивото и аудиторията но има неща които не знам как да постъпвам не е само да знаеш материята трябва да съумееш и да я направиш интересна за повечето поне. Офф трудна работа ти казвам е учтелството.Децата са много сприхави Остави че и на мен взе да се прехвърля сприхавоста. А и още нещо някои въобще не идват на училище не знам какво да правя няма и помощ от никъде всеки се таи в кабинета си и гледа бурята да отмине.Не мии се свидят оценките но все пак нали и критерии трябват. Аз съм учител по информатика. Много неша има не знам но това което знам го владея и от сън да ме бутнеш.Хайде помагай няма кого да питамм всеки вдига рамене. и си отминава Да не си ставал даскал с една дума
Редактирано от P. - koвaчa на 28.12.08 21:03.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|