|
Тема
|
Течч от бъчвата
|
|
Автор |
tvtodorov (ентусиаст) |
Публикувано | 27.08.12 09:04 |
|
Имам проблем с едната бъчва, в която ще меля гроздето и ще минава бурната ферментация. След почистване, няколкодневно и затягане на дъното съживих тази бъчва от поне 30 годишен застой. Реших все пак да я напълня до горе за да видя няма ли теч. До средата всичко беше на ред, но после се появи един теч. Мислех си ... като се закисне добре и ще стегне ама не. Оказа се че теча не е между дъски, а в едната дъска. Така може би става въпрос за малка дупчица от дървояд. Не снятам да хвърля 400л. буре, което изтърках до аромат на бебешко дупе и лек дъбов загар, заради някаква малка гадина, която е решила да пробива бъчвата ми. Някои ми казаха че се прави смес от сяра, мас и пепел и се замазва бъчвата отвън. Някой има ли опит как точно се прави това, в какви количества се смества, как се маже и т.н.
http://ttodorov.alle.bg
| |
|
Ако успееш да откриеш къде точно е дупката е по-добре да я разпробиеш с бургия, да направиш чеп с размера на бургията на лек конус като канела увиваш в папур или листо от кочан и набиваш. Все едно слагаш още една канела. Ако пречи може да отрежеш стърчашата част от чепа.
| |
|
Мерси много. Аз я оставих да кисне 3 дена във вода. Като отидох да я видя така се беше разкиснала, че нямаше никакъв теч, а нивото на водата беше над дупката. Така че проблема е решен. Обаче пак трябва да я търкам, че над нивото на водата е хванала малко мухъл. Аз отгоре сложих найлон и затиснах с капака - груба грешка, създал съм перфектни условия за развитие на разни гадове и гадини .... Но така е, ще се учим докато сме живи.
http://ttodorov.alle.bg
| |
|
Умишлено се въздържах от съвет досега, защото аз още след 5-та -шестата година виноправене, се отказах от дървените съдове(стари бурета и бъчви) за ферментация. Една стара каца все още държа в едно складче от сантименти, но само това. Стигнах и аз до извода на някои от авторите на книги за винарство: едно буре след 2-3 реколти вече няма какво да даде на виното, може в най-добрия случай само да не го развали.
Това - за тихата ферментация и отлежаването. За първоначалното винифициране не е толкова фатално, но все пак и НАМЕК за какъвто и да е страничен аромат за мен е недопустим. Затова и не се занимавам със стари дървени съдове. Но е въпрос на преценка, а тя се прави(за всички съдове) така: след последното изплакване, съдът, дървен или пластмасов, се оставя на слънце за час-два, с капак.
И тогава се прави проверка на нос. Отговорът е там: има миризма - не става, в камината. Няма - става
В края на краищата един бидон от 200 литра(какъвто е масовият случай за количествата при повечето ентусиасти като теб) може да се намери за под 50-60 лв и то, ако не търси много човек. Не си струва да се прецака виното заради това. Вярно е, че и пластмасата има кусури, говорим за грубата ферментация, няколко дни не са фатални, дори не са опасни. А за по-нататък те съветвам да инвестираш в стоманен съд за тая цел(неръждавейка) вече се предлагат от много вносители и търговци. Измиването си е направо песен, хигиената е на съвсем друго ниво.
Редактирано от Киро на 31.08.12 08:27.
| |
Тема
|
Re: Течч от бъчвата
[re: Киро]
|
|
Автор |
tvtodorov (ентусиаст) |
Публикувано | 31.08.12 11:52 |
|
Киро и аз си харесах един съд от неръждавейка 400л. ама много скъп бе ... С екстрите идва към 600лв. Не мога тая година да сколасам със всичко :)
Но з догодина обещавам да си го купя. С помпичка, с решетка за плаваща шапка ... с термометър, с ризи за поддържане на постоянна температура ... професионална работа. Но тази година ще е .... с дядовия кадус :) Вече не мирише на нищо, освен на обгорял дъб. Разбрах че има различно изпечени бъчви. Явно моята е силно изпечена. Така си го обяснявам.
http://ttodorov.alle.bg
| |
|
Търся да закупя стара, негодна за вино бъчва. 0896 826 773
Когато водата стигне до шията, всеки се научава да плува
| |
|
от Ловеч далечко ли ще ти е?
Имам.
| |
|
|
|
|