|  | | 

| 

| 

| Тема |  проблем с финки   |  |  | Автор | dragoslav85 (Нерегистриран) |  | Публикувано | 18.11.06 16:37 |  |  | 

Искам да помоля за съвет относно финките - преди 3 седмици си взех няколко и всичко беше наред до сега, но забелязах че на едната от женските ми са и окапали перцата около клоаката и се пошти усилено - притеснявам се да не са някакви паразити - и ако са какво да правя , да я отделя ,ли има ли някакво лекарство което да и дам....,пък и на останалите - профилактично???

|  |  |  
             |  |  | 

В малката и изглежда не достатъчно добра книжка за финки не се споменава за проблем от такъв тип причинен от паразити.Вероятно в случая засега е важно какво е общото състояния на птицата.
 Какви са финките?От къде са купени?

|  |  |  
             |  |  | 

По-скоро е авитаминоза отколкото паразити. Огледай хубаво птичето, особено като разтвориш крилата. Дръж ги на топло защото са много чувствителни към студа.
 Нормално е да им поокапят перата, в момента ги сменят. Имай предвид, че смъртността при женските финки е много по-голяма отколкото при мъжките.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: проблем с финки  [re: ofika] |  |  | Автор | maycal (член) |  | Публикувано | 19.11.06 12:09 |  |  | 

" Дръж ги на топло защото са много чувствителни към студа"-продавача -орнитолог на ул. "Шипка твърди, че неговите финки(зеброви, японски) през зимата в магазина ги държи на примерно 16 градуса......
 Шарените "топчета" в някои храни какво точно съдържат-белтъчини , витамини?
 Къде се продават финки -богат избор(нямам предвид от най-скъпите)?
 Какви зеленчуци може да се дават с оглед нежелателно съдържание на нитрати!??

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: проблем с финки  [re: maycal] |  |  | Автор | Dragoslav85 (Нерегистриран) |  | Публикувано | 19.11.06 13:15 |  |  | 

Благодаря че откликнахте на моя проблем
 Е разбира се не съм давал много пари за тях взех ги от пазара за животни...но ги огледах много внимателно - да са с прибрана перушинка ,да са жизнени,и тн. в момента се чувстват добре спооред мен - жизнени са и мъжките чуруликат....
 изнасям ги на балкона - сега докато още има слънце....- относто минералите и витамините- взел сум им - кутия с минерали и пясък,коиато ми препоръча продавач - изглейдат ми з много минерали....давам им яице....начупжам и черупката на ситно,и една ситна тревичка коиато много обичат,лудо просо.....
 Надявам се наистина да е от времето,макар да ме притеснява това..
 и все пак какво мога да направиа в такув случаи - има ли някакво лекарство ?

|  |  |  
             |  |  | 

Каква е тази "ситна тревичка", откъде я взимаш?
 Гледача на птици (и продавач) в Зоомагазина на ул. Шипка" срещу "Докт.Паметник" каза, че не дава съвети по телефона , иначе той гледа финки от много време и изглежда разбира.......

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: проблем с финки  [re: maycal] |  |  | Автор | dragoslav85 (Нерегистриран) |  | Публикувано | 19.11.06 22:33 |  |  | 

Един от продавачите от които си купих финка ми каза - много услужлив човек...,но не го питах и за това....
 Иначе тревичката е една ситна с малки кръгли листенца има я доста-врабчетата също съм виждал да иа нападат....не знам как се казва...

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: проблем с финки  [re: maycal] |  |  | Автор | ofika (непознат
) |  | Публикувано | 19.11.06 23:34 |  |  | 

Зависи на каква температура са гледани, и аз мисля, че 16 градуса е добре. Канарчетата и вълнистите папагали издържат на доста по-студено.
 Като добавки можеш да даваш - настъргани моркови с хляб и прясно мляко, варен жълтък, тебешир, пясък.
 Можеш сам/а да засадиш тревичка от семената, които даваш на финките.
 Не съм от София, но при нас попаднах на човек, който развъждаше 10-тина вида финки.

|  |  |  |  

|   | 
 |