|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Из Близкия Изток и наоколо
|
|
Автор |
juriwaro (новак) |
Публикувано | 25.03.11 21:48 |
|
Присъединявам се към пробуждането на клуба с три пътеписа, писани съвсем нехронологично спрямо пътуването:
, , .
Очакват се включвания и за Сирия и Ливан, но те в момента се съпротивляват.
Поздрави.
| |
Тема
|
Re: Из Близкия Изток и наоколо
[re: juriwaro]
|
|
Автор |
temp1e (член) |
Публикувано | 28.03.11 23:37 |
|
palci gore!
chakam ostanalite
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sayaro (ентусиаст) |
Публикувано | 29.03.11 18:53 |
|
Юри, поздравления!
И аз се присъединявам към темата с първата част на пътешествие в Югоизточна Турция, Сирия, Йордания и Ливан, което приключихме преди 20-ина дни.
Днес при Стойчо се появи първата част, посветена на Диарбекир:
http://patepis.com/?p=21685
Поздрави!
| |
Тема
|
[re: sayaro]
|
|
Автор |
juriwaro (новак) |
Публикувано | 31.03.11 11:08 |
|
И аз, като теб, навремето се запалих по Мардин от една нищо и никаква снимка. Трябваха ми около 10 години, за да го включа в някое пътуване, въпреки че е сравнително достъпно място. Маршрутите ни по тези близки до България места (не само в Турция) са били сходни и съдейки по десетките български пътеписи, районът, в който ислямът среща Средиземноморието, днес е често посещаема дестинация. По време на пътуването чухме крайно противоположни мнения от сънародници, а и много араби са на мнение, че турците са само европеизирани полумюсюлмани, там някъде по периферията на ислямската общност. Хареса ми българската нишка в пътеписа ти за Диарбекир - място, което по времената на Захари Стоянов също е било нещо като ръб на Земята и периферия на познанието. Ще те чета и по-нататък, както винаги с голямо удоволствие. Поздрави.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sayaro (ентусиаст) |
Публикувано | 31.03.11 14:28 |
|
Юри, май наистина сме имали сходни маршрути, при повече време бих се поразровила в Тур Абдин.
Докато пишех за Йордания се заинатих да проучвам тамудеите - така обилно споменавани в туристическите брошури като Thamud. Та по тази линия открих един град в Саудитска Арабия - Ал-Хижр с досущ еднаква като петренската архитектура. Сега съм на тази вълна и много ще се радвам да науча нещо повече за възможностите да се отиде там.
Грузинският ти разказ ми събуди едни не много приятни спомени и преживявания в тази страна, съжалявам за случката с Теди!
Много ще ми е любопитно да прочета разказа ти за Ливан, чакаме с нетърпение!
Поздрави!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sayaro (ентусиаст) |
Публикувано | 05.04.11 14:15 |
|
Здравейте!
Тук съм разказала за Хасанкейф, Мардин и Шанлъурфа.
http://patepis.com/?p=21937
Поздрави!
| |
Тема
|
[re: sayaro]
|
|
Автор |
juriwaro (новак) |
Публикувано | 07.04.11 11:05 |
|
Когато в близкото минало съседният град Антеп е преименуван на Газиантеп (победоносен), населението на Урфа в габровско-севлиевски стил също променя името на града си на Шанлъурфа (славна).
Проверявах преди около година и туристическа виза за Саудитска Арабия даваха само на организирани групи с фиксирани маршрути и местни спонсори. Може би е по-лесно да се извади хаджийска виза (с формално приемане на исляма), отколкото туристическа виза за самостоятелно митарстване.
Поздрави.
| |
|
Машалла, Юри, пак интересни дестинации.
Надявам се някой ден да се успокоят достатъчно нещата в Ирак, за да може и нашето двучленно и не чак толкова екстремно домакинство да го посети Взе ли си някой шрапнел за сувенир от Кюрдистан?
| |
|
Шрапнелите в Кюрдистан като че ли вече са отживелица, а и из целия район се чувствахме доста по-спокойно от примерно в Грузия. Същото не може да се каже за Мосул или Киркук, но главните пътища, както и кюрдите, неживеещи в тях ги заобикалят. За Мосул и Киркук също трябва не кюрдистанска, а иракска виза, така че общо-взето е трудно външен човек, нецеленасочено да попадне там. За жалост повечето от културните ценности (Ниневия, Ур, Вавилон) а и шиитските светини като Наджаф или Карбала са точно в истински Ирак, за където все още е нужно огромно търпение.
Поздрави.
| |
|
Чудесни приключения! Твоите нови сводки ме накараха да се замъкна до Централната библиотека на града и да заменя пълните с карибски пясък Rough Guides за Куба с нови за Индия, Иран и First time Asia:) Сега чета и си мечтая за едно околоколедно приключени. А и се беля дори по ушите от тропическото слънце.
Практическо въпросче за Сирия преди пътеписа: виза on arrival или не става? Щот по сайтовете подвеждат, че я вадиш предварително. Същото беше за Куба, но ние не се подведохме по инфото на МвНР и взеха, че ние пунаха
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|