|
Тема
|
как да си направа вино?
|
|
Автор |
famulus (православен) |
Публикувано | 18.04.04 19:36 |
|
Сега съм на едни ширини където алкохолът е строго забранен. Топла страна. Магазините са пълни съсъ сокове вкл гроздох сок без консервант. Дайте сериозна технология да си направя вино и да си пия по малко.
Господ е с мене, няма да се уплаша; какво ще ми стори човек?
| |
Тема
|
Re: как да си направа вино?
[re: famulus]
|
|
Автор | Jhonson (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.04 01:27 |
|
Eta az kak go pravq: Vzemam edi golqm sad okolo 20 l i go palnq okolo 15-16l sas sok posle dobavq6 1 supena lazitza birena maq (naira se po aptekite), razkla6ta se dobre i se postavq na toplo mqsto(nad 23¤)sa6to ot zna4enie e kogato dobavq6 grozdoviqt sok da e nad20 dradusa topal.Sled okolo 1 den zapo4va da kipi zatova ne trqbva da e zapu6en otrvora na sada, fermentiraneto prodalzava ot 1sedmitza do edin mesetz zavisi ot temperaturata.Ot vreme na vreme trqbva da se razkla6ta sada do palno spirane na kipeneto ako ne e sprqlo nqma da moze da se izbistri.Kogato e sprqlo se preliva v drug sad i utaikata se izhvarlq.Posle isbistrqneto stava kato edin beltak ot qitze se pribavi kam vinoto i to se razkla6ta prodalzitelno i vinota se postavq na po hladno mqsto sled okolo 1-2 dena e bgotovo.Ha nazdrave!
| |
Тема
|
W тия соци няма достатъчно
[re: famulus]
|
|
Автор |
Kupo () |
Публикувано | 19.04.04 10:04 |
|
в-ва за изграждане на мембраните на дрождичките-в общия случай.Демек-храна ще им дадеш,но тя няма да е балансирана,тъй да се каже.
Та съветът ми е -намери няколко килограма грозде,омачкай го-ръчно и го добави към соковете.Гледай да не са на по-топло от 26-28 градуса,както и под 18.Примерно.
Изчакай 36-48 часа и ако не тръгне ферментацията,послушай съвета на г-на с латиницата,но...с бирената мая не е съвсем същото-най-малко остава...друг привкус,да го еба.Не анонимния,а вкусът.
Та,след седмица-примерно,можеш да пиеш,ама по-добре изчакай да изчезне напълно захарта(тихата ферментация),щото инак действа слабително
А ако си търпелив-разсипи отделената от джибрите фаза в по-големи съдове(3-5 л)-ако нямаш стъклени,може и от хубава хранителна пластмаса(не за ядене,а за съхр. на такива продукти) и ги прибери в някой плюсов хладилник.
След няколко дни тартаратите,дрождите,частичките ще се поутаят и ти,декантирайки по-бистрата фаза отгоре,ще можеш да пиеш.
Е,няма да е Шато Лафит,но ще е съвсем културно винце.
М,да не забравя-ако намериш винена киселина,може да добавиш ...на вкус -защото на въпросните ширини гроздето зрее лесно,но за качествено вино не става-основната причина за това е липсата на киселинност поради твърде благоприятните условия за зреене(топлинни) на Витис Винифера(лоза винодайна )
Тъй де,производителите на качествени вина са в умерения и субтропика,не в тропика или на екватора.
А наздраве.И да кажеш какво е станало.
Nеc sine te
nec tecum vivere possum.
| |
Тема
|
Re: W тия соци няма достатъчно
[re: Kupo]
|
|
Автор |
sstan (винпромаджия) |
Публикувано | 20.04.04 09:07 |
|
Е това, е по-добро упътване не може и да получиш.Като чета написаното от Kupo ми се струва че може би сме колеги.Има ли нещо такова или просто си един от малкото любители на виното в България които наистина разбират от винарство.
| |
Тема
|
Благодаря момчета
[re: sstan]
|
|
Автор |
famulus (православен) |
Публикувано | 23.04.04 17:52 |
|
Температурата ще я докарам с климатика. Има тука грозде от Южна Африка, едни огромни зърна като...аиде като орехи. Червено прилича на нашия кардинал. Дали да го ползвам?
Господ е с мене, няма да се уплаша; какво ще ми стори човек?
| |
Тема
|
Ей,нещо много важно,да се
[re: famulus]
|
|
Автор |
Kupo () |
Публикувано | 24.04.04 09:56 |
|
таковам в заспалия-вземи един захаромер и докарай захарността до 20-21 при старта на ферментацията -няма как да минеш без малко захар(ако можеш да си набавиш глюкоза,още по-добре,ама,хайде,чааак толкоз !),защото,сокчетата за пиене вероятно са с по-ниска захарност.
Айде наздраве.И да се похвалиш!
Nеc sine te
nec tecum vivere possum.
| |
Тема
|
Нещо такова
[re: sstan]
|
|
Автор |
Kupo () |
Публикувано | 24.04.04 09:56 |
|
Nеc sine te
nec tecum vivere possum.
| |
|
|
|
|