|
Тема
|
??????? вместо кирилица
|
|
Автор |
evg9 (непознат
) |
Публикувано | 11.12.07 14:06 |
|
Здравейте
Инсталирал съм една галерия на XAMPP v1.6.2. Тя идва с кодировка charset=ISO-8859-1. Качения текст се чете, но като отворя кода на страниците от браузъра или полетата в таблиците на базата банни, текста (само кирилицата) се вижда във вид Едра бял
Промених charset на windows-1251, а базата данни на cp1251_general_ci (преди това обърнах текста в четаем вид), но тескта теглен от базата в галерията се появява във вид ??????. Изкопирах рнр кода във файлове писани на кирилица cyrillic (windows-1251), но и това не помогна.
Как вместо ???????? да ми се показва кирилицата, теглена от базата данни в четаем вид?
Благодаря предварително.
| |
Тема
|
Re: ??????? вместо кирилица
[re: evg9]
|
|
Автор |
(o )( o) (бабунзери) |
Публикувано | 11.12.07 18:26 |
|
utf
| |
Тема
|
[re: (o )( o)]
|
|
Автор |
evg9 (непознат
) |
Публикувано | 12.12.07 12:32 |
|
Все същото е.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
(o )( o) (бабунзери) |
Публикувано | 13.12.07 02:24 |
|
а с друга ОС какво ти показва?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
anastasd (непознат) |
Публикувано | 14.12.07 02:33 |
|
Чекай да ти кажем още по-голяма мистерия.
Имам MYSQL таблица с две полета (опростявам за примера). И на двете е указан инкодинг utf8_general_ci. В първото имам следното:
Иван Петров
Във второто имам:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?><name>Иван Петров</name>
Чета и двете, като първото го показвам непроменено, а второто парсвам с XMLReader и вземам стойността на <name>. Шок и ужас! Второто се изписва коректно в страницата като "Иван Петров", а първото излиза "?????.."
Първа груба грешка: почвам да сменям инкодингите в MYSQL таблицата - все тая.
Втора груба грешка: започвам с mb_check_encoding да търся какъв е инкодинга на резултата от MYSQL заявката. Функцията връща true при всякакви проби!!!! После разбрах, че била бъгава.
Решението в моя случай се оказа следното:
Преди реда, който чете данните от базата, т.е. mysql_query('SELECT ... FROM ...') добавих следния ред:
mysql_query('SET NAMES utf8');
и всичко грейна! Не съм сигурен дали същото работи при други бази данни, но можеш да опиташ.
| |
Тема
|
[re: anastasd]
|
|
Автор |
evg9 (непознат
) |
Публикувано | 14.12.07 15:43 |
|
Стана!!!
Колко малко нещо, а каква работа свърши!
Благодаря ти и жив и здрав да си.
| |
Тема
|
бах го ....
|
|
Автор |
(o )( o) (бабунзери) |
Публикувано | 18.12.07 02:33 |
|
... и аз съм така ...
гледам на хостинга си е на БГ ... експортвам ... импортвам ... докато не направя рефреш на таблица с ЕМС - добре е, след това въпросчета, май всичко си е до клиента и той определено не трябва да е под уин с някакви негови локализации.
| |
|
|
|
|