|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Задава ли се хиперинфлация?
|
|
Автор |
Бopeй (прост атакаджия) |
Публикувано | 12.11.07 20:36 |
|
„Има риск под натиска на определени обществени групи да стигнем до хиперинфлация и нещата да излязат извън контрол“, заяви премиерът Сергей Станишев по време на представянето на Годишния доклад за социалните предизвикателства при членството на страната в ЕС и Стратегията за ускорено икономическо развитие на Република България.
Шефът на приятелката ми, който е собственик на няколко солидни фирми, и не е случаен човек, обръща всичките си капитали в евро, защото имал информация, че някъде след Нова Година щяла да избухне хиперинфлация, като през '97ма.
Всъщност, изглежда, че някои среди биха се облагодетелствали от една хиперинфлация. Първо, така се натриват носовете на населението, което все повече предявява претенции за адекватно заплащане и започва да се бори организирано за целта. Вместо заплатите да скочат, те рязко намаляват, правителството кърши ръце, вика "ние предупреждавахме"и обвинява алчните учители, лекари, шофьори и т.н. че сами си са докарали белята.
Инфлацията ще доведе до нова вълна на обедняване на населението, респективно обогатяване на олигархията, смачкване на претенциите за нормално заплащане и дълготрайно насаждане на лъжата, че именно тези претенции са довели до инфлация. Т.е. това ще е отговора на олигархията към учителите и населението като цяло.
Определено индикации има, но възможно ли е този сценарии да се случи в условията на валутен борд и бюджетен излишък?
| |
Тема
|
Re: Задава ли се хиперинфлация?
[re: Бopeй]
|
|
Автор |
Dobrata (добричка) |
Публикувано | 12.11.07 20:38 |
|
Да! Аз предупредих преди време, един приятел тук ми се изсмя, но истината е - ЛЕВОВЕТЕ В ЕВРО!
ДОБРОТО ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
УйнaПeнa (пристрастен) |
Публикувано | 12.11.07 21:21 |
|
Това е най-естествения ход на нещата, уви...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
MУTPA () |
Публикувано | 12.11.07 21:27 |
|
Аз па бих казал, че в инфлацията нема нищо страшно. Стига Борда да е не пада.
Тъй че шефът на твойта приятелка или има нещо друго пред вид или мейби ша бега от правосъдието в БГ.....
Seeya! Между нас да си остане, работата е осрана (Fatal error) [/ i]
| |
Тема
|
[re: MУTPA]
|
|
Автор |
УйнaПeнa (пристрастен) |
Публикувано | 12.11.07 21:29 |
|
Да не пада борда осначава да затъваме във все повече външен дълг, което ще доведе до инфлация - виж доларо!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 12.11.07 21:33 |
|
Говоря за хиперинфлация, подобна на тази през '97ма, а това, съгласи се, вече си е бая страшно.
Шефът и има точно това предвид, затова се освобождава от левчетата.
| |
Тема
|
[re: УйнaПeнa]
|
|
Автор |
MУTPA () |
Публикувано | 12.11.07 22:23 |
|
Да не пада Борда означава, че парите в обръщение са подплатени от валутен резерв. Най-просто казано де. От там на на сетне, нема как да има ХИПЕРИНФЛАЦИЯ, щот ша са окаже, че един леб струва 10 евро примерно. Нъл са сещаш, че нема как да стане?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
MУTPA () |
Публикувано | 12.11.07 22:25 |
|
Ти мое си говориш и за ланския снег де, ама туй нема никво значение за сезона на мъглите в душата на атакауреца.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 12.11.07 22:35 |
|
Ами аз просто си питам, а въпросът ми беше, че щом сме във борд и имаме излишък, може ли Станишев да плаши с инфлация, и ако да, означава ли това, че правителството може да я предизвика?
Виждам обаче, че за мутроолигофрена има огромно значение се изпърди "компетентно", разбрал недоразбрал какво се пита.
Редактирано от Бopeй на 12.11.07 22:35.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
УйнaПeнa (пристрастен) |
Публикувано | 12.11.07 22:40 |
|
В отговор на:
Да не пада Борда означава, че парите в обръщение са подплатени от валутен резерв
ТОчно така. И защото не можем да ги "подплатим" с валутен резерв поради отрицателния външнотърговски баланс (валутният ни резерв постоянно се стопява - главно за горива и участие във военни авантюри), се налага да вземаме заеми, с които да го подплатяваме. И точно това е изворът на инфлацията...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|