|
Марков е съсценарист на "На всеки километър". Ходил е на лов заедно с Живков. Бил е един от комунистическия хайлайф. Дори го пускат да отиде в Италия (кои по онова време ходеха в Италия ?). Решава да не се върне. Бил е ченге на ДС, вербуван ли е от англичаните е нещо, което едва ли ще се разбере ? Увалиев го ненавиждаше.
Марков е една объркана душа.
Ето част от един днешен разговор в Нова телевизия:
Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР в периода от януари 1995 г. до февруари 1997 г.
Красимир Райдовски, говорител на пресцентъра на Министерски съвет при кабинета на Жан Виденов
Водещ: Равностойна ли ще бъде генералската битка в София? Това е темата на “Коритаров Live” тази сутрин, с поглед към местните избори и към кандидатурата на социалистите за кмет на столицата Бриго Аспарухов и неговите шансове. Ще разговаряме с двама бивши колеги на Бриго Аспарухов от бившата Държавна сигурност (ДС) – Красимир Райдовски и Цвятко Цветков. Добро утро и добре дошли.
Цвятко Цветков: Добро утро.
Красимир Райдовски: Добро утро. Честито студио.
Водещ: Благодаря ви. Преди да започнем обаче темата за Бриго Аспарухов и за кметските избори в София, ми се иска съвсем накратко да продължим дискусията, която водихме, преди да дойдете в студиото – за убийството на Георги Марков. Любен Марков и Христо Христов категорично застъпиха тезата, че Георги Марков е убит от ДС. Христо Христов дори влезе в задочна полемика с Красимир Райдовски, като каза: “Е, най-сетне стана ясно, че Марков не е бил агент”.
Красимир Райдовски: Аз не знам откъде му е станало ясно. На мен ми е ясно и съм виждал, и знам друго.
Водещ: Какво?
Красимир Райдовски: И съжалявам, че покойният Кюлюмов не може да бъде поне за половин час сред нас, за да разкаже и той какво знае. Да не говорим за моралните качества.
Водещ: Кой Кюлюмов? Костадин Кюлюмов?
Красимир Райдовски: Костадин Кюлюмов.
Цвятко Цветков: Костадин Кюлюмов.
Красимир Райдовски: Известен на всички в тези среди, който лично водеше...
Цвятко Цветков: Приятел на Георги Марков.
Красимир Райдовски: Бяха изключително близки приятели. Наистина добри приятели бяха и този човек ръководеше Георги Марков.
Водещ: В смисъл?
Красимир Райдовски: Ръководеше го оперативно.
Водещ: Г-н Цветков, така ли е?
Цвятко Цветков: Аз първо искам да кажа, че библиописецът, както тук посмя да го пишат, Христо Христов е написал една голяма книга, дебела, много мъчно я изчетох, защото е събрал в нея всякакви работи. Но искам тук да кажа, че би било хубаво да поставите един път пред вас в студиото от едната страна Христо Христов от другата Ангелина Петрова. Тя написа една книга – “Да убиеш котката на Георги Марков”, никой не ще да й обърне внимание. Там са описани нещата, според мен, по един друг, един много, така, по-ясен и по-близък до нещата начин.
Водещ: Все пак има и хигиена в публикуването, така че ние ще видим кого да поканим.
Цвятко Цветков: Естествено, но хигиенично е и като се появи някаква книга, да се обърне на нея... Не казвам, че на Христов не трябва да се обръща внимание, напротив. Той сега обеща други книги.
Водещ: Не, нямам предвид Христов. Христов е идвал...
Цвятко Цветков: Но Георги Марков е общувал с Министерството на вътрешните работи...
Водещ: Това не тайна. Той е чел в архива.
Цвятко Цветков: ... както по отношение писането на своите книги, така и по друга линия и най-добре, и най-много, най-дълго, както каза Краси Райдовски, с него е общувал полк. Костадин Кюлюмов.
Водещ: Само че полковникът за какво е отговарял, с какво се е занимавал?
Цвятко Цветков: Костадин Кюлюмов беше заместник-началник на Шесто управление ДС.
Водещ: Да де, но това общуване може да е... Какво означава, че го е ръководил?
Цвятко Цветков: “Ръководил” – употреби думата Краси. Аз употребих думата “общувал”. А в общуването има и ръководство, има и манипулации, има всичко.
Водещ: Официално имало ли е взаимоотношения между тях?
Красимир Райдовски: Имаше, разбира се, как да нямаше.
Водещ: Официално, които да удостоверяват, че Георги Марков...
Красимир Райдовски: Но в това в крайна сметка няма нищо лошо. Аз никога не съм слагал знак...
Цвятко Цветков: Аз искам да завърша тази тема за себе си, тук, сега, пред вас, благодаря, че имам тази възможност, с едно изречение. Случаят “Георги Марков и Костадин Кюлюмов” е едно потвърждение на моята теза, която аз сега развивам и напоследък в публичното пространство, че особено ценни сътрудници на ДС никога не са били регистрирани – и по времето на Георги Марков, и по-късно.
Водещ: С други думи, че ако е бил...
Цвятко Цветков: Той като сътрудник не е регистриран.
Водещ: Не е регистриран?
Цвятко Цветков: Да, няма такива данни.
Водещ: Добре, имало ли е българското разузнаване по-сериозни пробиви във Великобритания, г-н Райдовски? Тук понеже стана дума от Христо Христов за Четвърти отдел на Първо главно управление.
Красимир Райдовски: Говорим за Великобритания като присъствие на...
Водещ: По онова време на Георги Марков.
Красимир Райдовски: Имаше, разбира се. Имаше и сред имиграцията, имаше и сред местния елит с политически...
Цвятко Цветков: Даже имахме агент в Би Би Си, не един.
Водещ: Кой?
Красимир Райдовски: Аз познавам един човек. Не знам доколко е морално да се говори, защото той е покойник. Неговото име върви в т.нар. “бяла книга” на Димитър Луджев.
Водещ: Кое е то?
Красимир Райдовски: Как ме изнудвате. Това е Увалиев.
Водещ: Петър Увалиев.
Красимир Райдовски: Пак, отново казвам...
Водещ: Петър Увалиев какво?
Красимир Райдовски: Петър Увалиев също имаше добри отношения с българското разузнаване.
Водещ: С кой отдел?
Красимир Райдовски: Това няма никакво значение. Това не е толкова важно.
Водещ: С Четвърти отдел ли?
Красимир Райдовски: Да не вадим костите на покойниците.
Водещ: Не, това е интересно. Първо управление, Четвърто...
Красимир Райдовски: Това, че той е имал тези отношения с тази служба, наречена Първо главно управление, която по същество е разузнавателна служба и беше в рамките на Държавна сигурност (ДС), а не както г-н Аспарухов се опитва да се махне от там, поддържаше много добри отношения и работеше много сериозно зад граница.
Водещ: Това е много голямо име. Казвате нещо, което може би ще прозвучи сензационно. Увалиев поне регистриран ли е?
Красимир Райдовски: Би трябвало да бъде регистриран.
Водещ: Да, добре. Нека да спрем дотук. Да отидем...
Красимир Райдовски: Но пак казвам: това не е лошо, дори напротив.
Водещ: Нещо друго сега.Ще говорим вече за местните избори. Четох едно ваше интервю, г-н Цветков, ваш анализ, който беше в Агенция “Фокус”за това, че Бриго Аспарухов е кандидатурата, която има шансове за успех в София. На какво е опират така основните аргументи във вашия анализ?
Цвятко Цветков: Аз съжалявам. Няма да преразказвам анализа. Една голяма част от тези, които се интересуват от местните избори, в това число и не малко зрители, сигурно са видело във “Фокус” този анализ. Но аз искам тук да продължа с това, което свърши Краси Райдовски. Когато един човек е работил в българското разузнаване години, независимо от различията в оценките. Оценки може да има най-... Един има една оценка, един има друга оценка, но разузнаването опира до политика, до дипломация. В политиката- до икономика, до финанси, до всичко. В разузнаването има организираност, има ред, има дисциплина. А особено, ако човек е бил някакъв ръководен кадър, той има достатъчно опит да ръководи и други системи.
Водещ: Това ли ви кара да мислите, че Аспарухов има повече шансове да спечели?
Цвятко Цветков: Сега, първо аз не казвам повече шансове, но потвърждавам, че има шансове и ако някой от тези, които сега плуват в публичното пространство като кандидати за кметове, има шанс да пребори Бойко Борисов, който вече си извоювал едно така сериозно медийно присъствие, под което не е ясно какво точно има, това е от тези, досега обявени, Бриго Аспарухов. Защото, освен всичко, те са добри познати, което Бойко отрича по един много неправилен начин и по един недостоен за български генерал начин. Казва, че чрез посланиците, чуждите в България, той бил спрял Бриго Аспарухов да стане координатор.
Водещ: Г-н Райдовски искаше да репликира нещо. Разпери ръце и се учуди.
Красимир Райдовски: Как няма. На мен ми пресъхна гърлото от г-н Цветков.
Водещ: Защо?
Красимир Райдовски: Не сме се събрали тук да слушаме неговия монолог. Ако трябва аз да стана... да напусна.
Водещ: Споделяте ли оценката, че Аспарухов има шансове за успех?
Красимир Райдовски: Аспарухов има големи шансове за успех, но може би в друг свят и в други избори, според мен. И ако трябва да говорим вече много по-сериозно това е поредното политическо самоубийство на БСП. Аз не знам, в медийното пространство вървяха какви ли не предположения, правеха се изводи кой кого е номинирал, защо е номиниран. Според мен Аспарухов е номиниран отново от кръга “Монтерей”. Затова съм абсолютно сигурен. В това няма нищо лошо. Там има хора, с които аз имам близки отношения, има хора, с които преди това съм имал близки отношения и съм се разочаровал. Както беше казал Богомил Бонев: всеки търпи своето развитие. Но преди всичко трябва да говорим за нещо друго. Да говорим за позицията на БСП. Това е поредното самоубийство, както ви казах. Да си спомним случая с Петър Бояджиев.
Водещ: Кандидат за премиер 1995 година.
Красимир Райдовски: Кандидат за премиер. Оказа се, че този човек не може да бъде. Да не говорим за случая с Георги Пирински- с прекрасни делови, и партийни, и политически качества, също се оказа, че не може да бъде. Сега имаме третия случай.
Водещ: Бриго Аспарухов?
Красимир Райдовски: Да, естествено. Аз съм категоричен, че това е съвпадение, не знам дали е целенасочено или не, но абсолютно същият случай.
Водещ: Защо? Искате да възразите, може би?
Цвятко Цветков: Не, искам да кажа на Краси, че както тръгна да ги изброява, но досега БСП трябваше да е мъртвец след поредица политически убийства...
Красимир Райдовски: Ама тя е мъртвец.
Цвятко Цветков: ... а тя си е много добре и се развива.
Красимир Райдовски: Не е вярно. В нея се развиват само определени хора в БСП.
Цвятко Цветков: Хубаво е той да контактува повече с БСП...
Красимир Райдовски: Да контактувам, нямам никакво желание.
Цвятко Цветков:... за да я разбере по-добре.
Красимир Райдовски: Искам друго. Понеже говорим за Аспарухов, според един мой колега...
Красимир Райдовски: Аз също като Бриго Аспарухов, като г-н Аспарухов, както говореше за отношенията си с Бойко Борисов, съм бил години наред много по-близък приятел с Бриго Аспарухов. Това той самият ми го разказа. Но аз искам да спомена за ето за този човек. Нарича се Марин Маринов, затова съм го донесъл. Не обичам да съм голословен.
Водещ: Кой е той?
Красимир Райдовски: Марин Маринов се нарича, мой колега и негов приятел.
Водещ: Мястото на Бригадир Аспарухов е в затвора.
Красимир Райдовски: Това е човекът, който установи контактът и посредничеството за контакта на Бриго Аспарухов с Желю Желев. И когато беше извъртяна далаверата, оперативната далавера, за да стане Аспарухов директор на Националната разузнавателна служба, този човек на базата на своите приятелски отношения с хора от обкръжението на Желев. Ако искате, поканете го Марин Маринов. Ако не го познавате, аз ще ви запозная с него. Той може да ви разкаже много по-интересни неща, които биха се харесали на многомилионната публика, както би казал Бриго Аспарухов. Между другото, когато вашият конкурент, който не може да ви бъде конкурент, разбира се, Бареков спомена за една негова реплика, той каза: аз го казах, ей така, нали. сега съм на митинг.Тук много хора ме слушат. Този човек има нещо объркано в себе си. Не можеш едни път да говориш едно, после да казваш друго. Между другото, г-н Цветков, ето вижте какво е казал и за вас г-н Аспарухов. Аз съм живата памет и винаги си нося хартийки, защото не всеки може да ...
Водещ: Какво е казал?
Красимир Райдовски: Сега ще ви прочета. Това е във връзка с едно негово изказване, един негов анализ, че движението за някакво развитие, Генералското движение...
Водещ: ДЕР?
Красимир Райдовски:...ДЕР, ДЕРЕ да разбие БСП. И г-н Аспарухов отговаря. Г-н Цветков има право да прави своите анализи, но да се говорят такива неща е смешно. Изводът е крайно погрешен. Така че, г-н Цветков, вие трябва да се съобразявате и с електората.
Цвятко Цветков: Да, аз се съобразявам винаги с електората. Смея да кажа, че водя един добър диалог с електората на БСП. Относно коментари на изказвания може да има всеки...
Водещ: Доста противоречиви данни.
Цвятко Цветков: Вярно е това, че аз в първия момент при появата на Генералското, т. нар. Генералско движение и то беше един по-широк кръг, който беше създаден за единство и развитие на БСП с интелектуалци, писатели, художници, учени, всякакви, политици разкритикувах появата му, защото мислех, че то има една насоченост да подпомага по един свой начин, който да ограничи в един кръг, по тесен, съдбите...
Водещ: Да.
Цвятко Цветков: ...в БСП. А в БСП като една наистина демократична партия в последните години винаги се е ценяло многообразието на мнения и дискусията. Така че аз съм имал мнение, защитил съм го публично. Имал съм отговори на това мнение, никога не съм бягал от диалога, но не е работата до мен и Бриго Аспарухов.
Водещ: Да.
Цвятко Цветков: Аз мисля, ме сега при всички случай ние, една голяма част от колегите и може би една малка част на базата на своите чувства и отношения с Бриго, когато беше директор на разузнавателната служба и по един или друг повод той беше принуден да освободи доста хора, но ние ще помагаме на Бриго Аспарухов да спечели.
Водещ: Кой го принуди, той против волята си ли го направи, г-н Райдовски, това, че освободил много хора? Г-н Цветков казва, че е бил принуден.
Цвятко Цветков: От обстоятелствата.
Красимир Райдовски: На него му кървеше сърцето, когато освобождаваше своите началници най-вече, но в публичното пространство той декларира, че ги е освободил, защото те били номенклатура на БКП. Партийният секретар на моята първична организация…
Водещ: Кой беше той?
Красимир Райдовски: Г-н Аспарухов, в която аз членувах, първичната партийна организация освобождава хората, които били номенклатура на БКП. Тука нещо човек или не е наясно със себе си или започва да играе някаква роля. Може би той е бил Щирлиц в тила на СДС по онова време. Междувременно в политическия гардероб на г-н Аспарухов предполагам, че има няколко ризки – една синя, една жълта, последното го видяхме на Бузлуджа с една червена хубава риза, поне да беше си изгладил шала, защото си личеше, че е току-що закупен този шал. Да беше го изпрал, да го изглади. Говорим за нещо друго, говорим за принципи. Не говорим за лични отношения, г-н Цветков, говорим аз морал, говорим за принципи. Когато г-н Станишев…
Цвятко Цветков: В България за морал в последните години всички говорят, а морал няма.
Красимир Райдовски: Да, това е така. Защото има няколко продажници, има и няколко търговци на морал,които размахват пръсти в обществото.
Цвятко Цветков: Думата няколко е неясна дума в българската политика
Красимир Райдовски: Достатъчно много на брой. Да говорим за друго, да говорим за избори.
Цвятко Цветков: За кметските избори.
Водещ: Това, което прозвуча на Бузлуджа като подкрепа и от г-н Станишев за г-н Аспарухов, някак си остави впечатлението, че г-н Аспарухов е последователен и верен кадър на социалистическата партия.
Красимир Райдовски: А, ето това исках да засегна, неговата непоследователност, защото г-н Аспарухов е всичко друго за мен, но за хора, които го за мен, но и за хора, които го познават добре, аз не знам г-н Цветков, доколко го познава. Ако този човек работи така…
Цвятко Цветков: Доста добре го познавам, Шесто управление ви познаваше вас от Първо доста добре…
Красимир Райдовски: Ако г-н Аспарухов управлява кметството по този начин, Софийската община и хората на София, гражданите на София, по който ръководеше Националната разузнавателна служба и начина, по който си променяше принципите, тежко ни и горко ни. Аз искам друго да ви кажа. Съвсем конкретни примери, аз не говоря така на въздуха, като г-н Аспарухов да търкалям думи във въздуха.
Цвятко Цветков: Не като Бойко, той…
Красимир Райдовски: Не говорим за Бойко Борисов.
Цвятко Цветков: А говорим, сравняваме.
Красимир Райдовски: Не говорим за Бойко Борисов. Г-н Станишев каза, че ние търсим честен човек, който да бъде разпознаваем от БСП. Много е хубаво да бъде честен човек, но когато аз чух това послание на г-н Станишев, си спомних за една книга на Джон Харт – “Кралят на лъжците”, много интересна книга, препоръчвам ви я г-н Цветков, да я прочетете.
Цвятко Цветков: С удоволствие.
Красимир Райдовски: Например има един сериозен момент в политическото развитие на г-н Аспарухов. Позицията му за НАТО, след това казва, че е за НАТО. Аз всички тези неща съм ги отбелязал, нямаме време да ги прочета. Но във времето, в продължение на няколко месеца, той си промени два пъти позицията. Има нещо друго, говорим за движение на генералите. Г-н Аспарухов твърди, че Генералското движение не е против никога, че то подкрепя всички, че то е за истината. А аз искам да ви припомня, но това вече не мога да не ви го прочета – февруари месец, 26 февруари 1998 година, когато г-н Аспарухов се готвеше за председател на партията, беше кандидат, вие си спомняте по-добре от мен.
Водещ: А, конкурент на Първанов, да.
Красимир Райдовски: И ето какво е заглавието – “Бриго Аспарухов се дистанцира от Първанов”, Албена Борисова, “Движението за единство и развитие в БСП се дистанцира от Георги Първанов стана ясно на срещата на о.з. ген. Аспарухов със соц. електората в Перник”. “На предстоящия конгрес”, това е негов цитат, “ще направим всичко възможно партията да бъде оглавена от личност. В момента в БСП такава няма. Ако личност не може да се намери, ще трябва да се наложи работата на силно екипно начало в партийното управление, обясни първият разузнавач на Републиката”.
Водещ: Това е доста различно от образа, които му се изгражда.
Цвятко Цветков: Понеже Краси е малко и тарикат, той е мой приятел.
Красимир Райдовски: Аз не съм тарикат. Аз съм много умен човек.
Цвятко Цветков: Не, искам да кажа, че си умен човек, това сигурно е вярно.
Красимир Райдовски: И много помня.
Цвятко Цветков: Така е. Но монолог, понеже ти сам ме обвини в монолог, ти взе да ми изземваш малко така монолога. Е, недей, затова казвам, че си тарикат малко. Да се върнем към сериозната част от нещата.
Водещ: Това е доста сериозно, това е много сериозно.
Цвятко Цветков: Хубаво е да се цитират минали неща, хубаво е да се гледа в настоящето и да се мисли за бъдещето. Ние можем да цитираме съвсем буквално в българската политика противоречиви изказвания, но искам да подчертая тук, че ако има някой, който може да победи Бойко Борисов в София и тази победа няма да навреди на управлението на София, що се отнася до кмета, това е Бриго Аспарухов от сегашните. И сега аз разбирам чувствата на…
Водещ: Откъде дойде образа на истинския генерал? Откъде дойде…
Цвятко Цветков: Не, аз не искам тук да говорим истински, неистински генерал.
Водещ: Защото Румен Овчаров сигурно разбира от генерали по-малко отколкото ние разбираме. Български генерал, който българските институции, по каквито и да е причини, са му дали пагоните и генералския жезъл трябва да бъде уважаван, защото един е направен от едно управление, другият е направен от друго управление, но те са български генерали. И аз не приемам истински, неистински. Все пак в общественото, в публичното и във външното пространство, вън от България, те са български генерали. И искам да напомня за прочутата фраза на Петко Каравелов, свързана със Стефан Стамболов, че в България не бият. Ами не мога да приема, че един пак повтарям български генерал ще ходи при чуждите посланици, за да урежда вътрешни въпроси срещу друг български генерал. Това не го приемам изобщо.
Водещ: Между другото като казвате, че не приемате…
Цвятко Цветков: А Овчаров сега истински – неистински.
Водещ: Ами това е кампания…
Цвятко Цветков: Истински министър - неистински министър.
Водещ: Това е лидерът на БСП в София. Това е кампания – истинският генерал Бриго Аспарухов срещу неистинския, според БСП, Бойко Борисов. Между другото казвате, че не приемате, аз се сетих за това имаше някакво обвинение срещу Бриго Аспарухов заради Тилев.
Цвятко Цветков:
Красимир Райдовски: Истинските генерали, за мен има един друг, много по-истински генерал…
Цвятко Цветков: Владимир Заимов, например, е истински български генерал.
Красимир Райдовски: Владимир Заимов е друга работа. Това също е така и е сериозно.
Цвятко Цветков: Така е, разбира се.
Красимир Райдовски: Аз говорех за Владо Тодоров, който беше началник на Първо главно управление. Между другото между Владо Тодоров и Бриго Аспарухов има още един генерал, който също е истински генерал – Румен Тошков, но за него нищо не се знае, защото той е изключително сериозен човек.
Цвятко Цветков: И скромен.
Красимир Райдовски: А не е шут и палячо. Но ген. Владо Тодоров излежа достойно своите 12 месеца в затвора, без да има абсолютно никаква причина. Той унищожи дело, унищожи някакви документи, то дори не е и оперативно дело, на Георги Марков, по време по което законът му позволяваше да направи такова нещо. Когато г-н Аспарухов унищожи, този достоен български генерал, унищожи агентурното дело, състоящо се от пет тома, близо 1500 листа, с едно предложение, което беше пълна измама и лъжа...
Водещ: На кого делото? На Атанас Тилев?
Красимир Райдовски: На Атанас Тилев, агентът Румянцев. И предложението беше измамно за унищожаване на делото, пък и защото по съдържание беше измамно. Там беше отбелязано, че Тилев е използван еднократно. Това е абсолютна лъжа и измама. Той наруши закона. Следващия момент се намесва прокуратурата, когато делото е в съдебна фаза, оневиняват Аспарухов. Това може да направи само съдът, съдът може да го направи, не прокуратурата.
Водещ: Т.е. прокуратурата неправомерно го е...
Красимир Райдовски: Аз съм направил консилиум и съм разпитал много сериозни хора, които са категорични в оценките си и според тях, това не е моя дефиниция, този акт е своеобразно престъпление срещу правосъдието.
Водещ: Извършено от прокуратурата.
Красимир Райдовски: Извършено от прокуратурата.
Цвятко Цветков: Не сме дошли тук, за да съдим българската прокуратура и българския съд.
Красимир Райдовски: Не, аз не съдя българската прокуратура. Става дума за нещо друго.
Водещ: Процесуално е.
Красимир Райдовски: Според пресата признават, че е извършено престъплението, но казват: “Този човек не се е облагодетелствал”. Също не е вярно. Той е шеф тук на целия холдинг, на “Дару”. Между другото дъщеря му престоя три месеца във Виена, в Австрия, с едни пари от БЗК.
Водещ: Този холдинг “Дару” на Тилев ли е?
Красимир Райдовски: Това е на Тилев холдингът.
Водещ: И председател му е Аспарухов?
Красимир Райдовски: Между другото те са съдружници с г-н Симеон Борисов, с Царя.
Водещ: Със Сакскобургготски?
Красимир Райдовски: Да.
Водещ: Кой е съдружник?
Красимир Райдовски: Бриго Аспарухов и Царя. Предполагам, че, да, покрай застрахователно дружество “Витоша”.
Водещ: Изпуснах си химикалката.
Красимир Райдовски: Предполагам, че това беше и е основният мотив.
Водещ: Ами, това е истински генерал и социалист, г-н Цветков.
Цвятко Цветков: Да, ако искате и Симеон Сакскобургготски неведнъж е казвал, и аз това го приемам като нормално, “нашите социалисти”, когато е говорил за българските социалисти.
Водещ: Благодаря ви. Преди да започнем обаче темата за Бриго Аспарухов и за кметските избори в София, ми се иска съвсем накратко да продължим дискусията, която водихме, преди да дойдете в студиото – за убийството на Георги Марков. Любен Марков и Христо Христов категорично застъпиха тезата, че Георги Марков е убит от ДС. Христо Христов дори влезе в задочна полемика с Красимир Райдовски, като каза: “Е, най-сетне стана ясно, че Марков не е бил агент”.
Красимир Райдовски: Аз не знам откъде му е станало ясно. На мен ми е ясно и съм виждал, и знам друго.
Водещ: Какво?
Красимир Райдовски: И съжалявам, че покойният Кюлюмов не може да бъде поне за половин час сред нас, за да разкаже и той какво знае. Да не говорим за моралните качества.
Водещ: Кой Кюлюмов? Костадин Кюлюмов?
Красимир Райдовски: Костадин Кюлюмов.
Цвятко Цветков: Костадин Кюлюмов.
Красимир Райдовски: Известен на всички в тези среди, който лично водеше...
Цвятко Цветков: Приятел на Георги Марков.
Красимир Райдовски: Бяха изключително близки приятели. Наистина добри приятели бяха и този човек ръководеше Георги Марков.
Водещ: В смисъл?
Красимир Райдовски: Ръководеше го оперативно.
Водещ: Г-н Цветков, така ли е?
Цвятко Цветков: Аз първо искам да кажа, че библиописецът, както тук посмя да го пишат, Христо Христов е написал една голяма книга, дебела, много мъчно я изчетох, защото е събрал в нея всякакви работи. Но искам тук да кажа, че би било хубаво да поставите един път пред вас в студиото от едната страна Христо Христов от другата Ангелина Петрова. Тя написа една книга – “Да убиеш котката на Георги Марков”, никой не ще да й обърне внимание. Там са описани нещата, според мен, по един друг, един много, така, по-ясен и по-близък до нещата начин.
Водещ: Все пак има и хигиена в публикуването, така че ние ще видим кого да поканим.
Цвятко Цветков: Естествено, но хигиенично е и като се появи някаква книга, да се обърне на нея... Не казвам, че на Христов не трябва да се обръща внимание, напротив. Той сега обеща други книги.
Водещ: Не, нямам предвид Христов. Христов е идвал...
Цвятко Цветков: Но Георги Марков е общувал с Министерството на вътрешните работи...
Водещ: Това не тайна. Той е чел в архива.
Цвятко Цветков: ... както по отношение писането на своите книги, така и по друга линия и най-добре, и най-много, най-дълго, както каза Краси Райдовски, с него е общувал полк. Костадин Кюлюмов.
Водещ: Само че полковникът за какво е отговарял, с какво се е занимавал?
Цвятко Цветков: Костадин Кюлюмов беше заместник-началник на Шесто управление ДС.
Водещ: Да де, но това общуване може да е... Какво означава, че го е ръководил?
Цвятко Цветков: “Ръководил” – употреби думата Краси. Аз употребих думата “общувал”. А в общуването има и ръководство, има и манипулации, има всичко.
Водещ: Официално имало ли е взаимоотношения между тях?
Красимир Райдовски: Имаше, разбира се, как да нямаше.
Водещ: Официално, които да удостоверяват, че Георги Марков...
Красимир Райдовски: Но в това в крайна сметка няма нищо лошо. Аз никога не съм слагал знак...
Цвятко Цветков: Аз искам да завърша тази тема за себе си, тук, сега, пред вас, благодаря, че имам тази възможност, с едно изречение. Случаят “Георги Марков и Костадин Кюлюмов” е едно потвърждение на моята теза, която аз сега развивам и напоследък в публичното пространство, че особено ценни сътрудници на ДС никога не са били регистрирани – и по времето на Георги Марков, и по-късно.
Водещ: С други думи, че ако е бил...
Цвятко Цветков: Той като сътрудник не е регистриран.
Водещ: Не е регистриран?
Цвятко Цветков: Да, няма такива данни.
Водещ: Добре, имало ли е българското разузнаване по-сериозни пробиви във Великобритания, г-н Райдовски? Тук понеже стана дума от Христо Христов за Четвърти отдел на Първо главно управление.
Красимир Райдовски: Говорим за Великобритания като присъствие на...
Водещ: По онова време на Георги Марков.
Красимир Райдовски: Имаше, разбира се. Имаше и сред имиграцията, имаше и сред местния елит с политически...
Цвятко Цветков: Даже имахме агент в Би Би Си, не един.
Красимир Райдовски: Аз познавам един човек. Не знам доколко е морално да се говори, защото той е покойник. Неговото име върви в т.нар. “бяла книга” на Димитър Луджев.
Водещ: Кое е то?
Красимир Райдовски: Как ме изнудвате. Това е Увалиев.
Водещ: Петър Увалиев.
Красимир Райдовски: Пак, отново казвам...
Водещ: Петър Увалиев какво?
Красимир Райдовски: Петър Увалиев също имаше добри отношения с българското разузнаване.
Водещ: С кой отдел?
Красимир Райдовски: Това няма никакво значение. Това не е толкова важно.
Водещ: С Четвърти отдел ли?
Красимир Райдовски: Да не вадим костите на покойниците.
Водещ: Не, това е интересно. Първо управление, Четвърто...
Красимир Райдовски: Това, че той е имал тези отношения с тази служба, наречена Първо главно управление, която по същество е разузнавателна служба и беше в рамките на Държавна сигурност (ДС), а не както г-н Аспарухов се опитва да се махне от там, поддържаше много добри отношения и работеше много сериозно зад граница.
Водещ: Това е много голямо име. Казвате нещо, което може би ще прозвучи сензационно. Увалиев поне регистриран ли е?
Красимир Райдовски: Би трябвало да бъде регистриран.
Водещ: Да, добре. Нека да спрем дотук. Да отидем...
Редактирано от Paзмиcли на 07.09.07 11:40.
|