Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:57 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Пътешествия
*Кратък преглед

Тема Летуване из Западния Балканнови  
Автор olegcs (непознат )
Публикувано03.04.10 22:52

Здравейте,

това лято искам да пообиколя с кола Македония и Хърватска, като най- дълго смятам да остана в Хърватска.
Прочетох доста полезна информация в този и в други форуми за пътешествия и се надявам да получа полезни съвети и мнения.
Планирам да замина през втората половина на м. Юли. Маршрутът ще бъде :

Ден 1: София - Охрид, Р. Македония. (~400km, ~ 5,5 часа, предимно пътуване)
Ден 2: Охрид - Свети Наум - Охрид. (~80km, един ден почивка

)
Ден 3: Охрид, Р.Македония - Албания - Черна Гора - Макарска или Сплит Хърватска. (673km, ~11 часа, предимно пътуване)
Почивка за няколко дни.
Ден 8: Далмация - Загреб. (410km, 4.5 часа, пътуване и обиколки из града)
Ден 10 Загреб - София, България. (781km, 8.5 часа, пътуване)

Via Мichelin показва че пътните разходи ще са :
- Бг винетка - 25лв/ - 15 eur;
- Магистрални такси - ~ 50 eur;
- Гориво - за седан, бензин при цена 1.2е/l - 320 eur

Трябва да закупя полица за Зелена карта и Здравна застраховка - предполагам в рамките на 70 eur/месец.
До колкото знам в Албания се плаща еднократно гранична такса от 10 eur на човек.
В бюджета залагам че на всяка граница ще заплащам по 10 eur на човек или 5 граници * 2-ма пътници * 10 eur = 100 eur.

По мои сметки, до тук излиза че трябва да подготвя поне 555 евро за пътни разходи.

Отделно трябва да предвидя каква сума ще бъде необходима за квартира/хотел, хранене и забавления. Тук ще ми бъде необходима Вашата помощ и съвети.

1. Македония - 2 нощувки на Охридското езеро. До 70 евро общо за нощувки. Общо до 100 евро.

2. Хърватска - 7 нощувки - 5 от тях някъде в Далмация и още 2 в Загреб.
За съжаление нямам представа какво мога да очаквам.
Кой град бихте ми препоръчали за почивка на далматинското крайбрежие? Планирам да отида заедно с една мацка и ми се иска мястото където ще отседнеме за 5 дни да е подходящо за хора като нас - 25-30 годишни, т.е. да има хубави плажове (там май си нямат достатъчно пясък), нощен живот и т.н.?
Макарска, Сплит или просто да избереме някое местенце, което да ни хареса? Има вариант да взема палатка за къмпинг, но не знам дали този вариант ще бъде одобрен от дамата. Проблем в деня на пристигане ще бъде това, че ще сме пътували около 11 часа от Охрид, ще бъдеме изморени и ще бъде желателно бързо да си намериме място за спане.
За сега се ориентирам към т.нар. privatni sobi.
Смятате ли, че е удачно да очаквам да намеря лесно квартира в разгара на сезона без предварителна резервация?
Очаквам вашите съвети и мнения за подходящи места, цени и т.н.
Има ли подходящи условия в къмпингите - удобна локация, вода, тоалетни, паркоместа?
За плащането на пътните такси, бензин и евентуални резервации смятам да изполвам дебитна карта Visa Electron. Отделно от това смятам да носиме кеш до 1000 евро в евро, денари и хърватски куни.

Дали някой би могъл да даде прогноза в рамките на какъв бюджет ще се вместя при горепосочените параметри - двама души, 5 дни в Далмация, 2 в Загреб в периода 20 юли - 10 август, спане в квартира, посещения на местни забележителности (исторически забележителности, Плитвишки езера, планини, острови и т.н.), покупка на храна от магазин при :
оптимистичен сценарий - сравнително евтино, но малко вероятно;
реалистичен сценарии - най- вероятно да се случи;
песимистичен сценарий - доста повече от парите, които съм предвидил....

Редактирано от olegcs на 03.04.10 22:59.

Тема Re: Летуване из Западния Балканнови [re: olegcs]  
Автор Блaryн Kaлчeв (Explorer)
Публикувано04.04.10 01:53

1. Застрахователят Ви по Гражданска отговорност ще ви даде зелена карта срещу минимално заплащане. Повечето застрахователи включват всички балкански държави.
2. Медицинската застраховка е от порядъка на 1 лв на ден на човек, т.е. несъществен разход.
3. Освен в Албания другаде не се плаща входна такса.
4. С пясъчните плажове е малко сложна работата - може примерно за ден-два да нощувате на Бечичи в Черна гора и да разгледате Будва и Котор.
5. Разбира се, най-привлекателната точка от Далмация е Дубровник. Може да се спрете и на някое село на север от града. А защо не - на остров Лопуд - там даже пясъчен плаж има, само ще трябва да оставите колата на континента. Пясъчен плаж има и в Сплит (доста мижав), но там е такъв гмеж от плацикащи се хлапета, че предпочетох хотелската площадка, от окято по стълба (или със скок) се влизаше в морето.
6. Вместо 2 нощувки в Загреб може едната да посветите наПитвичките езера - те са ви по път от Далмация към Загреб.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Тема Re: Летуване из Западния Балканнови [re: olegcs]  
Автор tothit (непознат )
Публикувано04.04.10 11:42

На влизане в Албания таксата е 10 еуро за цялата кола, поне толкова ми взеха на мен. На влизане в Черна гора - пак 10 еуро екотакса, ако не ме лъже паметта. В Черна гора донякъде си заслужава Будва и крайбрежието за почивка и да се види, втори път не бих отишъл, защото е буквално "зад девет планини в десета" :) архитектура венециански стил, т.е. както всяко селце и градче в Италия при много по добри условия за пътуване и т.н. Хърватска - Дубровник, останалото крайбрежие е най-грозното, което съм виждал - лунен пейзаж, голи стръмни камънаци и малки напечени селца с мизерни плажчета, и така стотици километри.

Тема Re: Летуване из Западния Балкан [re: olegcs]  
Автор olegcs (непознат )
Публикувано04.04.10 22:12

Благодаря за информацията! Хвала!

Отдавна искам да посетия Далмация и изобщо да се запозная с този регион.
Живот и здраве това ще бъде първата ми почивка там, та малко се притеснявам за самото пътуване, намирането на квартира и бюджета. Поради това предпочитам да съм по- консервативен при прогнозирнето на разходите.

Кажете какви са горе-долу ориентировъчните цени на място за двама души в приватни соби/апартмани?

Започвам да се замислям за вариант спане в по- голям град (Дубровник или Сплит) - в наета стая или на къмпинг, заради удобствата на по- големия град, като през деня се обикаля по крайбрежието с кола в търсене на хубави места за плаж. Аз лично не държа на пясъчен плаж, може би защото съм свикнал на нашето Черноморие и все още не мога да оценя предимствата.

Иска ми се когато сме в Загреб да посетиме някой концерт - миналата година е имало концерт на U2. Самите екс югословени имат доста яки поп и рок групи, та ще се поразстърся за някой концерт или фестивал през този период.
Градът ми изглежда доста готин и предполагам, че там има повече интересни места и забележителности отколкото в София.

Редактирано от olegcs на 04.04.10 22:22.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.