|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема
|
Абе всички леви тъпани ли са с амнезия?
|
|
Автор |
NikB (любопитен) |
Публикувано | 21.09.05 00:49 |
|
Абе всички леви тъпани ли са с амнезия?
Тези дни един ме убеждаваше, че като ученици не сме били ходили всяка година по 2-3 месеца на бригади в селското стопанство, консервени фабрики, строителство.
После един ми разправя, че режимът на тока 3:1 бил след 1990.
После друг каза, че може и преди 1990 да е били, ма не били "3 няма/1 има", а било обратно; и не било седмици и месеци, а само през зимата.
Днес навярно някой ще ми каже, че и кисело мляко е имало, или че в петък след работа не се чакаше по час/два на опашка в обрулените супери.
Ба си тъпаните!
Редактирано от NikB на 21.09.05 01:00.
| |
Тема
|
Абе всички десни тъпани
[re: NikB]
|
|
Автор |
Haблюдaтeл (старо куче) |
Публикувано | 21.09.05 01:50 |
|
сте живели някъде другаде май. То бива преувеличения, ама чак пък толкова.
Хайде и аз да си кажа спомените по твоите точки:
1. На ученическа бригада ние ходехме от 1-ви септември до около 20 септември всяка година. Зависеше кога пада сланата, защото ние беряхме тютюн. Летни бригади - аз лично като ученик съм имал само 2 - едната в 8 клас, другата - в 9-ти. Но чак пък 2-3 месеца всяка година е прекалено.
2. Режим на тока имаше, ако не се лъжа 80-та през зимата - явно беше станала някаква авария, а и зимата беше много студена. Не съм много сигурен в годината, но най-тежкия режим беше 2:2. В София може и да е бил по-тежък - там повече хора се греят на електрически печки. След това - наистина беше след 90-та.
3. Кисело мляко винаги е имало и не си спомням да съм се редил на опашка в петък вечер. Опашки имаше за вносни стоки - маслини, банани и цитрусови плодове.
Но - вие в София сте били съвсем зле. Джастата даже разправяше, че и звукозаписни студия сте нямали.
| |
Тема
|
Тоя път ще те поглеза с подробен отговор
[re: Haблюдaтeл]
|
|
Автор |
NikB (любопитен) |
Публикувано | 21.09.05 03:32 |
|
Абе всички десни тъпани сте живели някъде другаде май. То бива преувеличения, ама чак пък толкова.
Хайде и аз да си кажа спомените по твоите точки:
Хайде
1. На ученическа бригада ние ходехме от 1-ви септември до около 20 септември всяка година. Зависеше кога пада сланата, защото ние беряхме тютюн. Летни бригади - аз лично като ученик съм имал само 2 - едната в 8 клас, другата - в 9-ти. Но чак пък 2-3 месеца всяка година е прекалено.
Училището започваше на 15. Септември и организираните от учебните заведения бригади започваха след това - някои училища веднага от 15. септември - до 15. Октомври; други училища - от 15.Октомври до 15. Ноември.
По това време в нашия край се берат ябълки, грозде и т.н.
Случвало се е да берем грозде в снега. Дори сме си палели огньове - да се стопли. И го помня пределно ясно, защото един от даскалите по математика беше нестинар.
Понякога, разбира се (напр.8-ми клас - първия в МГ) ходехме в консервена фабрика - там до късна есен имаше много работа.
Това е за есента.
На пролет (пак от училище) ходехме да плевим соята - много готина - имам снимка как с двама приятели сме изостанали 800 метра след съучениците си - само нашите три реда се жълтеят от жълтърчетата, ние сме на преден план, а другите - почти не се забеляват.
През лятото любимият комсомол ни уреждаше с още един месец - там вече се спеше в бригадата и имаше ЗКПЧ-та.
2. Режим на тока имаше, ако не се лъжа 80-та през зимата - явно беше станала някаква авария, а и зимата беше много студена. Не съм много сигурен в годината, но най-тежкия режим беше 2:2. В София може и да е бил по-тежък - там повече хора се греят на електрически печки. След това - наистина беше след 90-та.
Много се лъжеш. Аз се дипломирах 1985, 1984 имах бебе - и двете години бяха с много кофти режими. За сведение - питай Драго Славов - собственика на digsys.bg - имаше 8кВт инсталирана мощност, за да се топли във варненския си апартамент (1:3 ---> 8кв/3 = 2.5кВт)
А София е най-топлофицирания град в бг - кофти беше напр. във Варна (топлофицирана 0%, а и където цели жилищни комплекси нямаха комини
3. Кисело мляко винаги е имало и не си спомням да съм се редил на опашка в петък вечер. Опашки имаше за вносни стоки - маслини, банани и цитрусови плодове.
Но - вие в София сте били съвсем зле. Джастата даже разправяше, че и звукозаписни студия сте нямали.
Винаги имаше само лимонада. Сигурен съм, че все от някъде ще мога да ти изровя снимка на някой празен социалистически супер.
За твое сведение, в квартала, където живея, преди имаше само един супер, сега, освен него, всеки блок си има хранителен магазин, а и наблизо има Билла.
Та същия тоя квартал преди пазареше от единствения магазин - познай за опашките! Същото беше и във Варна, Бургас, Пловдив. В София, на супера срещу хотел Плиска познай какви опашки ставах!
Не ставай смешен, питай възрастните, преди да се излагаш !!! !!!
| |
Тема
|
Re: Тоя път ще те поглеза с подробен отговор
|
|
Автор |
Иcтopиka (атакуващ) |
Публикувано | 21.09.05 03:50 |
|
ами нормално е човек да забрави подробности отпреди 16 години и повече.Ама кво да кажем за десните тъпани,всички ли са такива идиоти? Не виждат ли че сега в момента империалистическия запад ограбва България?Че хора умират от глад,че цигански банди грабят и убиват, че има отрицателен демографски прираст? само лъскавите боклуци и многото магазини ли виждат десните идиоти?
Изобщо какво му е лошото на бригадите,младежта се възпиаваше в труд и плюс тва беше голям купон.И на опашките по магазините също беше купон и човек ако е честен и умен комунист винаги можеше да сваля гажета по опашките и да си живее живота щастливо,с вяра в утрешния ден.Начи тва седерастите още от малки страдате,каквото и да бъде,и при комунизма и сега при демократизма пък съвсем сте се видиотили.
| |
Тема
|
Май твоя идеал са кибуците
[re: Иcтopиka]
|
|
Автор |
NikB (любопитен) |
Публикувано | 21.09.05 03:59 |
|
Май твоя идеал са кибуците.
Ура! Ура! Ура!
Помниш ли политическата учебна година?
Един ден в месеца всички ходеха на политически занятия. И това няма нищо лошо - и там можеха да се свалят гаджета.
Да, по тая логига и войната е ОК. Помня "Четиримата танкисти и кучето" - и там имаше гаджета (Лидка и Маруся, май за реда не съм сигурен :).
| |
Тема
|
Забрави, забрави че опашките са много здравословни
[re: Иcтopиka]
|
|
Автор |
Бълrapин®-BG (Anty Commi) |
Публикувано | 21.09.05 05:21 |
|
за населението, дишат свеж въздух и винаги са били под набледението на кврталният доносник.
| |
Тема
|
Ами, казвам ти аз, че
|
|
Автор |
Haблюдaтeл (старо куче) |
Публикувано | 21.09.05 08:54 |
|
софиянци сте били в най-лошо положение от всички по времето на социализма, пък ти не ми вярваш. Виж само на колко бригади сте ходили - ами кога сте учили, бре?
За режима на тока - може и 84-та да е било - не помня точно. Помня ясно, че беше само една година. Но във Варна може и да е било повече - щом така казваш. То ако всеки пусне по 8KW отгоре - ще ви трябва още една ядрена централа - и сега да го направите - пак ще се изключи.
Виж - за магазините - въобще не съм съгласен, но както казах - вие софиянци сте били на специален режим. Аз ходех през голямото междучасие да си купувам закуски в една баничарница до училището и винаги пиех по едно бурканче кисело мляко. После го смених с кофичка . Освен това в моя малък градец имаше предостатъчно магазини. Хляба и млякото се продаваха отделно и се зареждаха директно от градската мандра и фурна. Имаше ограничение за броя на хляба Добруджа, защото хората си хранеха с него прасетата. Та ходехме двамата с братовчед ми поотделно да купуваме хляб, че да вземем повече. Мдааа, а сега като видя някой пенсионер да рови в кофите и да вади огризки - язък ти за магазините, дето уж всичко имало, ама хайде да не изпадаме в сиромахомилство
| |
|
2. Режим на тока имаше, ако не се лъжа 80-та през зимата - явно беше станала някаква авария, а и зимата беше много студена. Не съм много сигурен в годината, но най-тежкия режим беше 2:2. В София може и да е бил по-тежък - там повече хора се греят на електрически печки.
Ха-ха, не беше поради авария, а понеже изнасяха ток за Турция, без да им пука за българското население.
ДОБРОТО ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА!
| |
|
през соца аварии нямаше, а и да е имало, е нямало кой да ти каже.
| |
|
...не е правило...В него хората се отопляват с дърва и въглища и даже и да няма ток могат да си стоплят или приготвят храна...това, че ги захранва местната мандра е решение само за тях, а и както сам казваш си мошеничестват с хляба за да си хранят животните...Къде в София, между блоковете и в градинките ли да си храня животни, значи изцяло завися от благоволението на търговията...и държавата...защото имаше богоизбрани на които им се разнасяше храна по домовете с едни бели микробусчета излизащи на рояци от кухнята на хотел "Рила" , сътветно на цени народни...
Колкото до ровещите в кофите пенсионери виновен и единствено тоя (виж по-горе кой) дето им изпапка пенсионните фондове, предполагам се досещащ кой е...
А режимите на тока бяха периодично, а не еднократно явление...
ВСИЧКО ТЕЧЕ, ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
|
|
|