|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Как да запазя виното...
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 13.01.09 23:40 |
|
Здравейте. С бащата направихме вино...мавруд(ако е от значение). Скоро си прибрах моята част, обаче седенето в туби и в къщи не му се отразява добре на виното. Искам да го затворя в бутилки, но не разбирам от тази работа....та молбата ми е в няколко стъпки най-общо да ме упътите как да го направя. Не става въпрос за голямо количество....нито съм кой знае какъв ценител, просто искам да го запазя по-дълго.
| |
Тема
|
вожде, можеш и в пластмасови бутилки
[re: Boждa]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 13.01.09 23:49 |
|
ако нямаш други, но най-важното е :1-2 кубика(см) въздух, не повече! между капачката и течността и възможно най-близката до идеалната температура! Идеално затворени. Инак разбирам, че утайката на дъното след 2-3 седмици няма да те безпокои, ще го отдекантираш от нея.
Идеална Т е, грубо, около 12 градуса. До 16 примерно не е (съвсем) фатално, както и по-ниска, до 4-5 над нулата. Безотказно го скапва Т под нулата само за часове и над 20 градуса за по-дълъг от седмица-две-три, период.(при спазено първо условие дори!).
В първия случай придобива вкус и аромат "на варено", макар принципно да став аза пиене. Във втория, в зависимост от начина на приготвяне и спазена технология може само да загуби качества, а може и да почне оцетно вкисване или един куп други гадории.
| |
Тема
|
Re: вожде, можеш и в пластмасови бутилки
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 13.01.09 23:57 |
|
мерси...втория вариант е...тубата, която държа в кухнята почна да киселее. какво ще кажеш за някакъв консервант? знам, че е кофти, но живея в отоплена.......панелка, а в мазето нямам сърце да го сложа, че окрадат ли ми го по-добре кисело да го изпия....
| |
Тема
|
това е единствената нелечима
[re: Boждa]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 14.01.09 00:07 |
|
болест)
Пиеш БЪРЗО, докато става за пиене. Моят съвет едва ли е вариант за теб: на ракия веднага!
Няма запазване, тръгнало ли е веднъж да вкисва. Лечението е да се явиш като архангел Михаил и да му спасиш душата, отделяйки я от тялото чрез дестилация.
Тогава тя ще живее вечно в единство с твоята...
| |
Тема
|
от това се опасявах...
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 14.01.09 00:11 |
|
.....ще го изпия. а догодина ще питам преди да почнем да го правим.
| |
Тема
|
Re: вожде, можеш и в пластмасови бутилки
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
pirx (crazy diamond) |
Публикувано | 14.01.09 16:44 |
|
да температурата е важна, определяща; Преди години правих опити за пастьоризация на вино, донякъде успешна ( не успях да го съсипя) и съхранявах не големи количества в стъклени бутилки + корк и парафин в легнало положение.
Едно близко приятелче от Жабарско ми скри топката като показа ръчна машинка за бутилиране и съм дегустрирал поотлежало Ламбруско (не че е нещо особено), но номерът става.
| |
Тема
|
Re: Как да запазя виното...
[re: Boждa]
|
|
Автор |
spasss () |
Публикувано | 14.01.09 20:59 |
|
Миналата година спасих около 180 литра като го затворих в пластмасови бутилки. Купих нови бутилки 3 литрови, бяха второ качество - малко криви, с някакви невидими дефекти, хубавото беше, че са чисти и не си играх да ги мия. Лошото беше, че са 3 литрови - отвориш ли бутилка максимум до два дни трябва да я изпиеш. Дефектът на виното беше, че е доста слабо като захарност, а оттам впоследствие и като алкохолен градус. Като вкусови качества беше невероятно ароматно - нищо специално, просто смес от най малко 10 различни сорта грозде от астма. Виното до едно време го пази захарта, която впоследствие се превръща в алкохол, който продължава да го пази от разваляне. Много важно е правилно да се измери захарното съдържание - не по-малко от 22. Друго важно условие е виното да се съхранява в постоянно допълвани съдове - без достъп на кислород, без свободно въздушно пространство над виното. И може би на първо място - чисти и незаразени съдове. Тези три условия ти гарантират до известна степен здраво вино, трудно поддаващо се на оцетно вкисване, цветясване и др. такива гадории. Неспазването на едно от тях провокира болестите. И тук е важния момент - навреме да усетиш какво става. Обикновено най-напред се появява цветясването. Погрешно е схващането, че ципата причинена от цветясването пази виното. Гадините си работят, като през това време виното се избистря, но пък и отслабва още повече алкохолния му градус. Това пък от своя страна причинява още по-бързо оцетно вкисване и др. При най-малкия признак на цветясване трябва да източиш виното - или през канелата или с маркуч внимателно, да го затвориш в пластмасови бутилки плътно, да го съхраняваш при посочените от колегата Киро температури и най-вече - да наблегнеш на пиенето му. При тези условия след като приключих със 180-те литра през пролетта на миналата година изпитах голямо съжаление, тъй като вкусът на виното беше абсолютно непокътнат. По някаво стечение на обстоятелствата август месец намерих една последна бутилка от него, не знам как попаднала на терасата при температури 38-40 градуса. С големи резерви се престраших да опитам - изненада! Виното беше със същите качества, както при запечатването.
Така, че пристъпвай към бутилиране без да се чудиш. След като е тръгнало да се разваля единственото спасение да спреш достъпа на въздух. Или казана. Ако го бутилираш обаче постоянно го опитвай - виното е жив организъм който постоянно може да ти поднесе изненади.
| |
Тема
|
ръчните машинки не са чак таквова чудо
[re: pirx]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 15.01.09 08:36 |
|
и са от порядъка на 160-180 лв. Примерно. С лостче, стойка и прочее. Има и някакви за 20-30, ако нямаш повече от няколко десетки бутилки. Но виното на Вожда не става вече за бутилиране, с наличие на инфекция.
| |
Тема
|
Re: ръчните машинки не са чак таквова чудо
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
spasss () |
Публикувано | 16.01.09 14:21 |
|
Става за краткотрайно запазване в пластмасови бутилки - няма смисъл да се занимава със стъклени бутилки.
| |
Тема
|
Re: ръчните машинки не са чак таквова чудо
[re: spasss]
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 19.01.09 12:09 |
|
Така реших и аз...виното не е толкова много. Ще го изпия преди съвсем да се развали...благодаря
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|