Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:11 14.07.25 
Непрофесионални
   >> На пиячите
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Реколта 2013  
Автор tvtodorov (ентусиаст)
Публикувано11.08.13 14:52

Здравейте винари! Скоро започва нвият сезон. Да се похваля, че успешно засадих лозичките и само 15% не се хванаха. За сега де. За сега само на чардака. До година смятам и редовете, ама ще риголвам за там и подготовката ще е по-сложна.
Киро, какви са ти вижданията за реколтата?

http://ttodorov.alle.bg

Тема Re: Реколта 2013нови [re: tvtodorov]  
Автор Strannost_nqkakva (непознат )
Публикувано21.09.13 11:39

Здравейте!
С оглед все по-отвратителните вина по магазините тази година ще правя вино.
Естествено ще ми е за първи път.
Смело мога да заявя, че изчетох цялата тема на Киро "как да си направим хубаво вино" и тази за реколта 2012. Отне ми няколко дни и много се надявам тази увереност, която ми вдъхнаха четивата да не се окаже безпочвена.
Ще боравя с пластмасови съдове, нови.
Първият ми въпрос е следния:
При наличие на абсолютно здраво грозде (проверено зърно по зърно) налага ли се третиране със серниста киселина? Някак отвътре ми идва да я избегна. И ако е по-добре да сложа въпреки отличното грозде, то какъв е абсолютният минимум като количество (купих си за всеки случай от стандартните бутилки серниста 6%).

Тема Re: Реколта 2013нови [re: Strannost_nqkakva]  
Публикувано22.09.13 22:36

Това е малко въпрос към другата тема: "Как да направим хубаво вино".
Все пак, ще ти отговоря и тук. Наясно съм с всички мераци за "натурално вино". С комшията тоя спор го водим две години, докато не му вкиснаха 200л. вино. Тогава си преразгледа гледната точка.
Колкото и добро да е гроздето, дори и зърно по зърно, няма гаранция че в следващите етапи няма да се появи засечка. Санитарния минимум е по 0,5мл. на 1кг. мъст, или при смачкани 500кг. грозде слагаме 250мл. серниста. Иначе дозата е 1-1,5мл/л. Какви са предимствата и недостатъците от тая процедура. Първо убива дивите дрожди по гроздето. Ако например имаме едно хубаво грозде на 24 захарност дивите дрожди не могат да го изкарат до края. За да се засеят култивирани, които могат да изкарат вино и на 25 захарност, трябва серниста. Второ, сернистата повишава екстракцията на цвят, аромат и други благини от шлюпките, към сока. Трето и най-важно - унищожават всички вредители, които правят поразии, и предпазва поне до края на ферментацията за появата на други такива. Обаче много са важни и санитарните изисквания, които трябва да се спазват:
- съдовете да не са празни по време на вторичната ферментация и избистрянето
- да не се точи вино за пиене и бурето да се преполувява, да влиза много въздух и т.н.
- съдовете да нямат утайка от миналата година, да не е вкисвало нещо миналата година, да не стои прекалено дълго върху утайката и то в топло помещение
- да има воден звънец
и т.н.

Какви са вредите от серниста - на практика никакви. Голяма част от нея се изпарява още при слагането. Така че, чисто вино означава вино със серниста в оптимални граници.
Все пак поствай мнението и в другата тема, но и Киро ще ти каже същото. Ако искаш вино без серниста, купувай 150кг. Памид и 50кг. Мерло примерно, на захарност 20-21 и го пиеш преди да се е избистрило и така. Проблеми няма да има.

Тема Re: Реколта 2013нови [re: Strannost_nqkakva]  
Автор КироАдминистратор ( )
Публикувано23.09.13 19:57

Третирайте с половин доза, щом е чак толкова хубав материалът, но НЕ ПО-МАЛКО, т.е да, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е.
За да не се включите в предновогодишната Група на Шаро(виж главната тема - "помагайте, виното още сладни(21 декември примерно" или "виното ми е хубаво, ама после става кафяво...'

Автор Bлeчyгo (Крокодил)
Публикувано24.09.13 09:35

Реколтата в яката е повече от отлична!Гроздето е изключително здраво и със съвсем нормална за сортовете захарност.
В неделя заредих от райойна на Брестовица 150кг от 80% мерло и 20 каберне с обща захарност 24.Да има, да пием младо вино.
А след изключително ходене по мъките и лъжи на селяндури, за които дадената дума не означава нищо, но както се казва-всяко зло за добро, вчера най- после се заредих с 500кг прекрасно каберне совиньон със захарност 25,от района на Брестник.
Всичко е смачкано, чепките са отстранени, сулфитирано и след малко ще е заквасено.

Лятното ми вино тази година смятам да е от крилат мавруд(това защо се казва мавруд, след като не виждам нищо общо м/у него и стария-истински, нямам си на идея).От него, ако се приготвя вино по класическата технология за червени вина, най-много да излезе тъмно розе.Но, аз ще го изтегля максимум на ден и половина.
Тази измишльотина на не знам кой институт е с убийствена киселинност, обаче и много богата на свежи плодови аромати и смятам,а и вече съм правил и се получава разкошно лятно вино.Ако все още може да се намери памид, ще купажирам с него.

Наздраве!
Съвсем скоро ще можем да се наслаждаваме на младите вина

Автор Strannost_nqkakva (непознат )
Публикувано24.09.13 10:07

Благодаря за изчерпателния отговор! На главния отговорник за вдъхновението ми Киро, също огромно благодаря!
Материалът вече е в бидона от вчера (без чепките). Основно е мерло и каберне почти в равни количества с една идея хамбурски мискет. Захарността измерена при 22 градуса на ширата беше 22,5 и реших да не слагам захар. Третирах със серниста. Около 0,7 мл/л, изчаках да се изпари около 3 часа като разбърках няколко пъти през това време. Заквасих по рецептата на шефа (Киро) с винени дрожди на Laffort-Франция, като за самата закваска извадих няколко литра директно от бидона и след около 6-7 часа, когато закваската направи синджир и даде признаци на движение я върнах обратно в бидона. Разбърках. Сложих капака на бидона без да го затягам и сега съм в очакване да започне да ври. Надявам се процедурно да нямам груби грешки до тук.

пп. Абсолютно основателна забележка за мястото на въпроса. Предполагам тепърва ще имам и други питания, които ще позиционирам на място.

Тема Re: Реколта 2013нови [re: Bлeчyгo]  
Публикувано24.09.13 12:32

Моето лятно вино тоя път стана голям купаж :) Значи основата е Памид -50% и от там нататък 2-3 вида мискети - варненски, хамбурски и сингуларски. Това имаше по пазара в уречения ден. И малко Мерло все пак сложих, дръпнах след 4ч. Направи захарност 21 и докарах на 22. Тъмно розово стана, ама като се избистри си мисля, че ще придобие един приятен розов цвят. Аромата е убийствен. От сега го докарва малко на ягоди.
Иначе тази година зарязах Кабернето и направих Мерло. От миналата година се убедих че Кабернето не може да се пие току-така. Трябва да отлежава дълго и на хубаво място. За целта зарязвам мазето в ранчото, защото мухъла там е навсякъде. Цяла зима мерих температурите на мазето в блока ми и се оказа че е добре. Проектирам една уникална желязна врата заради гладните мургави набези и за догодина съм готов за едно страхотно Каберне както си му е реда.
Та Мерлото от Бяла и региона тази година е уникално. Даде 24 % захар и не съм го пъпал. Рандеман без преса - 60%! Чак се изумих. Малко за киселините съм притеснен ... не усещам в букета такива, ама то е рано. Те изпъкват като захарта падне. Теглих го на 5-ти ден /4-ти от началото на ферментацията/. И аз с Френски дрожди засях. Купих и едни бактерии за ЯМР. Довеждали до край преобразуването в млечни киселини. Слагат се към края на вторичната ... да видим какво ще стане.

Тема 2014нови [re: tvtodorov]  
Автор The bad reptile (Крокодил)
Публикувано29.09.14 21:58

Пичове, как е тази година при вас?
В родопската яка е абсолютна трагедия, пълен леш!Студената и влажна пролет, същото, не помнено до сега лято и като за капак един 4-и часов порой с 4-и пъти убийствена градушка окончателно унищожиха тазгодишната реколта навсякъде в яката.

Казаха ми, че към хасковско гроздето е по-запазено и преди 2-а дни мръднах на там и заредих от Узунджаво Мерло.Не е много зле, ама не е и много читаво, със захарност 21.
Все пак съм доволен, че въобще намерих грозде.

Тема Re: 2014нови [re: The bad reptile]  
Автор prisoner-93619 (Приятел)
Публикувано30.09.14 20:05

При мен (Варна), всичко изгоря. Гледам и наоколо колегите не са много добре, тук таме по някоя чепка запазена. Нулева година, но няма как, имаше няколко поредни много много добри

.

\\\"Няма нищо по-хубаво от лошото време\\\"

Тема Re: 2014нови [re: The bad reptile]  
Автор cyrus9358OАдминистратор ( )
Публикувано01.10.14 20:54

Навсякъде е катастрофа. Букетът тук има захарност 21 в момента, на фона на 24-25 в нормални и 26-27 в отлични години, каквито бяха последните 2.
В понеделник ще събера, надявам се поне 200-300 кг Гъмза, но...

ЦСКА fans are communist gypsies.Аnd most of them are also homosexuals

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.