Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:47 19.06.24 
Непрофесионални
   >> На пиячите
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Как да запазя виното...нови  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано13.01.09 23:40



Здравейте. С бащата направихме вино...мавруд(ако е от значение). Скоро си прибрах моята част, обаче седенето в туби и в къщи не му се отразява добре на виното. Искам да го затворя в бутилки, но не разбирам от тази работа....та молбата ми е в няколко стъпки най-общо да ме упътите как да го направя. Не става въпрос за голямо количество....нито съм кой знае какъв ценител, просто искам да го запазя по-дълго.



Тема вожде, можеш и в пластмасови бутилкинови [re: Boждa]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано13.01.09 23:49



ако нямаш други, но най-важното е :1-2 кубика(см) въздух, не повече! между капачката и течността и възможно най-близката до идеалната температура! Идеално затворени. Инак разбирам, че утайката на дъното след 2-3 седмици няма да те безпокои, ще го отдекантираш от нея.
Идеална Т е, грубо, около 12 градуса. До 16 примерно не е (съвсем) фатално, както и по-ниска, до 4-5 над нулата. Безотказно го скапва Т под нулата само за часове и над 20 градуса за по-дълъг от седмица-две-три, период.(при спазено първо условие дори!).


В първия случай придобива вкус и аромат "на варено", макар принципно да став аза пиене. Във втория, в зависимост от начина на приготвяне и спазена технология може само да загуби качества, а може и да почне оцетно вкисване или един куп други гадории.



Тема Re: вожде, можеш и в пластмасови бутилкинови [re: Kиpo]  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано13.01.09 23:57



мерси...втория вариант е...тубата, която държа в кухнята почна да киселее. какво ще кажеш за някакъв консервант? знам, че е кофти, но живея в отоплена...

....панелка, а в мазето нямам сърце да го сложа, че окрадат ли ми го по-добре кисело да го изпия....



Тема това е единствената нелечиманови [re: Boждa]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано14.01.09 00:07



болест)
Пиеш БЪРЗО, докато става за пиене. Моят съвет едва ли е вариант за теб: на ракия веднага!


Няма запазване, тръгнало ли е веднъж да вкисва. Лечението е да се явиш като архангел Михаил и да му спасиш душата, отделяйки я от тялото чрез дестилация.
Тогава тя ще живее вечно в единство с твоята...



Тема от това се опасявах...нови [re: Kиpo]  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано14.01.09 00:11



.....ще го изпия. а догодина ще питам преди да почнем да го правим.





Тема Re: вожде, можеш и в пластмасови бутилкинови [re: Kиpo]  
Автор pirx (crazy diamond)
Публикувано14.01.09 16:44



да температурата е важна, определяща; Преди години правих опити за пастьоризация на вино, донякъде успешна ( не успях да го съсипя) и съхранявах не големи количества в стъклени бутилки + корк и парафин в легнало положение.

Едно близко приятелче от Жабарско ми скри топката като показа ръчна машинка за бутилиране и съм дегустрирал поотлежало Ламбруско (не че е нещо особено), но номерът става.



Тема Re: Как да запазя виното...нови [re: Boждa]  
Автор spasss ()
Публикувано14.01.09 20:59



Миналата година спасих около 180 литра като го затворих в пластмасови бутилки. Купих нови бутилки 3 литрови, бяха второ качество - малко криви, с някакви невидими дефекти, хубавото беше, че са чисти и не си играх да ги мия. Лошото беше, че са 3 литрови - отвориш ли бутилка максимум до два дни трябва да я изпиеш. Дефектът на виното беше, че е доста слабо като захарност, а оттам впоследствие и като алкохолен градус. Като вкусови качества беше невероятно ароматно - нищо специално, просто смес от най малко 10 различни сорта грозде от астма. Виното до едно време го пази захарта, която впоследствие се превръща в алкохол, който продължава да го пази от разваляне. Много важно е правилно да се измери захарното съдържание - не по-малко от 22. Друго важно условие е виното да се съхранява в постоянно допълвани съдове - без достъп на кислород, без свободно въздушно пространство над виното. И може би на първо място - чисти и незаразени съдове. Тези три условия ти гарантират до известна степен здраво вино, трудно поддаващо се на оцетно вкисване, цветясване и др. такива гадории. Неспазването на едно от тях провокира болестите. И тук е важния момент - навреме да усетиш какво става. Обикновено най-напред се появява цветясването. Погрешно е схващането, че ципата причинена от цветясването пази виното. Гадините си работят, като през това време виното се избистря, но пък и отслабва още повече алкохолния му градус. Това пък от своя страна причинява още по-бързо оцетно вкисване и др. При най-малкия признак на цветясване трябва да източиш виното - или през канелата или с маркуч внимателно, да го затвориш в пластмасови бутилки плътно, да го съхраняваш при посочените от колегата Киро температури и най-вече - да наблегнеш на пиенето му. При тези условия след като приключих със 180-те литра през пролетта на миналата година изпитах голямо съжаление, тъй като вкусът на виното беше абсолютно непокътнат. По някаво стечение на обстоятелствата август месец намерих една последна бутилка от него, не знам как попаднала на терасата при температури 38-40 градуса. С големи резерви се престраших да опитам - изненада! Виното беше със същите качества, както при запечатването.
Така, че пристъпвай към бутилиране без да се чудиш. След като е тръгнало да се разваля единственото спасение да спреш достъпа на въздух. Или казана. Ако го бутилираш обаче постоянно го опитвай - виното е жив организъм който постоянно може да ти поднесе изненади.



Тема ръчните машинки не са чак таквова чудонови [re: pirx]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано15.01.09 08:36



и са от порядъка на 160-180 лв. Примерно. С лостче, стойка и прочее. Има и някакви за 20-30, ако нямаш повече от няколко десетки бутилки. Но виното на Вожда не става вече за бутилиране, с наличие на инфекция.





Тема Re: ръчните машинки не са чак таквова чудонови [re: Kиpo]  
Автор spasss ()
Публикувано16.01.09 14:21



Става за краткотрайно запазване в пластмасови бутилки - няма смисъл да се занимава със стъклени бутилки.



Тема Re: ръчните машинки не са чак таквова чудо [re: spasss]  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано19.01.09 12:09



Така реших и аз...виното не е толкова много. Ще го изпия преди съвсем да се развали...благодаря






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.