|
Тема
|
POMOGNETE mi!!!(samo za stari akvaristi)
|
|
Автор | DANlO (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.11.01 13:18 |
|
Zdraveite!Znam 4e vsi4ki hora koito se zanimavat s prirodata(v 4astnost dom. lubimci) sa dobri hora!Zatova sym siguren 4e mnogo ot vas mogat da mi pomognat!
Az sym edin sredno opiten akvarist i Otnovo zapo4nah da si gledam ribki!Predi godina sprqh za6toto nqmah vreme da se zanimavam pyk i ne6to zapo4na da ne mi vyrvi i ribkite mi se razbolqha ot "Ihtioftiroza" i po4ti vsi4ki moi lubimki umrqha
Sega pak se hvanah da gledam ribki i imam edin dosta ...prost ????VAPROS???? no kolkoto i da 4etoh knigi i saitove ne uspqh da si otgovorq na nego!Zatova raz4itam na vas akvaristi!
Akvariuma mi e ~148 litra s razmeri:dyljina 90 cm ,viso4ina 70 cm i shiro4ina 30 cm
i vyprosyt mi e kakvo usvetlenie mi trqbva?!?!?!?!?!?!?
Zna4i az imam 2 lampi koito sa po 30 W ,no sa jylto luminiscentni!
se6tate li se takiva deto se slagat po kuhnite (ima gi uti by4varov v kuhnqta koqto davat po tv) i dvete sa ot nai malkiqt razmer - mislq 4e sa po 30 cm!
| |
Тема
|
Re: POMOGNETE mi!!!(samo za stari akvaristi)
[re: DANlO]
|
|
Автор |
Boby_ (демагог) |
Публикувано | 23.11.01 13:54 |
|
Според мен най-добрият вариант са специализирани лампи за аквариуми - AquaStar, Grolux или подобни. Изглеждат като най-обикновени луминисцентни пури, но спектърът им е по-различен и е подходящ за растенията в аквариума. Освен това тези лампи позволяват на рибките да покажат най-красивите си и ярки цветове.
I'm your truth, telling lies
I'm your reasoned alibis
I'm inside
Open your eyes
I'm you
| |
Тема
|
|
|
Автор |
тyчo чyчo (издръжлив) |
Публикувано | 23.11.01 17:39 |
|
Придържам се към мнението на Боби- най- подходящи са луминесцентните лампи със специализиран спектър на светлината. На пазара у нас се намират Sylvania GroLux, Sylvania Aquastar, Osram Fluora и някои други марки, които поради по-високата си цена се предлагат по-рядко. Характерното за тези модели е, че светят с розов оттенък. Аз имам един модел на Sylvania, който свети в по- жълто, но не мога да ти кажа модела, защото не се сещам в момента- мощността и е 18W, но свети по-силно (ново поколение лампи), само че не е подходяща за всякакъв аквариум- просто осветен в розово аквариумът изглежда "вълшебно"!
За аквариум с дълбочина 50-70 см. една такава лампа е достатъчна. Стандартните размери са 45 см., 60 см., 90 см. и 120 см.- съответно мощността расте пропорционално на дължината на лампата. Най- разпространени са 60 и 120 см., но ако успееш да намериш 90 см. мисля, че ще е по- подходяща, тъй-като и дълбочината на аквариума ти е по-голяма.
Друг вариант е използването на халогенни лампи. Ако се спреш на този вариант трябва да имаш пред вид, че 220 волтовите горят много често и за предпочитане са същите на 12 волта. В някои списания и каталози съм виждал аквариуми осветени с халогенни лампи тип "Спот" или "Луна"(рефлекторче с малка крушка), които са на около 30-40 см. над повърхността на аквариума. Спектърът на халогенните лампи е много подобен на естествената слънчева светлина и за това е много подходящ за растенията, но неудобството е, че не може да има капак на аквариума.
Преди години се препоръчваше комбинирано осветление: луминесцентно и крушка с нажежаема жичка. Така обаче беше трудно да се балансира интензитета на осветеност и много често се случваше акваристи да се оплакват от бум на зелени водорасли. Днес вече имаме специализираните лум. лампи: тези, за които споменах в началото- една такава е напълно достатъчна за аквариумът ти- идеален баланс между интензивност на осветеност, пълноценен спектър подходящ за растенията и рибите, мощност от 18W до 40W (най- икономичният вариант). Мога да препоръчам на всички заинтересувани вариант за бездроселно захранване за лум. лампи. Аз използвам платки от енергоспестяващи крушки- купувам си евтини китайски такива, изваждам им платките и си спестявам всичките разправии с дросели, стартери, бръмчането им и това, че съкращават живота на лампата. Въпросната платка е много компактна и е импулсно захранване !
Ако имаш въпроси пиши тук или заповядай на рибния пазар в София, Подуяне (стария битак) зад театър "Зад канала". Там сме всяка събота от 9-13 часа. Аз съм на маса №16- продавам цихлиди.
Успех!
| |
Тема
|
[re: Boby_]
|
|
Автор | DANlO (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.11.01 22:57 |
|
Blagodarq ot vse syrce i na dvama vi !no o6te edin vipros:ot kyde moga da si zakupq takiva lampi i kakva e srednata im cena????Govorq za Sofia i koi e nai dobriq(golemiq) za vas zoomagazin v sofia?jelatelno e da e v centyra ili po posoka knqjevo :)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Boby_ (демагог) |
Публикувано | 26.11.01 09:05 |
|
Най-добре иди на съботния животински пазар зад театър "София". Там има почти всичко, което се намира по магазините и то на доста по-прилични цени. А за сведение една пура от тези, за които говоря, струва около 10 лв. (по-обикновените модели).
I'm your truth, telling lies
I'm your reasoned alibis
I'm inside
Open your eyes
I'm you
| |
Тема
|
Stana li ti po qsno sega?
|
|
Автор |
DANlO (непознат
) |
Публикувано | 07.12.01 11:53 |
|
porazbra li za nqkoi trikove sega RollinStoner?a ina4e lampi moge6 da zakupi6 ot magazinyt do ruskiq kulturen dom na ul 6ipka(tam do universiteta deto sirat vsi4ki reisove za mladost)No tam sa dosta skypi4ki :( moje da nameri6 ne6to na ribniq pazar zad tqtyr "zad kanala" Prez po4ivnite dni sutrin)
| |
Тема
|
Re: Stana li ti po qsno sega?
|
|
Автор |
RollinStoner (ne sym kato vas) |
Публикувано | 07.12.01 17:00 |
|
da,