|
|
|
Тема
|
винен проблем
|
|
| Автор |
K.Kirow-206972 (непознат
) |
| Публикувано | 08.12.11 10:46 |
|
|
До преди 3 години не бях правил вино в живота си.Но под
>давление на син ми почнах.То бяха съвети,то беше чудо.И май - все
>различни.Но реших да слушам само един приятел и се получи.Само
>мерло.Според сина - по-хубаво не е пил.Няма френско,чилийско и т.н.Но
>тази година нещо не става работата.Захарността беше 22%.На 200 кг
>сложих 3 кг захар.Ей така.И вече 2 месеца не може да стане нулева
>захарност.Все има сладка жилка.Претоплих го - все тая.Хората си го
>изпиха, аз само опитвам.
| |
|
|
|
Еми да си кажа моето любителско мнение.
Не знам дали си сложил серниста киселина и дрожди - ако си сложил - би трябвало да си преври нормално. Ако не си слагал - в такива случаи много трябва да се внимава с добавянето на захар. Отделно 22% не е чак толкова лоша захарност даже и за червено вино - при добра технология може да стане съвсем добро вино и без захар (аз например за вино никога не добавям захар, освен в изключителни случаи - ако захарността е под 18-19%). Може да пробваш с допълнително възбуждане с леко затопляне и дрожди, ако има голям процент останала захарност.
Успех !
| |
|
|
|
Да разбирам ли, че не сте сложил културни дрожди?
Ако да - на ракия. И догодина сложете.
Отнася се и за бъдещите евентуални въпроси относно все още не-готово вино. Край. Което не е станало - на ракия. И догодина - хигиена, дисциплина, спазване на срокове и температури. Успех!
Виждам че без пости и без да отидеш при свещеника на изповед, няма да се успокоиш!
| |
|
|
|
Ако е спряла ферментацията - причините са следните :
1. Ниски температури (под 15 гр.) / високи температури - (едва ли)
решение :
Затопляне по някакъв начин до 20 гр. поне ! и поддържане на тази температура.
2. При неизползване на културни дрожди е съвсем нормално да спре на около 5 % по захаромер (което отговаря на около 10 % захарност в действителност понеже захаромера лъже когато има и алкохол в сместа) ако началната захарност е била над 20-22 %
решение :
Купувате дрожди за трудна ферментация и активатор (храна за дрождите - диамониев фосфат,витамин Б и тиамин)
заквасвате с тях по описанието на пакета.
Подържате температурата не по-ниска от 20 гр. (как ? - бутилки с топла вода като грейка, завиване с вата,одеала и др., ел.одеало, нагревател за аквариум 200 вата)
/Защо дивите дрожди не могат да доферментират мъст с начално захарно съдържание над 22% ? Ами много просто - те не издържат на алкохол над 10% - а при коефициент на преобразуване на захарите в алкохол 0.58 примерно - от 22% захари се получава 12.76 % алкохол - дивите дрожди спират да бачкат при 10 и съответно остават поне 6-7 % захари неразградени, ако сложим и студа - може и над 10 да останат неразградени/
| |
|
|
|
Извинявам се, че вдигам стара тема, но и мен ме интересува това с подържането на температурата.
Понеже и аз заложих се опитах да активирам джибрите след източването на виното - добавих топла вода с разтворена захар, около 12 кг захар на 40 л вода, добавих винени дрожди, френски някакви, преточих няколко пъти, покрил съм с найлон и одеала - не ще и не ще Онзи ден ми казаха, че като крайна мярка мога да добавя и 2 пакетчета мая за хлая - разтворих, добавих, затоплих 40 литра от материала, затоплих избата до към 20.... нищо А както се очертават температурите трайно под 15, ако реша да топля цялата изба над 20, то тая ракия доста солена ще ми излезе...
Та въпроса ми е , тези нагреватели за аквариум, до какъв обем съд вършат работа? И ако го сложа отгоре, топлината ще стигне ли и до долу, или ще си топли само най-горния слой? И въобще, колко време трябва да чакам някаква реакция от този материал, преди да го изхвърля?
| |
|
Тема
|
Re: винен проблем
[re: kalchev]
|
|
| Автор |
Киро ( ) |
| Публикувано | 27.10.12 14:22 |
|
|
Маята за хляб - само, ако си решил да го правиш на ракия.
Отписвай го и за догодина изчети голямата тема, преди да тръгнеш да правиш вино. Сега е вече късно.
Ако пък всякога благодариш на Бога, ще го умориш от глад и ще го прогониш
| |
|
Тема
|
[re: Киро]
|
|
| Автор |
kalchev (добряк) |
| Публикувано | 27.10.12 14:53 |
|
|
Именно де, идеята е да прекипят джибрите за ракия (тогава мога да бухна вътре и киселото вино, че само за него 70 кила не си струва да ангажирам казан).Но на тоя етап, въпреки захар, дрожди, мая и т.н. - изобщо не тръгва да кипи. Мисля, че е заради започналите ниски температури, в избата е постоянно 14-16. Затова питам за тези нагреватели за аквариум, какви са, що са?
| |
|
Тема
|
[re: kalchev]
|
|
| Автор |
Киро ( ) |
| Публикувано | 27.10.12 23:57 |
|
|
Не - затопляне на част от материала до постигане на 23-25 ПОНЕ на общото количество и поддържане поне за няколко дни. Чети голямата тема, всичко е написано, дори вече по няколко пъти.
Все пак като синтез, за ен-ти път: Вино през ноември - по-скоро няма да стане.
Моментът е отминал. АКо наистина искаш да си направиш хубаво вино - чети и действай септември, най-късно началото на октомври, освен ако не си собственик на масив с Широка Мелнишка или не искаш да правиш някакви снобарски изгъзици като "сноу уайн" : )
Ако пък всякога благодариш на Бога, ще го умориш от глад и ще го прогониш
| |
|
|
|
Купувай дрожди за прекъснала ферментация. Не знам как ги влагаш. Може там да си сгрешил. Ако се добавят както трябва няма "трудно вино" което да не преври, дори и на 15-16 градуса. Това са гадини терминатори ... бачкат докато има захар. Направо не оставят нищо. Може би това е за сметка на някакви качества на виното, но го правят сухо, глава не боли после и т.н. За хлебната мая сега чувам, но това което съм чел е, че много микроорганизми правят алкохол от захарта, но само при винените дрожди можеш да пиеш винце каквото трябва да е.
http://ttodorov.alle.bg
| |
|
|
|
|