|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Много спешно питане!!
|
|
Автор |
kъcмeт (непознатa....) |
Публикувано | 11.04.06 12:14 |
|
Моля ви,помогнете ми,много съм объркана и наистина имам нужда от помоща ви.
Имам котарак на година и три месеца,тази нощ е маркирал новият диван в хола и благоверният му записа час за кастрация за утре.Аз не съм специалист и не знам какви за минусите и плюсовете и няма ли да е мъчение за животното да го подлагаме на кастрация,само заради скапания интериор.Чувствам се мъчителка на животни и снобарка в момента и съм много притеснена.
Ще спре ли да маркира,ако бъде кастриран горкият?
По телефона,доктора каза,че кастрацията си има и плюсове и минуси,но не уточни какво точно има предвид,само каза,че препоръчва да кастрираме Мацко.
Моля ви,дайте цялото възможно инфо по въпроса,треса се от нерви......обичам котето си,мило ми е и не искам да го мъча,само защото съм невежа по въпроса.
п.с.Иначе има чудесен нрав,много е мил и възпитан,от малък си е такъв(свестен)
| |
Тема
|
Re: Много спешно питане!!
[re: kъcмeт]
|
|
Автор |
ra1sa (hohlushka) |
Публикувано | 11.04.06 12:55 |
|
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=cats&Number=1945441552&page=1&view=collapsed&sb=5&part=
много неща са изписани по въпроса, прочетете в клуба на котките
| |
Тема
|
[re: ra1sa]
|
|
Автор |
kъcмeт (непознатa....) |
Публикувано | 11.04.06 14:06 |
|
Огромни благодарности  
| |
|
Твоя благоверен защо така се е разбързал?
Дай му и на него да прочете малко.
Ако обича истински котките ще е готов и на компромиси.
До тук оставам с впечатление, че не е от най-феновете на мяукащите създания.
Жалко.

| |
|
Беше бесен сутринта,затова записа час за кастрация.Сега седим тука и се чудим какво да правим,един приятел намина на гости за малко и се съветваме и с него,той има доста котараци и то от години и е познавач.Неговото мнение,че е кастрацията не е решение и котарака може и да продължи да маркира.
Четох и в един друг форум по тази тема и там хората споделяха,че има случаи,котараците да продължат да маркират и след кастрацията.
Не искам напразно да мъча животинчето,не съм садистка и благоверният не е.....ако някой може да сподели личен опит,ще сме много благодарни
п.с.Сега дивана не смърди,поизпрах го и всичко е ОК.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ofika (отнесена) |
Публикувано | 11.04.06 15:18 |
|
Няма гаранция, че ще спре да маркира. Моят вет препоръчва 5-6 месечна възраст за кастрация на мъжки котарак. Можете да се справите с маркирането и без кастрация, но за това трябват воля, желание, познания и подходящ хранителен режим.
Ако се разровите назад в темите в клуб "котки" на дир-а ще намерите много инфо по въпроса.
| |
Тема
|
[re: ofika]
|
|
Автор |
kъcмeт (непознатa....) |
Публикувано | 11.04.06 15:40 |
|
Днес изчетох доста по въпроса.Не съм особено навита да го подложа на кастрация,струва ми се противоестествено някак.Кофти ми е за дивана,харесвам си го и сме си го купували с голям кеф.
Събота и неделя котето седя самичко в нас,ние бяхме на вилата,а на него пътуването не му поняся изобщо и не го мъчим да го влачим с нас от известно време,освен това сменихме храната,не марката,а вида и е възможно и това да го е подтикнало да маркира,знам ли и аз вече..........
п.с.Вет-а каза,че много малък процент котараци,продължават да маркират след кастрацията,но от прочетеното и тук и в други форуми,виждам че не е точно така.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
PanTer () |
Публикувано | 11.04.06 15:53 |
|
Всичко е абсолютно индивидуално. Котарака може да спре да маркира сам. Може да не спре и след кастрацията. Аз гледам един котарак, баща ми - друг. Моят се скъсваше да маркира по 2 пъти на нощ, предимно на места, които измиваш с четката. На пода на плочките, в едно специално оставено му за целта празно легенче и т.н. и т.н. Един ден просто спря. И вече не маркира. Котака при баща ми започна месеци по-късно, но спря заедно с нашия.
Има теория, че котаците маркират за да стане ясно, че територията е тяхна. Когато се наложат престават. Правят го само 1-2 пъти в годината когато хормоните се скъсват да бушуват. Чак толкова опит нямам. Но вече 2 месеца нямаме грижи с маркирането.
Не бързайте. Оставете котачето. Казват също, че сексуалните им навици се установяват трайни след година и шест месеца. И при нас наистина стана така. Е, след година и 8 месеца, но няма значение 
| |
Тема
|
[re: PanTer]
|
|
Автор |
kъcмeт (непознатa....) |
Публикувано | 11.04.06 16:06 |
|
Сега ще отидем да купим един препарат,с който се пръскат маркираните зони,ще сменим храната,повече няма да го оставяме сам и ако и тези мерки не помогнат,ще мислим за кастрация.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
PanTer () |
Публикувано | 11.04.06 18:28 |
|
Разбира се, че няма да помогнат :))) Това си е природа.
Но така или иначе не ви съветвам да бързате.
Явно има някаква връзка между хормоните и запушването на пикочните канали с камъни. Поразпитайте ветеринарите каква е връзката, защото не ми е особено ясна. Предполагам, че поне с ес оразната уретра сте в час и знаете какви са опасностите.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|