ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:30 01.11.14 
Непрофесионални
   >> На пиячите
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Ракия от ечемик  
АвторAмaтьop (Нерегистриран)
Публикувано10.10.06 15:53



Кажете ми изпитана рецепта за варене на ракия от ечемик
или жито.Каква е технологията ?



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано11.10.06 21:30



Ечемика се използва за получаване на уиски и водка.От един килограм се получава около 0,720 л. 40% ОБ алкохол.Зърното се състои от нишесте,което е неразтворимо във вода и не се поддава на ферментация.Затова е необходимо да се превърне в захар.Това става под действието на ензими,които се образуват в процеса на покълване на зърното.Такова зърно се нарича малц.Не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.20% са достатъчни.След това кашата от ечемик и малц се нагрява до 64-67 градуса за около 45-60 мин,.охлажда се до 30 градуса и се прибавя хлебна мая.Започва процеса на ферментация и захарта се преобразува в алкохол.Следва дестилация.Това е най-повърхностно описание на процеса.Необходимо е помещение с определена температура и влажност.След това се прекъсва процеса на малцуване в сушилня.Ако се интересуваш за подробности и рецепти,дай някакви координати за връзка.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторAмaтьop (Нерегистриран)
Публикувано12.10.06 15:58



Благодаря много за информацията.Това явно е технология за
фабрично производство на алкохол от зърнени култури.В
домашни условия е трудно приложима.Някои ми описаха
процеса по-просто.Да сложа зърното в платнен чувал и да
го залея с вода , захар и мая за да предизвика ферментацията.
Щом зърното не е покълнало каква е неговата роля в процеса?
Явно нещата не са толкова прости.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано12.10.06 18:25



Това не е фабрична технология.Използва се в целия свят,за получаване на алкохол от зърнени храни,картофи и нишесте.При нишестето,добива на алкохол е най-голям.Около 1,3л/кг.Освен чрез малцуване,преобразуването на нишестето от зърното,може да стане чрез Амилаза.Това са ензимите,които се получават при покълването.Алкохол се получава само от захар.От нищо друго не може да се произведе спирт.Захарта може да бъде в различни форми.От плодове,от зърнени храни и от магазина.В зависимост от какво е получена,се получават различни вкусове.Обикновенно,спиртът от зърнени храни,се получава в дестилатори,с чиито помощ се получава спирт с голяма чистота.Около 85-95%.,без никакви миризми и вкусове,като се разрежда впоследствие и се овкусява по различни начини.Цитирания начин ,да се прави алкохол на базата на захар ,мая и зърно е възможен,но с големи загуби.Всъшност,се получава алкохол от захарта.Захар и мая не могат за ферментират поради липсата на хранителни добавки за маята.Тази роля изиграва донякъде зърното.Освен това дава специфичен вкус.От един кг.захар се получава около 1,150 л.алкохол.Тези неща не ги цитирам от литературни източници,а си правя малки количества в къщи и съм експерементирал много начини.За да се получи максимално количество е необходимо да се спазват температурен режим,pH на разтворите и други неща.Не е лесно,но е приятно,особенно после.





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторAмaтьop (Нерегистриран)
Публикувано13.10.06 08:33



Благодаря за изчерпателния отговор.Вече си изясних
доста неща.Претендирам , че правя хубава ракия от
грозде и плодове и разбирам от ферментации , но със
зърнените култури на бях много наясно. Да считаме
темата за приключена и НАЗДРАВЕ!



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор ^OJlurapXa (непознат)
Публикувано14.10.06 14:39



Имам един малък въпрос...след като покълне житото то се мели до брашно и след това се прибавя гореща вода и мая... ноо все още не ми е ясно колко вода се прибавя...чувал съм че сместа трябва да стане като каша ?!!? можеш ли да ми кажеш нещо за това ?





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано14.10.06 16:19



Както вече споменах,не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.В този случай се прави малцово мляко.От качеството на му,зависи и качеството на получения спирт.Може да се използва жито,ечемик,просо.Прекарва се през две сита с цел да се получат почти еднакви зърна.Това гарантира еднакво време за покълването на всички зърна.Зърната се промиват неколкократно с гореща вода,но не повече от 55*С.След това зърната се накисват в чист съд,пълен до половината с вода.Бърка се периодично и негодните зърна ,които изплават се отстраняват.Водата се сменя на 6-7 часа.Накисването продължава,докато кожицата на зърното не започне да пада лесно при стискане между пръстите.При прегъване,то не трябва да се чупи.След това ,зърното се разтила върху влажна кърпа на слой,не по-дебел от 3 см.Въздуха в помещението трябва да е сух и с темпоратура,не повече от 18 градуса.Първата седмиба ,зърното се преобръща на 6 часа и платът се намокря переодично.Помещението не се проветря и се следи да не се покачи температурата.Когато кълновете достигнат 5-6 мм.,а коренчетата 12-14 мм.и се преплетат,процесът е завършил.След това следва сушене на зърното.Това се прави при температура ,не повече от 40*С,докато остане влажност от около 3-3,5%.След това кълновете се махат,като зърната се поставят в сито и се разбърква енергично с ръка.Зърната се поставят в съд,който се затваря плътно и може да се съхраняват за дълго време.
Приготвянето на малца става,като зърната се залеят с гореща вода ,но не повече от 65*С и не по-малко от 55*С.Държат се 10 мин и водата се излива.Следва смилане на зърната в миксер и получената каша се разрежда с вода с температура 50 - 55 *С,и се разбърква ,докато се получи кремообразна каша с бял цвят.Това е процеса за получаване на висококачествен малц.
За да се направи каша за зърнен алкохол ,с е процедира по следния начин.Зърното се накисва за 3-4 дни,оствя се за 3 дни да покълне на топло и се суши около 14 часа.Зърната се смилат на доста едро и се заливат с вода в отношение 1кг зърно на 3 литра вода.Добавя се захар,200гр. на кг.зърно,мая -50 гр /кг.зърно.Прибавя се от получения по-горе малц по 0,16 кг на литър течност и 2 кг.зърно.Сместа се оставя за две седмици на температура от 18 до 25 градуса.Переодично се разбърква.Когато спре да се отделят газове,готово е дестилация.
Има и по лесни начини,но по този се получава истинска житена ракия(водка).



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор ^OJlurapXa (непознат)
Публикувано15.10.06 00:19



Мерси за полезната информация..при условие, че варим зърнената каша на казана...колко градуса излиза материала (водката)





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано15.10.06 11:57



При използване на мая за хляб,спиртното съдържание след ферментация на кашата може да достигне максимум 14%.На практика,според начина на протичане на фермрнтацията,то достига до 9-12%.След дестилация,получения алкохол е с "градус",който зависи от казана.При използване на дестилатор тип "Рефлуксна кула",съм достигал до 92%.При тази чистота,изчезват всякакви странични вкусове и миризми.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор ^OJlurapXa (непознат)
Публикувано15.10.06 14:37



Имах предвид точно за дестилатор.. четох в една тема,че имаш схеми на дестилаторен казан.. можели по някакъв начин да ми ги пратиш ако не е проблем





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор Last_Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано15.10.06 20:19



ракията от ечемик си е водка отвсякъде.


Всеки глупак може да изяде житото...
Благодарим ти, Господи, че ни научи как да го изпием!

Si vivis Romae,
Romano vivito more



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторLyudmil (Нерегистриран)
Публикувано26.11.06 18:50



дестилатор тип "Рефлуксна кула" , какво представлява ?



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Lyudmil]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано28.11.06 18:18



Рефлуксната кула е дестилатор, в който процеса на дестилация се извършва неколкократно и крайния продукт достига до 95% ОБ.Представлява тръба с ф40-50мм и дължина 75 -100см.2/3 са запълнени с пълнеж,който увеличава неколкократно площта на контакт на изпаренията със стените.Чрез допълнителна система се отвеждат само втечнените изпарения с високо съдържание на алкохол.Необходимата концентрация може да се наглася чрез регулатор.Не е трудна за изработване.Поради рязкото поскъпване на медта,материалите ,необходими за направата и,струват около 45-50 лв.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор ^OJlurapXa (C2H5OH)
Публикувано29.11.06 20:46



обади как да си направя такава кула ?



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
Автор ^OJlurapXa (C2H5OH)
Публикувано07.12.06 19:32



still можеш ли да ми направиш рефлуксна кула пък аз да си платя за материалите и трудът ти?



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано08.12.06 19:08



Нямам условия за подобна работа.Моят го правих 4 месеца.Дай e-male,да ти пратя чертеж,снимки и указания.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор ^OJlurapXa (C2H5OH)
Публикувано08.12.06 22:53



Благодаря :) емайл: andi_777@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторLyudmil (Нерегистриран)
Публикувано02.01.07 23:41



Still , bi li mi pratil i na men infoto, da vidq kak se pravi tva 4udo, blagodarq ti predvaritelno. lyudmil_mitkov@yahoo.com



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор pa4ka (непознат )
Публикувано29.01.07 21:04



Може ли да ги пратите и на мен на pachka@abv.bg? Благодаря Ви.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Авторshvanto (Нерегистриран)
Публикувано30.01.07 00:55



Still,
Ти баща ти майка, помагаи !
Ако можеш изпрати ми чертеж, снимки и ценни указания на описаното от теб
съоръжение " рефлуксна кула".
Предварително благодаря.
До писане.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: shvanto]  
АвторStill (Нерегистриран)
Публикувано30.01.07 09:28



Да беше дал адрес





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Авторshvanto (Нерегистриран)
Публикувано30.01.07 12:38



И каква стана моита - мераклия без адрес.
Still адреса ми е anna@rotop.com
Поздрави Шванто



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор rahhan (непознат )
Публикувано10.03.07 08:14



Дай малко инфо. и насам : vesbat@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
АвторULlAN (Нерегистриран)
Публикувано19.03.07 23:46



Moje li da pomolq da mi pratite i na men pylnata informaciq na adres uli_is@abv.bg
izklu4itelno mnogo 6te sum vi blagodaren
mersi predvaritelno



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ULlAN]  
Авторrosen_kn (Нерегистриран)
Публикувано22.03.07 13:26



Моля, изпратете ми информация на адрес rosen_kn@abv.bg
Предварително БЛАГОДАРЯ!



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано22.03.07 17:29



]o- \p\p



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторDrozophil (Нерегистриран)
Публикувано01.04.07 23:42



Извинявай Still, но можеш ли и на мен да пратиш информацията за рефлуксната кула. Предварително благодаря!
dobroslavd@yahoo.com



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Авторvaldar (Нерегистриран)
Публикувано11.04.07 19:15



Моля те даи инфо и на мен valdar@abv.bg благодаря



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
Авторhristina2OO7 (Нерегистриран)
Публикувано19.04.07 10:26



mnogo interesna tema, moje li niakoj da mi prati certeg na refluksna kula i opisanie kak se pravi i ot kakvi materiali



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторBatlco (Нерегистриран)
Публикувано08.05.07 16:26



Искам да попитам, как изглежда тази "Рефлуксна кула" и от къде мога да видя чертеж или схемичка? Някой може ли да ми изпрати нещичко за да се светна и аз по въпроса. Аз си ползвам най-прост казан и резултата е задоволителен, но с допълнителни гъдели я докарвам до едно прилично качество. Гъделите са известни, предполагам на почти всички не съвсем начинаещи спиртовари! Повечето са описани в книгата на Д.Цаков - 44 рецепти за домашно производство на ракия (не съм съвсем сигурен за заглавието на книгата, както и за името на автора). Ако някой има материали и реши да изпрати нещо, може да го направи на Email: hristo_h@ru.acad.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Авторnaso (Нерегистриран)
Публикувано19.05.07 15:10



Извинявай Still, но можеш ли и на мен да пратиш информацията за рефлуксната кула. Предварително благодаря!biserka_1977@abv.bg



Тема "Рефлуксна кула"нови [re: pa4ka]  
Авторblaze (Нерегистриран)
Публикувано23.05.07 01:15



Still,ако си още във форума ,би ли се свързал с мен на адрес :ivobal@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторHawkeye (Нерегистриран)
Публикувано02.06.07 18:50



Всичко е супер, само не разбрах точно съотношението на малца към "материала".
Моля за уточнение - най добре - колко малц на колко сухо зърно се слага, иначе ми се струва, че има някакво разминаване. Със сигурност ще пробвам, но не искам да прецакам работата, защото ще заложа поне 200 литра материал. Малц мисля да си взема от някоя пивоварна, за да съм сигурен, че е качествен.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор Kolega2OO7 (непознат )
Публикувано06.06.07 19:53



Still ako moje i na men da izpratish shemi na "refluksna kula", inache az ot 405 godini "varia" rakia ot e4emik no po sravnitelno standarten na4in - sas standarten kazan.
d.j.dimov@gmail.com predvaritelno blagodaria i vednaga ste izprobvam tehnologiata ;)



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Авторfredi (Нерегистриран)
Публикувано11.06.07 09:20



still прати ми схема на рефлуксна кула.благодаря.www.ru4ka@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: pa4ka]  
АвторOLD_DED (Нерегистриран)
Публикувано27.06.07 18:04



Може ли да ги пратите и на мен на OLD_DED@abv.bg? Благодаря Ви.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Kolega2OO7]  
Автор nikel (непознат )
Публикувано13.07.07 02:41



Пратете информация и на nikel@dir.bg
Предварително БЛАГОДАРЯ.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: nikel]  
АвторBeceлинa (Нерегистриран)
Публикувано20.07.07 02:17



ЕХО. Обръщам се към всички които имат данни за ректификационна колона. Аз съм виждал такава в един завод в русия, но не съм имал тогава интерес да разбера деиствието й. Но сега проявявам голям интерес и ако имате чертеж на тази колона (мисля че става въпрос за същата която е описана във форума) моля изпратете ми чертеж. В един руски сайт намерих чертеж на нещо подобно, но чертежа беше непълен и за да го получа целия чертеж ми поискаха да заплатя някаква сума. Ректификацията е процес за дестилация и разделяне на различни фракции, в случая етилов алкохол, метилов алкохол, мазнини и т.н. Предвариелно ви благодаря - адреса ми е : vessbg@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Beceлинa]  
АвторPetio (Нерегистриран)
Публикувано23.07.07 22:46



И аз съм заинтерисуван от тази колона, четох една статия по форумите за водка ABSOLUTE и там пишеще че се прави дестилацията с ректификационна колона. Започнах да търся информация за това чудо и ето попаднах на точната тема.
Ако имате добро желание моля дами пратите схема и описание /malchev72@abv.bg/
БЛАГОДАРЯ





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор rahhan (новак)
Публикувано24.07.07 20:20



Никой нищо не казва !





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Авторilian345 (Нерегистриран)
Публикувано24.07.07 21:35



Моля, изпратете ми информация на адрес ilian345@abv.bg
Предварително БЛАГОДАРЯ



Тема Re: добре дее, казвам:нови [re: rahhan]  
Автор djavolche (в хралупка)
Публикувано28.07.07 18:06



ечемик 30кг (може жито)
2 броя калъпа мая-големите
2 шишета оцет-истински винен
30кг захар
1кг лимони на парчета с кората

1месец до 40 дни ферментира в затворен съд (похлупен съда), става като боза, после стои 1 седмица открит съда
Сварява се като другата ракия, излиза около 25 литра 6о градуса
В казана преди варенето може да се сложат 10 пакетчета степ горски плодове.
Като се свари се разрежда на вкус с горнобанска минерална вода

п.п.1 шишенце глицерин аптекарски и 100-150гр лимонов сок-концентрат може да се прибави при разреждането по желание за аромат

Ближи си сладоледа....





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор rahhan (новак)
Публикувано18.08.07 07:44



Имах предвид въпроса за "Рефлуксната кула".



Тема Re: Намерих нещонови [re: pa4ka]  
Автор rahhan (новак)
Публикувано25.08.07 14:03



http://patlah.ru/etm/etm-05/dom%20vinodel/kolonka/kolonka.htm



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторBишo (Нерегистриран)
Публикувано12.10.07 09:19



Стилл, може ли и на мен да изпратиж чертежа на вълшебната тръбичка на адррес: Vih_Mihailov@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: ^OJlurapXa]  
АвторKaзaнджиeв (Нерегистриран)
Публикувано16.10.07 08:26



За приготвяне на ечемичената виж тук:



А за самоделните ректификационни колони най-добрият сайт в нета, с всичко необходимо е този:




Тема до STILLнови [re: Aмaтьop]  
Авторmeraklia (Нерегистриран)
Публикувано16.10.07 20:20



МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ МИ СХЕМАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА Рефлуксна кула!!! ПИШЕТЕ МИ НА msergiev@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
АвторБиpa Дaйтe (Нерегистриран)
Публикувано17.10.07 10:22



Като чете човек тази тема, все едно Гугъл още не е измислен. Нета е пълен с чертежи и с к'во ли не, само да помърдаш с мишката...



И нито са рефлуксни, още по-малко кули, а се наричат РЕКТИФИКАЦИОННИ КОЛОНИ.

Баси...



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Bишo]  
Авторmagician (Нерегистриран)
Публикувано18.10.07 17:41



Still,моля изпрати чертежите и на моя мейл: magician357@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор rahhan (минаващ)
Публикувано28.10.07 19:30



Инфо : http://www.rakiyata.com/



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: shvanto]  
АвторБaя пияч (Нерегистриран)
Публикувано30.10.07 11:02



Ако е удобно и аз да получа някакви чертежи на този мел atc_dav@abv.bg
Благодаря!



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор walker_bg (непознат )
Публикувано06.01.08 13:33



Хаиде прате и на мен малко инфо за направата на тази инсталация на : wallker_@abv.bg .Благодаря предварително :)



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: walker_bg]  
Автор rahhan (минаващ)
Публикувано06.01.08 15:10



Виж тук :http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=34

В последния /засега/ пост съм дал малко линкове



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
АвторЛюбитeл (Нерегистриран)
Публикувано10.03.08 17:29



Здравей Still, впечатлен съм от твойте знания за производството на ракия. Аз съм съвсем в началото на занаята. Миналата година си купих казан и вече сварих известно количество ракия от различни плодове и джибри. За мое съжаление ракията, която добивам винаги се получава с остър вкус. Как да я направя по-мека? Благодаря предварително! lukanov_ep@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор krade (непознат )
Публикувано06.07.08 22:33



STILL , Molq da mi izpratish ako e vyzmojno chertej na "Рефлуксна кула" i ukazaniq za neq na E-mail : delian_mihailov@abv.bg
blagodarq shte cherpq ot neq





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор tanatana1 (непознат )
Публикувано08.07.08 12:21



Може ли и на мен да изпратиш чертеж и указания за направа на рефлуксна кула. ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ
ИМЕЙЛ tanatana@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор Ned_1OOO (непознат )
Публикувано09.07.08 11:20



Изтеглете си този файл ---->


Всичко за направата на казан и рефлукс-колонка е описано много подробно.
Ако не знаете английски - дайте го да ви го преведат.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор spasss ()
Публикувано15.07.08 20:01



spas_ss@yahoo.com
Не крий схемите, дай ги нашироката публика, за що да се набутваме да им плащаме пари за боклуци като може де си варим нещо поне чисто?
Благодаря предварително!



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: spasss]  
Автор StillMan (непознат )
Публикувано16.07.08 11:52



По повод на последния пост и поради това,че получавам често запитвания за рефлуксния дестилатор,бих искал да поясня. Материалите за направата на подобен дестилатор са много,както и разновидностите му.Аз,нямам сайт и не мога да ги кача в НЕТ-а.За сметка на това,не съм отказал на никого чертежи и консултаций. Подобен тип дестилатори не предизвиква интерес у нас,тъй-като не са за плодови напитки.Предназначението им е главно за водка,джин и уиски на зърнена или захарна основа или смесено.Освен това имат малък дебит и са удобни за градски условия,а повечето хора се интересуват от големи количества.
Kнигите,които имам са на английски и не съм ги сканирал и превел.Закупени са чрез e-Pay от мой приятел в Австралия.
С уважение: Still

Whisky
Technology, Production and Marketing
Elsevier, 2003
***
Ian Smiley "Making Pure Corn Whiskey"
http://www.magma.ca/~smiley/main.htm
***
Ola Norrman "Home distillation handbook"
http://www.partyman.se/Engelsk/default.htm
***
THE COMPLEAT DISTILLER
Copyright October, 2001 by Michael Nixon & Michael McCaw
Published in New Zealand
***
Stone, John. Making Gin & Vodka.1997
Copyright (C) 1999 by Ian Smiley BSc
ISBN 0-9686292-0-2
Printed in Canada

Редактирано от StillMan на 16.07.08 13:19.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Ned_1OOO]  
Автор barybo (непознат )
Публикувано05.08.08 11:34



Still,как мога да си направя най-лесно водка или подобно питие в къщи?Какво ще ми трябва за целта и как се прави алкохола?Благодаря предварително.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: barybo]  
Автор StillMan (непознат)
Публикувано07.08.08 18:22



Как да си направим водка в домашни условия ?

Когато става въпрос за направа на водка в домашни условия,трябва първо да дефинираме какво е това.Според повечето законодателства,водката е направена от спирт с чистота най-малко 190 proof или 95 % ABV и разредена с вода до 40% ABV. Подобна напитка няма мириз и вкус и затова би била твърде прозаична употребата й.Независимо от това,много производители използват млечната захар – лактоза ,която не придава никакви вкусове и аромати на спирта.Затова,такава водка се смесва с други течности,за да се придаде някакъв вкус.Смесена с вермут за мартини,с доматен сок за ”Блъди Мери” ,с портокалов сок за “Screwdriver” (отверка) и т.н.
Тогава къде е разликата в различните марки?Тя е в овкусяването чрез използване на различни треви и билки.На напитката се придава лек и неопределен вкус и аромат.Напоследък се произвеждат водки с доста силни и натрапчиви вкусове На практика,джина е водка овкусена с плодове на хвойна,зърна на кардамон,корени от ирис,кора от лимон и анасоново семе.С използването на много видове плодове се получават най-различни ликьори.
Друг начин е да не се довежда дестилацията до край и да се оставят някой примеси в крайния продукт,но той е труден за получаване на желания вкус и е доста индивидуален.За да се разбере това,трябва да се каже нещо за получаването на етиловия спирт.Това е спирта,който ни интересува и който в чист вид не причинява главоболие и махмурлуци.
Получава се при ферментация на захар и мая.Захарта може да бъде от плодове и тогава говориме за вино.Когато е под формата на нишесте от зърнени храни,след процеса на ферментация,говорим за бира.И в двата случая напитката е в суров вид и с нисък градус.Типично 7 – 12 % алкохолно съдържание.Когато подложим на дестилация тези продукти, вече говорим за спиртни напитки или твърд алкохол.От бирата,чрез проста дестилация ще получим уиски,а от виното бренди или както сме свикнали да го наричаме ракия.Това е основното разделение. За съжаление,при преработването на захарта от маята,освен етилов алкохол се получават и малки количества други продукти,които са отговорни за вкуса и миризмата на етиловия спирт.Те са различна точка на кипене и благодарение на това им физично свойство,можем да ги разделим едно от друго.Точката на кипене на етиловия алкохол при 96% ABV е 78.1С.Преди да се достигне до тази температура,започва изпаряването на ацетона,метила,етиловите естери и ацетати.Доста неприятни миризми и не особенно полезни за човешкия организъм.Метилът е не само отровен при поглъщане,но е и контактна отрова. Затова не се препоръчва да се използва и за разтривки.Но да не издребняваме.Количеството е доста малко и да не забравяме,че то идва от бирата и виното,при които не са взети никакви мерки за премахването му.Всички тези субстанций,които се изпаряват преди етиловия алкохол се наричат “Heads “ (глави) или както го знаем първак.
Достигането на температурата на изпарение нa етиловия спирт не означава,че нежеланите съставки са се свършили.Те продължават да замърсяват спирта,като му придават най-различен букет от миризми.Паралелно с това и малки количества с температура на изпарение над тази на етиловия спирт,започват да проникват в дестилата,като тяхното количество се увеличава с изчерпването на етиловия спирт и повишението на температурата на кипене.Тези съставки са наречени Tails (опашки) и заедно с “главите” образуват групата на "Congeners” (сродни) и те придават характерните вкусове и аромати на повечето напитки.Колкото една напитка е по-пречистена,толкова по-слабо те се усещат. Затова е важно да може да се разделят в точния момент трите вида дестилат: начален,среден и краен.Друга,крайно нежелана съставка са фузеловите масла.Това са висши алкохоли,които са основната причина за махмурлука и главоболието.Борбата с тях започва със спазване на изискванията за ферментационния процес и контрол на дестилационния процес.Това не е трудно за изпълнение и не трябва да плаши никого.
От казаното дотук е разбираемо,че при обикновенна дестилация не може да се получи желания чист етилов спирт.За целта,в домашни условия се използват фракционни дестилатори,като най-често те са изградени на рефлуксен (отливен) тип.Има много конструкций,подходящи за направа в домашни условия,но това е друга тема.При тях с лекота се достига до 95% ABV, или стигаме до началото: Как да си направим водка в домашни условия?



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор dabi (непознат )
Публикувано09.08.08 15:59



МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ МИ СХЕМАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА Рефлуксна кула!!! ПИШЕТЕ МИ НА: vencislav_il_nik@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: StillMan]  
Автор dan4okolev (непознат )
Публикувано11.10.08 00:09



Здрвейте StillMan, радвам се, че попаднах тук на тази тема, но за жалост едва сега след като точно днес си завърших едно малко казанче най-обикноженно за ракия. Аз сам си права всичко от мед. Mоля най-сърдечно ако е възможно изпрати ми и на мен чертежите и начина как да се направи този казан за варене на по-чист алкохол на адрес: dan4olava@abv.bg
Сърдечно благодаря.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: StillMan]  
Автор barybo (непознат )
Публикувано10.01.09 11:52



Имам следното питане.От какво и как се прави уискито?Какво е малцово и "
Blend уиски?Интересува ме бегло описание на процесите.Кое му предава този вкус?Багодаря за отговорите.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: barybo]  
Автор StillMan (непознат)
Публикувано01.03.09 14:42



Aлкохолните написки са продукт на ферментация на захаросъдържащи плодове или зърнени храни.В първият случай говорим за вина,а във втория,за бира.Това са първични алкохоли.След дестилация се получават високоградусови напитки,като в първия случай се получава бренди ,а от дестилацията на бира – уиски.Смята се,че келтските жреци са направили първото уиски след дестилация на бира.Според технологията и съдържанието на зърнената храна във ферментатора,разделяме уискито на шотландско,ирланско, канадско и северо-американско.
Зърнените храни се състоят от около 60% нишесте,което е вид захар и служи за храна на зародиша.Поради своята структора,нишестето е неразтворимо и не може да се подложи на ферментация.При подходящи условия,зърното започва да покълва,като образува ензими на амилазата – вещества,които разграждат нишестето на прости захари. Покълналото зърно се нарича малц.След това,в присъствието на дрождите на маята,ферментацията протича,както при всички захари.Получава се бира с алкохолно съдържание от 5 до 12%.След дестилация, полученият алкохол,съдържащ и странични продукти на процеса,които дават част от вкуса и аромата на напитката,е уиски.
Когато,то е направено само от покълнали зърна,говорим за малцово уиски.Другият начин е да използваме само 20% малц ( обикновенно ечемичен) и останалото да е смес от други зърна.Ензимите от ечемиченият малц са достатъчни да озахарят и останалите зърна.
За да получи истински вкус и аромат,уискито трябва да отлежи минимум 3 години в дъбови бурета,направени от американски бял дъб.Вътрешноста на буретата се обгаря с жар,което придава цвета и вкуса на уискито.
Шотландското уиски се дестилира два пъти.След покълването на зърната,малца се изсушава на торф.Той придава характерният аромат на шотланското уиски.
Ирландското уиски е тройно дестилирано и процеса на малцоване е друг.Част от малца се изсушава в пещи и се смесва с останалото зърно преди смилане.Това дава лекотата на ирланското уиски и липсата на “опушен” вкус.
Североамерикото уиски е направено от каша, която е смес от царевица, ръж, пшеница, ечемик и други зърнени храни в различни пропорции и получения дестилат е състарен в дървени бурета.
В домашни условия се правят най-различни видове уиски,като някой процеси се пропускат,други са видоизменени,но с подходящо овкусяване и състаряване,крайната цел се достига.Да се направи вкусен домашен алкохол,въпреки закона,който забранява дестилацията на твърд алкохол.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: StillMan]  
Автор mikmakmik (непознат )
Публикувано02.03.09 22:52



Имам въпрос:възможно ли е да се използват изкуствени подсладители при ферментацията на плодови каши вместо обикновена бяла захар?Имам предвид от рода на аспартам,алитам и т.н.Четох някъде,че алитама е около 2000 пъти по-сладък от захарта,не оставя вторичен лош вкус и е доста стабилен в течности.И ако може-в какви дози евентуално биха се ползвали?Предварително благодаря.



Тема абе хоранови [re: mikmakmik]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано02.03.09 23:25



що за въпроси задавате?? Захарта е нещо истинско, докато подсладителите са произведени от човека в опит да излъжат рецепторите за сладост, недоставяйки му никакви калории.
Захарта Е храна, консервирана химическа енеркия, слънчеви лъчи, докато подсладителите са призрак!

разсъждавайте по друг начин: от един грам глюкоза стават 0.7 млл чист алкохол(примерно, точното число цитирам по памет).
какво очаквате да се получи от 10 мг захарин???



Тема Re: абе хоранови [re: Kиpo]  
Автор mikmakmik (непознат )
Публикувано03.03.09 09:42



Задал съм конкретен въпрос към точно определен човек.Бих искал да разбера неговото мнение.Все пак благодаря и за твоето.



Тема Re: Алкохолнови [re: mikmakmik]  
Автор StillMan (непознат)
Публикувано03.03.09 14:15



Алкохол се прави само от захар.Когато правим ракия или друга спиртна напитка от плодове,ние всъщност извличаме захарта от плода в подходяща течна среда и го оставяме на дрождите,които го преработват в етилов спирт.

C12H22O11 – > C2H5OH + H2O + CO2
захар...................спирт......вода.....въгледвуокис

Колко алкохол можете да очаквате да получите. Теоретичният добив е 51. 1 %, но вие ще получите по-малко , около 48 % защото ще изгубите някои от захарите от които ще получите други алкохоли,естери и т.н. (т.е. 480 g (610 милилитра) етанол за всеки 1 килограми захар). Ако всичко е наред, вие трябва да получите приблизително 90 % от това, т.е. чисти 550 милилитра (96 %) етанол от килограм захар. На практика се получава малко повече от литър 40% алкохол от килограм захар.По време на процеса се отделят и 250 литра въглероден двуокис от всеки килограм захар.



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор wwwpegot (непознат )
Публикувано08.06.09 14:47



Ето една изпитана рецепта.
12 кг. ечемик който се кисне във вода 12 часа.После се растила върху найлон като отгоре се завива пак с найлон и 3 дена се пръска с метла с вода за да не исъхне и да покълне.Кълнат трябва да е колкото ечемиченото зърно.
Слага се в 100л. бидон.15 кг. захар се разбива с топла вода като захаромера не трябва да показва повече от 20 процента захарност.Залива се ечимика слагат се
8 пакетчета лимонтузу и 0,400гр. хлебна мая.Ферментира 25 ДО 30 ДНИ.
СЕГА ВНИМАНИЕ: ИЗВАРЯ СЕ САМО ВОДАТА А ЕЧЕМИКА СЕ ЗАЛИВА СЪС СЪЩАТА ПРОПОРЦИЯ ВОДА ЗАХАР И МАЯ И ТАКА ОБЩО 4 ПЪТИ.
НАЗДРАВЕ....





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Aмaтьop]  
Автор valentino_rossi (непознат )
Публикувано02.08.09 18:04



zdravei az s1m sasho moje li da mi prati6 4erteji 4erteji za tazi distilacioa kula ako e vazmojno eto ti email:sashogada@abv.bg ili skype:valentino_rossi8681





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Lyudmil]  
Автор nikola1 (непознат )
Публикувано01.09.09 18:59



Ако е възможно,да ми изпратиш и на мен чертежите за Рефлуксния дестилатор.Благодаря предварително! skarlatov@abv.bg



Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: valentino_rossi]  
Автор saiderman (непознат )
Публикувано21.09.09 22:07



Здравейте на всички!
Прочетох извадки от темата и искам да се опитам да помогна.
Става дума за прословутата колона.
По стечение на обстоятелствата имам информация как е изградена подобна колона.
Общата височина е около 1,80м . Състои се от две части.
Долната част представлява меден цилиндър с диаметър 110 мм и дължина около 80 см.
В горната част има преходник от 110 към 50мм и към него е свързана тръба с дължина около 1м.Между двете части има решетка.Над решетката са посипани стъклени топчета или натрошени стъклени бутилки.Общо около 40 - 45 см на височина.Всъщност това е тайната - стъклото представлява широка контактна повърхност за паровата фаза на леките фракции,която се движи нагоре и кондензираните тежки фракции,които се стичат надолу обратно към дъното.Така двете фази правят топлообмен и температурата в горната част на колоната остава сравнително постоянна,а оттам и изходният продукт е хомогенен,т.е. примесите от масла и други алкохоли и фракции са сведени до минимум.
Надявам се да съм дал малка светлинка в тунела.





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор don -ferdi (непознат )
Публикувано25.09.09 01:12



still ако не ти предскавлява трудност прати ми схемата за рефтикационата колона и снимките за което предварително ти благодаря адреса ми е donferdi@abv.bg





Тема Re: Ракия от ечемикнови [re: Still]  
Автор groba1965 (непознат )
Публикувано15.09.13 22:11



Здравей Стилл, може ли и на мен да изпратиш чертежа на вълшебната кула. Смятам да си все още във форума. email ; groba1965@abv.bg




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.