Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:51 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> PHP
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Обновяване на база даннинови  
Автор TRlGGER (:o)=)
Публикувано03.02.04 19:54

Значи ... трябва една база данни на определено време(всеки 12 часа например) да се обновява. Тоест на този интервал от време автоматично да се увеличават стойностите на дадени полета. Та въпроса ми е как става тази работа. Тоест текущите данни се вкарват във формула, презичисляват се и се пак записват в БД. А и още един въпрос, не го свързвайте с предишния. Потребителя въвежда определени неща, които трябва да се запишат в БД, само че искам това да стане със закъснение ... хм как?
Сигурно въпросите ми са тъпички, ама си няма идея как да го направя, та ако може някакви насоки да ми дадете. Благодаряпредваритлено на всички!

Тема Re: Обновяване на база даннинови [re: TRlGGER]  
Автор edembg (Ученик)
Публикувано04.02.04 09:26

Имам две предложения.

1 - на определения период заключваш таблиците, правиш промените и ги отключваш.

2. - Ако обработката е дълга и ще попречи сайта да се държи нормално, правиш копия на таблиците, като променяш каквото трябва. След това заключваш всички таблици, унищожаваш старите и преименуваш новите. И пак отключваш.

Само не ми идва на ум как точно ще мериш времето между промените. Някъде бях чел съвет да се направи скрипт с безкраен цикъл, кйто да следи за времето. Това ми се струва доста тъпо, но не съм измислил нещо по-смислено.

И най-ярките личности си плащат тока.

Тема crontabнови [re: TRlGGER]  
Авторcrontab (Нерегистриран)
Публикувано04.02.04 12:05

Публикувано05.02.04 15:44

Благодаря и на двамата!
Но имам малка промяна. Значи да не е автоматично, ами да го извършва потребителя. Тогава ми е ясно как да го направя, но в този случай важна роля играе времето което е изтекло между двете промени. Значи потребителя натиска submit бутона и трябва да измеря времето изтекло от предишното натискане. Мислех си да записвам датата и след това да изчислявам колко време е минало според новата дата при следващото натискане на бутона. Обаче ако имате някаква по-добра идея ще съм Ви изключителмо признателен.

Тема Re: Че какво и е лошото на ТАЗИ идея?нови [re: TRlGGER]  
Автор salle (един такъв)
Публикувано06.02.04 18:29

Кажи каква ти е базата данни.

За MySQL ако предположим, че пазиш TIMESTAMP колонка ts

SELECT UNIX_TIMESTAMP() - UNIX_TIMESTAM(ts) AS seconds, SEC_TO_TIME(UNIX_TIMESTAMP() - UNIX_TIMESTAMP(ts)) AS hours
FROM tbl WHERE id= ...;

Ако искаш може да го препишеш така, че да ъпдейтваш някаква колонка примерно
time_sum = time_sum + ....

Тема Re: Че какво и е лошото на ТАЗИ идея?нови [re: salle]  
Публикувано06.02.04 21:03

Реално вече ми е необходимо да изчисля часовете от едно действие(в случая sуbmit-ването на една форма), до следващото повтаряне на действието.
Автоматичното ъпдейтването вече не е необходимо. Та не знам как да изчисля миналите часове от един момент до друг.

Тема Re: Че какво и е лошото на ТАЗИ идея?нови [re: TRlGGER]  
Авторcheck (Нерегистриран)
Публикувано06.02.04 21:12

mi nai balamskia variant e da zapisvash datetime na vseko update/insert i pri opit za novo da checkvahs dali e minalo neobhodimoto vreme

Тема Re: Че какво и е лошото на ТАЗИ идея?нови [re: check]  
Публикувано07.02.04 00:20

Да това и аз го мисля, да записвам датата на ъпдейта, ама не знам как да изчисля часовете които са минали до следващото ъпдейтване.

Публикувано09.02.04 12:46

Добре или по-друг начин казано като имам две дати как да сметна колко часа са минали между тях?

Публикувано10.02.04 13:39

E оправих се и сам. Просто ползвах time() ето така:
<?php
...
$old = 1076412734; //стойност получена при първия ъпдейт
$new = time(); // стойност получена сега при втория ъпдейт
$result = ($new - $old)/3600; //колко часа са минали
$result = (int) $result;
echo $result;

...
?>

Благодаря на всички все пак!

Редактирано от TRlGGER на 10.02.04 13:47.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.