|
Тема
|
Бяло вино - ПОМОЩ
|
|
Автор |
nandreev (непознат) |
Публикувано | 03.01.10 16:12 |
|
Здравейте и за много години!
За първа година се занимавам с това. Попрочетох това-онова и със съветите /по телефона/ на приятел /по долу - Луканов/ - Мерлото стана страхотно! Учудих себе си, приятели, разбирачи и част от света. Какво стана с бялото вино... Прилагам дневника:
27.9.2009 200 кг Ркацители - 18.5 захарност, след 7 кг захар - стана 22. В бидоните + 200 ml серниста киселина
ново дъбово буре /всеки ден смяна на водата, 10 дни/
28.9.2009 измиване на бурето със сода за бурета; запалих 2 серни ленти в бурето /дали не са много, бурето е 95 л./
28.9.2009 налях сока в бурето; съгл. инструкцията 10 гр. /1 пакет/ дрожди за бяло вино /www.zavinoto.com/
07.10.2009 все още е гроздов сок, никаква ферментация
07.10.2009 отново забърках дрожди. след 11 часа - в бурето
08.10.2009 Завира
09.10.2009 Ври яко!
17.10.2009 На вид е като боза; мирише на боза; вкус - гадна сладка боза! Луканов каза: Споко, ще стане за Нова година.
25.10.2009 Все още ври, не силно.
22.11.2009 Луканов казва, че ще стане януари.
Какво е положението към 03.01.2010г. - прилича на вино, но има гаден мирис и вкус. Не е кисело обаче и не прилича на оцет. Не съм откалявал досега, имах желание, но Луканов каза, че няма нужда. Вчера го извадих в бидон и закиснах бурето.
В общи линии искам да попитам 2 неща:
1. Какво сбърках, за да не го повтарям догодина /ако изобщо се захвана с бяло вино... мисля, че пак ще..../?
2. Има ли начин да се спаси виното /и ако има - как/ или да става на ракия /и може ли/?
Ще се радвам да получа съвети и за неща, за които не съм се сетил да попитам!
Брагодаря предварително!
Пийте вино, за да сте здрави. А здравето е необходимо, за да се пие ракия!
| |
|
Като почнеш да го откаляваш, преточи го върху прясно излъскана медна ламарина, при широк достъп на въздух. Предполагам гадния вкус е на развалени яйца. Това е от сярата. Има голям шанс медната ламарина и проветрението да оправят нещата.
Успех!
| |
|
Не се страхувай ще стане вино както каза колегата преди мен, претакай го по възможност на мед. ламарина ако мерише на развалени яйца.И дори без нея го претакай по често също ще стане.Но ако си побарал буре от някои "специалисти бъчвари" забрави че ще изчезне миризмата.Мен така ме пречукаха бъчвари от с.Овчарци.Твърдеха че не мажат бурето с нищо, а после през вранята (включително и на двете изрязани дъсчици от нея)видях че на някои места е мацвано с нещо и виното мирише на нещо което не мога да определя на какво. А иначе ако не е бурето, си допуснал грешка че не си откалил.Аз също някога не го откалвам и някога след първото претакане е добре друг път не.Моя съвет е за сега не го връщай в бурето.Претакай го няколко пъти.Ако мириса не намалява но и не се увеличава виновно е бурето.Ако мириса намалява виновен си ти, защото късно го откалваш.Ако като го върнеш в бурето по късно и започне мириса пак да се увеличава, забрави за това буре, и "благослови" "майстора"!
| |
|
Както и да се прави,по принцип не трябва да има гаден мирис и вкус,това е закон.И за период повече от 3 месеца виното трябва да е станало в домашни уславия. Не съм сигурен,че това което казват колегите,ще помогне.Бих ти дал следния съвети за в бъдеще:
1.Откалявай задължително-на 45-50 ден сока трябва да се е "оцъклил"-преточи с летва и маркуч/ако е в бидон/.На дъното ще има поне 15-20см гъста утайка,като тиня.Една от причините за гадния мирис е неоткаляването.
2.Първоначално го прави в бидон,и след първото откаляване го наливай в буре.По този начин няма да чистиш първата и най-обемна утайка.
3.Към края на зимата пак го преточи,измии бурето,напуши го и пак обратно.
4.Качеството на бурето е от огромно значение-ако наистина си попаднал на т.н."горчив дъб",спасение няма.Нямаш ли добро буре,по-добре го прави в идеално чист бидон,пак ще се получи сравнително добро вино.
| |
|
То съвети лесно се дават,но нада ли ще ти оправят виното.Първо, десет дена киснене с вода на бурето-защо,може да е хванало мухъл,а от това няма спасение.
Никъде не прочетох за запарване с вряла вода,подсушаване и т.н.
Второ ,виното в какви условия е ферментирало ,защото при този процес шарата поема кислород,и ако помещението е имало букет от миризми,то те вече са във виното.В тази връзка, аз помещението където са буретата ги варосвам всеки сезон.За всеки случай в бурето слагам нарязани парченца ябълки,дюли,липов цвят,андреше,босилек и всичко това в торбичка завързана с конец и да стои до гърлото на бурето.Гърлото вместо тапа слагам леко отрязана дюля,или ябълка.
Трето,сернистата киселина убива дивите дрожди,а именно те започват ферментация и ако си прекалил с количеството може да си убил и част от културните,така предполагам десет дена да не започне ферментация?
Четвърто, мине ли тихата ферментация ,претакай и самото вино го прехвърли около десетина пъти от кофа в кофа.
Сега то белата е станала,някой колеги ти под сказаха,аз само ще допълня,че можеш да го избистриш с един белтък на 100л.
Като го изкараш от бурето,помириши на какво мирише ,запали една свещ и с нещо я пусни вътре.Угасне ли?-директно в печката отива бурето.
Във виното е истината,а в ракията?
| |
Тема
|
Бяло вино - Откалих, преточих с медна лам. А сега?
[re: ceлoтo]
|
|
Автор |
nandreev (непознат) |
Публикувано | 09.01.10 22:43 |
|
Благодаря много за съветите!
Първо да обясня за бурето: купих 2 бурета от http://www.querse.gr/index.asp . В другото беше мерлото - с него нямах никакви проблеми /освен, че почти не остана вече/. Така, че, лично аз засега не се съмнявам да има някакъв проблем с бурето. Ще видим...
Виното вече е откалено, преточих го върху медна ламарина и отново е в бурето, което киснах 3 дни /сменях водата всеки ден, изглеждаше ОК/. Не го напуших /напушването означава процедурата със серна лента, нали?!/, т.к. за миризмата се съмнявам и в това, че преди наливане на виното запалих не 1, а 2 серни ленти, и то 3 пъти по-дълги от лентата на комшията например.
Не ме мързи, мога да преточвам през ден, ако трябва! Какво ще ме посъветвате, през колко време е добре да се прави това? И няма ли опасност от много преточване да изветрее алкохола и да се получи безалкохолно вино ?
При следващото преточване мога да го налея в другото буре /то сега е измито добре и в него има 5 литра ракия – консервирал съм го до наесен/.
И това с белтъка – какво точно се прави?
Поздрави и наздраве!
Пийте вино, за да сте здрави. А здравето е необходимо, за да се пие ракия!
| |
Тема
|
Re: Бяло вино - Откалих, преточих с медна лам. А сега?
[re: nandreev]
|
|
Автор |
ceлoтo (непознат
) |
Публикувано | 11.01.10 20:24 |
|
Избистряне с белтък става,като белтъка се слага в една чашка с щипка сол,разбива се след това се слага малко вино и продължава разбиването като след това се слага в по голям съд ,пак вино,като се получи хомогенната смес се пълни една кофа с вино и като се сипва по малко от сместа в кофата продължава бъркането.Полученото от кофата се сипва в бурето,раздухваш го с един маркуч и след 4-5 дена преточваш.
По този начин избистрям и ябълковия оцет.
Честото преточване не е за препоръчване защото води до окисляване на виното и то си губи вкусовите качества.Както писах преточване след тихата ферментация,да го освободиш от СО 2,който между впрочем го мъти и от винената кал,която е извор на болести и едно априлско преточване /ако до тогава не си го изконсумирал/ с наливане на 1л.ракия на 100л вино за подготовка през летния сезон.
Дойдох,прочетох,написах
| |
|
|
|
|