Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:30 08.07.25 
Компютри и Интернет
   >> PHP
*Кратък преглед

Тема SQL vypros svyrzyn s poletata PASSWORDнови  
Авторcyber4e (Нерегистриран)
Публикувано17.06.02 23:37

znachi imam edno pole pass v koeto imam edna kriptirana parola
znachi vyprosa mi e kak sled kato go ozvadq tova pole da deciptiram parolata?
da kajem parolata ako mi e "ala-bala" kriptirana shte izlgqjda taka "24adc4b104f2c620" a q iskam v php scripta pak da ileze "ala-bala" a ne "24adc4b104f2c620"
nadqvam se da me razbrahte

Тема Re: SQL vypros svyrzyn s poletata PASSWORDнови [re: cyber4e]  
Автор Blake (извънземен)
Публикувано18.06.02 09:54

ami ako izpolzvash kriptiraneto na PHP - no way... prosto e ednoposochno...

Just a genius

Тема Re: SQL vypros svyrzyn s poletata PASSWORDнови [re: cyber4e]  
Автор salle (Един такъв)
Публикувано18.06.02 10:55

Твоето "24adc4b104f2c620" прилича на MySQL-ска парола т.е. резултат от MySQL функцията PASSWORD()

чакай да проверя ....
select password('ala-bala');
+----------------------+
| password('ala-bala') |
+----------------------+
| 24adc4b104f2c620 |

:)

PASSWORD() използвя еднопосочен алгоритъм. Както между другото и ENCRYPT() и MD5()

Ако питаш обаче как да проверяваш за валидна парола пробвай:

SELECT pass, ENCRYPT('ala-bala'), pass = ENCRYPT('ala-bala') as Ok FROM tbl;

Схващаш ли идеята?

Тема google: SQL vypros svyrzyn s poletata PASSWORDнови [re: cyber4e]  
Автор iNT19 ()
Публикувано18.06.02 20:16

http://www.zend.com/codex.php?id=810&single=1

Тема security? [re: salle]  
Автор Dakota (отверт)
Публикувано19.06.02 10:55

От гледна точка на сигурността е препоръчително паролата да се криптира в php-то, по 2 причини.

1.Намалява се пътя й. Т.е. ако в единия случай тя пътува веднъж от клиента до уеб сървъра, и след това от уеб сървъра до mysql, то в другия - до mysql пътува вече криптираната парола.

2.Ако базата гръмне е по добре да излезе грешка в която да има where pass like '24adc4b104f2c620', отколкото where pass like password('ala-bala')

"Животът е това, което се случва с нас, докато правителството си прави реформата."

Тема Re: security?нови [re: Dakota]  
Автор salle (Един такъв)
Публикувано19.06.02 11:48

Имаш известни основания, но говориш за частен случай :)

А именно когато имаш само един интерфейс към базата и той е PHP-то.

1. В много от случаите интерфейса е повече от един и изобщо не е задължително паролите да се въвеждат (първоначално) през PHP или поне не през същото.

2. Ако криптираш в PHP-то с нищо не повишаваш сигурността между браузъра и PHP-то.

3. Това с грешката .... :) Ама точно на тебе ли да ти го казвам? А защо изобщо трябва да излизат такива грешки?
Ми дай тогава и .phps направо да има :))

Заяждам се естествено, но сигурността м-у PHP-то е MySQL-а обикновено е по-лесната част.

Тема Re: security?нови [re: salle]  
Автор Dakota (отверт)
Публикувано19.06.02 12:00

Разбира се, че е частен случай.

Така или иначе нямам контрол над връзката между браузъра и PHP-то...нали затова си има SSL.

А ако грешките са сетнати като хората, разбира се, няма никакво значение. Просто в много случаи хората не отдават никакво внимание на тези неща.

"Животът е това, което се случва с нас, докато правителството си прави реформата."

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.