Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:08 10.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Домашни любимци
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови  
АвторToни (Нерегистриран)
Публикувано09.10.05 14:21

Благодаря много за инфото

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: Toни]  
Авторkpacи (Нерегистриран)
Публикувано11.10.05 18:26

давай й краставица,пъпеш,диня...а бе с 2 думи -обичат плодове и зеленчуци

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я храня [re: Toни]  
Автор rado_mit (турист)
Публикувано12.10.05 09:27

провери дали има едни ципи зад краката .. че тогава не е съвсем сухоземна ... имаче аз имам 5 бр. .. шъкат си по двора .. пасат трева .. и ми ядат ягодите .. ама са живинки ..
.. на двора трябва да имаш някъде едно местенце където да е по рохкава земята защото след около месец /не знам къде си .. ама за Сф е тогава/ се заравят в земята и спят ..

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: rado_mit]  
Автор marrrrina (непознат )
Публикувано28.05.07 16:40

az iskam da si gledam kostenurka

mn mi haresvat dali znae6 ot kude da si namerq ili kupq

Тема Костенуркинови [re: marrrrina]  
АвторCeвepyc (Нерегистриран)
Публикувано30.05.07 18:50

Маррррина, и други като тебе,

В България всички сухоземни костенурки са защитени видове. Т. е. прибирането им от естествените им местообитания и отглеждането им е забранено със закон. Виж, ако си живеят около и в двора извън града, това вече е друга работа.
Ако толкова много си падаш по костенурките, вземи си водна, най-лесно червенобуза, навсякъде ги продават евтино. Но имай предвид, че живеят дълго (което по принцип не е лошо, де), така че отговорността си е за дълго и стават доста големи, особено ако са женски. Маса народ купува червенобузите като малки, защото са много сладки, яркозелени, и хич не мисли, че стават големи кафеникави костенури, които не са особено човеколюбиви и могат и пръста да ти отхапят, ако не внимаваш. Въпреки че има и изключения, аз съм отгледал една, хем мъжка, която яде от ръка като кученце (което е доста странно, като се има предвид, че официално се смята, че могат да поемат храна само във водата). Има си специални храни за влечуги, извън плодовете и зеленчуците, да не правиш като на тези, които си хранят костенурките с котешка храна. Отоплителните лампи също е добре да бъдат специално предназначени за влечуги. И като са малки, боледуват - авитаминози, конюнктивити, разни инфекции на черупката и пр. Аз гледах две, но спасих само едната като малка, и то я гледах като болно бебе - капки в очите, лекарства, облъчване...под час...Сега е вече голяма и има нокти на орел, добре че й идва наум да ги ползва само като реши, че прекалявам с чистенето на черупката.
Като пораснат, са общо взето здрави, но като повечето влечуги, могат да са безсимптомни носители на Салмонела, така че трябва да се спазва добра хигиена.
Ако не си се отказала досега, взимай поне две, че да си правят компания, те обичат...

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: Toни]  
Авторkиkии (Нерегистриран)
Публикувано08.06.07 15:18

Моята яде само марули - нито краставици, нито трева, листа от грухарчета(всички казват, че това им е най-любимо), моркови зеле, домати и какво ли още не, просто не иска друго. Аз пък искам да попитам за добър ветеринар, който разбира от влечуги. Ходихме при един, но аз определено бях по-запозната от него. Става въпрос за София, няма й нищо иначе, но искам да я погледнат профилактично и да ми обяснят условията, които да й подсигуря, защото я имам отскоро. Предварително ви благодаря!

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: rado_mit]  
АвторPaли (Нерегистриран)
Публикувано05.07.07 11:49

От къде ги имаш?

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: kиkии]  
АвторPaли (Нерегистриран)
Публикувано05.07.07 11:52

И аз искам сухоземна костенурка но са застрашен вид в Блгария

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: Paли]  
Авторkakata (Нерегистриран)
Публикувано10.09.07 10:02

mi namerih q na plaja

Тема Re: Малка сухоземна костенурка,с какво да я хранянови [re: Paли]  
Автор kornjac (непознат )
Публикувано01.10.07 22:02

Помагайте . Положението е много сериозно . През последните десет дни видях толкова много костенурки ,колкото не съм срещал за 35 г.При това у дома ми дойде и една чужденка - от северна Африка. Досущ като нашите , но с 5 /пет /кърлежа .Почистих ги разбира се. Много е малка . По дължина е 7 см/панцера/. Къдънчето , нито зеленчук хапва нито нищо- вехне.Кво даго правя - на умирачка отива ?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.