|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)

| 

| 

| Тема |  Замръзва ли виното?   |  |  | Автор | vadon (непознат) |  | Публикувано | 06.07.08 12:08 |  |  | 

Случаят  е такъв: сложихме две бутилки вино /шардоне - Търговище 12% и траминер - Домен Бойяр 12,5 %/ в камерата за по-бързо изстудяване. В резултат - траминера почти изцяло замръзна.
 Вината не са от евтините /особено траминера/ и са купувани от спец. магазин за напитки.
 Какво ще кажат знаещите?

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Замръзва ли виното?  [re: vadon] |  |  | Автор | West (непознат
) |  | Публикувано | 07.07.08 08:54 |  |  | 

Да,замръзва водата,която е част от виното.Съществува метод за дестилация на алкохол на този принцип.Табличката по-долу показва при колко градуса замръзва смес от спирт и вода.

Temperature         % Alc.
 -12.2.....................  8
 -15.0.....................11
 -17.8.....................14
 -19.0.....................16
 -20.6.....................17
 -23.3.....................20
 -26.1.....................24
 -28.9.....................27
 -31.7.....................30
 -34.4.....................33

Редактирано от West на 07.07.08 08:58. 

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Замръзва ли виното?  [re: West] |  |  | Автор | huanji () |  | Публикувано | 07.07.08 12:14 |  |  | 

Този човек или си рекламира хладилника, или виното е с по- нисък градус.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Замръзва ли виното?  [re: huanji] |  |  | Автор | vadon (непознат) |  | Публикувано | 07.07.08 17:42 |  |  | 

Нищо не рекламирам, хладилникът може би е добър, но не става въпрос за това. По-вероятно е второто, което казваш. Фактът, че виното с по-високия градус замръзна, говори точно това.
 Градусите съм взел от етикетите на бутилките.
 Благодаря за мненията и таблицата.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Замръзва ли виното?  [re: vadon] |  |  | Автор | West (непознат
) |  | Публикувано | 07.07.08 18:17 |  |  | 

Напълно нормално е да замръзне вино в камера на хладилник.Хладилник с три звезди прави минимум -18 градуса в камерата.Всяка звезда е -6*.При работещ компресор съм измервал  - 28* в камерата с цифров термометър.Най- странното беше,че един път ми замръзна и водка.Явно толкова е била качественна.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Замръзва ли виното?
[re: huanji] |  |  | Автор | Ripple (effect) |  | Публикувано | 08.07.08 10:39 |  |  | 

айде ще се обиждаме на хладилници.
 моят направо пука бутилките.

Там дремят приказки старинни, там тае звънка тишина

|  |  |  
             |  |  | 

Слаб пияч си.....аз никога не съм ги забравял:))))))))))))))

|  |  |  
             |  |  | 

Алкохола не стига.....алкохола винаги е малко !!!!!!!!!!!

|  |  |  
             |  |  | 

няма напиване!

|  |  |  
             |  |  | 

Хич не съм слаб пияч, малиново вино знаеш ли как пия, орехов ликьор и водка от шишарки?
 А като ми се спука бутилката, заледеният алкохол го изяждам на бучки, топят се на езика, ммм.

Там дремят приказки старинни, там тае звънка тишина

|  |  |  |  

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички) |   | 
 |