|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Naj-dobyr pyt
|
|
| Автор |
temp1e (минаващ) |
| Публикувано | 28.03.10 18:52 |
|
|
кирилицаРедактирано от Kиpo на 03.04.10 10:16.
| |
|
Тема
|
Re: Naj-dobyr pyt
[re: temp1e]
|
|
| Автор |
Дивak (член) |
| Публикувано | 29.03.10 03:09 |
|
|
Баси, по-ужасно не можа ли да ги напишеш...
Какво е това Byrtyn on dy Uotyr? Като пишеш на латиница поне ги напиши както се пишат
| |
|
Тема
|
[re: Дивak]
|
|
| Автор |
temp1e (минаващ) |
| Публикувано | 29.03.10 10:48 |
|
|
Ako imash da kazhesh neshto konstruktivno, zapoviadaj. Ako ne ti hareswa kak pisha, mozhe da se zastreliash, za da osovobodish foruma ot bezhabernoto si hlenchene.
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/Редактирано от temp1e на 29.03.10 10:49.
| |
|
|
|
Много ми е странна реакцията ти! Все пак в клуба цари възпитан тон, а забележката е съвсем резонна. Меко казано е странна тази транскрипция, след като тези населени места си имат стандартно изписване на латиница. Ако ще ми се зъбиш, спести си поста, не ми се занимава с глупости - пробвай в клуб "Попържни" или "Чалга", да речем.
От офертите предпочитанието ми е Амалфи.
Баварският романтичен път Wurzburg-Fussen е добра оферта с добро алпийско продължение в Австрия.
Така и не ми е ясно от транскрипцията, къде са цитираните френски селища. Живописен във Франция е пътят от Торино към Бриансон (най-вече френската му част). Също и корнизите по Ривиерата (тук също съвместно участие с италианските Сан Ремо, Империя).
Чудя се, как са прескочили Швейцария. Може би защото там най-красивите места са достижими само по железен път.
И няколко малки балкански бисери:
- Цетине-Будва в Черна гора
- Саранда-Вльора в Албания
- далматинският път около Дубровник в Хърватия
Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...
| |
|
|
|
Na nikogo ne se zybia bez prichina. Ako iskash dialog, pyrvo podhodi dialogichno, a ne mi se podigrawaj i mi kazwaj sled towa kakwo da prawia, za da ne mi se podigrawash. Ako iskash mnogo prawilno napisani na algijski ezik imena na selishta, otidi wyw forum za Anglijski ezik.
Inache obiasnenieto e prosto. Prepisah gi doslovno, te si biaha na kirilica. Ot posochenite dyrzhawi , samo anglijskia ezik mi e poznat, t.e. taka ili inache niamah ni naj-malyk shans da napisha frenskite imena prawilno, naprimer. A dazhe i da gi biah nameril na kartata, pak niamashe da moga da gi napisha syvsem prawilno, tyj kato wsichki spomenati dyrzhawi, osven anglia, polzwat azbuki sys specifichni bukwi w neia.
Frenskite selishta sa po dolinata na Dordona i pritoka j Vezer. Montiniak triabwa da te orientira. Izglezhda mi naj-lesno za pisane. Az im gledam kartinkite ot spisanieto. Ima edin manastir Rokamadur. Izglezhda strahotno. A i celia marshrut izglezhda mnogo priaten.
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/
| |
|
Тема
|
[re: temp1e]
|
|
| Автор |
Zest () |
| Публикувано | 30.03.10 23:58 |
|
|
a zasto ne pisis na bulgyrski ezik, da ne bi da te otvrustawa ili nyamaz instalirana kyrili4a na komp\tyra si?
Нарочно ти зададох въпрос написан по твоя начин, за да разбереш как се чустваме всеки път когато опитваме да прочетем някой като теб.
| |
|
Тема
|
[re: Zest]
|
|
| Автор |
temp1e (минаващ) |
| Публикувано | 31.03.10 18:23 |
|
|
ne me otvryshtawa, no go namiram za bezmisleno. udobno mi e kakto da pisha na latinica, taka i da cheta na latinica. kirilica ne sym si slagal na kompiutyra ot godini, nito fonetichna, nito bds. namiram pisaneto na latinica za tolkowa populiarno veche, che edva li zatrudniawa niakogo da ia chete. ako niakoj ima solidni motivi sreshtu pisaneto na latinica, neka gi spodeli, toku wizh me privliakyl za kauzata. no kato znam kolko problemi sa mi syzdawali kakwi li ne kodovi tablici, malko se symniavam...
wsynost az niamam nishto protiv da pisha na kirilica, ako site-a ia poddyrzha avtomatichno, no sluchaia s tozi site za chrome ne e takyw. a az polzwam edinstweno chrome. (towa sym go otbeliazwyl weche, ama za da sym izcherpatelen)
| |
|
|
|
Твоята гледна точка е от страната на "писател" (имаше един виц - Чукчи писатель, ему читать не нужно).
Няма да се правя на учителка по литература и да ти обяснявам, че това било езикът на Вазов, Паисий и еди кой си. Но написаното от теб е крайно трудно за четене. А все пак един клуб е място за диалог, а не за монолог (себеизява), така че не е проява на добър тон да затрудняваш партньорите в диалога. Иначе съответствие има и между нашата и грузинската, арменската, еврейската азбука, значи ли това, че е приемливо да се използват и те? Колкото до това, че било популярно подобно писане - моето мнение е, че това е отживелица от старите евтини GSM-и, които не поддържат кирилица (то затова му се вика ЕсЕмЕсица на това изписване). Различните варианти на енкодинг (каква хубава българска дума!) са неприятност, но тенденцията е към подобряване в това отношение. Това може да е проблем за е-мейли, но за клубовете не е.
Колкото до техническата част, ако Кредорът не върши работа, май че в "Инжинера" имаше различни решения, но не съм в час. Гугъл хрома си го инсталирах в къщи, но го зарязах след няколко дни, защото работи тегаво с ActiveX.
| |
|
|
|
Kato stana na wypros za tehnicheska chast - normalno e chrome da e malko po-bawen, pri run-waneto na activeX, zashtoto niama native support za tiah. Addon-yt, kojto se grizhi za towa po princip predstawliawa hostnato ie, t.e. niama kak da ne e edna ideia po-bavno. Obache na mene mi e mnogo liubopitno kakwi site-we polzwash s activeX, zashtoto towa e dosta ostariala koncepcia i takiwa sites sa obshto wzeto duhara.
Kolkoto za normalnite syvremeni sites, koito osnovno polzwat javascript, eto tuka ti postwam edin site da si go runnesh na ie i na niakoj drug browser, za da vidish , che ie-to e okolo 12 pyti po-bavno ot chrome i syshto da se ubedish, che niama browser, kojto dazhe da se doblizhawa do performance na chrome http://www2.webkit.org/perf/sunspider-0.9/sunspider.html (doniakyde safari)
Otdelno ot towa, che wednyzh swiknesh li da polzwash chrome, toj pochwa da prawi wsichko vmesto tebe. Na mene mi tyrsi po naj-efektivnia nachin, prevezhda mi ot wsiakwi ezici, korigira me kato obyrkam duma, dopylwa mi mislite, prevezhda mi ot latinica na krilica, ako mi triabwa da napisha neshto, polwam go za kalkulator i konvertor ot wsichko kym wsichko. ne che powecheto ot tezi neshta ne mogat da se naprawiat kato se startira stranicata na google, ama zashto triabwa da go prawia, kato wsichko mi e vgradeno sys startiraneto na chrome.
Kolkoto za podobriawashta se tendencia, e tia e na gyrba mi, koeto se iaviawa edno ot osnovnite mi wyzrazhenia sreshtu kirilica. samo predi sedmica si zagubih polovin den da importwam niakakwi emaili na kirilica ot blackberry device, ako se vyvede standart na bylgarskia ezik na latinica , dosta ot tezi bezmisleni gluposti shtiaha da sa spesteni. taka ili inache bylgarskiat ezik shte e edin ot pyrvite, koito shte izcheznat w syvremena evropa, kato kraia e dosta blizko spored mene.
| |
|
|
|
Ами като гледам, за едно десетилетие от сърбохърватския език се появиха - сръбски, хърватски, босненски, черногорски (?).
Във Франция има провансалски, в Испания - каталунски и още някакви по провинциите плюс баски... Даже и в Швейцария има някакви опити да се институционализира немския им диалект.
За "македонския език" нещата са ясни, не ми се коментират в този клуб, за да не се навлече излишен флуд.
Така че, границите изчезват, но езиците се плодят.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|