|
Страници по тази тема: << 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | (покажи всички)
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
начко (непознат
) |
Публикувано | 09.10.11 21:01 |
|
Мерси и аз така си мислех.Значи варя 2л.вода и слагам дрождите.после 4-5л мъст подгрявам и разбърквам.След 3-5 часа връщам в материала.Налитака!
| |
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: начко]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 09.10.11 21:54 |
|
не вариш, а затопляш до посочената в инструкцията на дрождите температура.
Секој што зел татарски пасош е одрод на македонскиот народ и не заслужува да гази по оваа македонска земја!
| |
Тема
|
Та да се похваля:
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 10.10.11 12:52 |
|
От повече от седмица започнах да пия от Новата Гъмза, че Памидът е само 200-250 литра, нема стигне за другото лято, ако е както завършилото в събота - 6 месеца
Но все пак, като първо-съзряващ, въпреки бозавата си бистрота, на вкус бе перфектен. Сега го последва и Гъмзата. По причина, че няма и едно кристалче добавена захар, а екстрактът(сухото в-во) е явно в с десетки проценти(спрямо абс. ст-сти нормална година) повече, е станала точно като митичния Чорбаджаков Мавруд(малага).
В същото време няма непоносимите адстрингиращи танини на младия Мавруд, които го правят почти не-консумируем в чист вид до Нова година, нито сухите танини на Мелнишкото, а са си нейните меки и пивки такива, но хипертрофирани до степен да напомнят по-благородните и южни братя. Все още не е развила смолистият си убийствен характерен сортов аромат, но е толкова балансирана, че на човек му иде да вие от кеф, че е късметлия за втора подобна реколта само за 11 години.
И да, това Е най- добрата реколта, по-добра е от 2000, дори само заради стреса на тогавашната от екстремните горещини, каквито сега нямахме.
Наздраве!
А когато се жениш, трябва да гледаш дали жената обича Бога и Църквата.
| |
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
tvtodorov (ентусиаст) |
Публикувано | 10.10.11 14:12 |
|
Киро, чета разни работи ... , че при бутилирането след избистряне и никаква захарност можело да се пастьоризира - да се загрее виното до 70-75 градуса и докато е топло да се налее в бутилките, и да се затапи и накапе с парафин. Въпроса ми е няма ли да му се разкаже играта на това вино ако се загрее така?
http://ttodorov.alle.bgРедактирано от tvtodorov на 10.10.11 14:13.
| |
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
pufis@dir.bg (непознат
) |
Публикувано | 10.10.11 14:26 |
|
Здравейте ,Всички!
Нов съм във фрума,и не с достатъчен опит в правенето на вино.Тази година на 06,10 сложих в един добре измит пластмасов бидон 130кг мерлот.Смелих го и го измерих - 24 градуса захарност,добавих един кг захар разтворен в топла шара и по 2мл серниста киселина на кг грозде.След 3 часа извадих и стоплих още малко шара в която разтворих 40грама мая/дрожди/ и го оставих.Всеки ден преточвам по две непълни кофи и ги изливам отгоре да са мокри джибрите.Нека компетентните си кажат мнението/дали съм прав дотук/.Проблема идва оттам ,че от вчера емного студено в гаража около 12градуса и ми се струва че ферментацията не е добре,а няма друг вариант.Ако няма предложения от майсторите,смятам да го изчакам 10дни и да го извадя в една пластмасова добре измита бъчва и да го оставя с прилепнала капачка пък каквото стане.И ако стане след 30-40дни да го изкарам в шишета и да го прибера в кащъта на 12градуса и на тъмно.Не знам само какво може да се случи на този студ или не е толкова опасенДано не замине винцето......
| |
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
tvtodorov (ентусиаст) |
Публикувано | 11.10.11 07:53 |
|
Киро, здрасти ... понеже нямам идея как правилно протича тихата ферментация искам да питам как трябва да бълбука в буркана. При мен на 10-20 сек. излиза по едно малко мехурче. Притеснен съм защото виното още сладни, след 11 ден в бурето. Не зная дали това е нормално, дали това булбукане може да се нарече тиха ферментация и дали не трябва да направя нещо по въпроса, че да му помогна. Иначе аромата е убийствен :)
Така, да загрея ли няколко литра от виното и да ги налея в бурето да се позатопли, или да направя процедурата с дрождите отново пак със затопляне, или да преточа няколко пъти виното, или изобщо да не го пипам? Температурата в помещението е постоянна, но падна на 15 градуса в тия студове.
http://ttodorov.alle.bg
| |
|
под "да му се разкаже играта". Ако е за лочене - ще става. Ако е хубаво вино, за пиене от мераклии - не бих причинил на виното си това. Независимо какво пише в книгите. Появата на (минимална) утайка в бутилките след време, особено при бутилиране на млади вина, е неминуемо и лично за мен си е част от чара на цялата ритуалност на това питие. Взе ми си декантьор, хем ще показваш още повече табиети на мацките(или гостите - все едно)
А когато се жениш, трябва да гледаш дали жената обича Бога и Църквата.
| |
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: tvtodorov]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 11.10.11 09:05 |
|
Стига вече дрожди, само със затопляне. 15 градуса е малко. Предупреждавах ви за тоя студ още преди две седмици. И затопляната част не бива да е по-топла от 40-45(лично аз съм грял до максимум 40 навремето), ако трябва ще повториш процедурата колкото пъти трябва. Увий и съда с някаква изолация, ще стане, дотук добре действаш.
А когато се жениш, трябва да гледаш дали жената обича Бога и Църквата.
| |
|
Студено е, тя ферментацията си върви, но затормозена. И серистата киселина е малко повече отколкото трябва, но не е болка за умиране. ВИж написаното в темата и топли, трябва да докараш поне до 20-22 градуса температурата на кашата за няколко дни, иначе няма да стане нищо.
А когато се жениш, трябва да гледаш дали жената обича Бога и Църквата.
| |
Тема
|
Re: как да направим хубаво вино.
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
pufis@dir.bg (непознат
) |
Публикувано | 11.10.11 09:58 |
|
Здрасти Киро,пак съм аз,
ще го изтърва.....тая сутрин е около 10 градуса.където държа виното.Отворих капака не е мръднала шапката ,тук таме се виждат малки мехурчета на места,което ме навежда на мисълта че все пак има някаква ферментация.Снощи като се прибрах сложих около целия бидон стиропор 5 см и отгоре едно дебело парче като за шапка дано малко помогне и стопли винцето.
Иначе ако правилно съм разбрал единствения изход оттук нататък е да вадя веднаж дневно и да стоплям до 45градуса мъст,така ли е и ако е така кога би трябвало да почне и мине бурната ферментация.А след това с бурето ще имам същия проблем със студа.
| |
|
Страници по тази тема: << 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | (покажи всички)
|
|
|