|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Ягодинската пещера
|
|
Автор |
Baлeнтиция (наминаваща) |
Публикувано | 19.08.09 20:19 |
|
Здравейте!
Миналата седмица направихме кратко пътуване из България и едно от местата за посещение беше Ягодинската пещера. Отдавна имах желание да я посетя.
Знаете, че пътя до там не е лек, а и ние сме от Варна, т.е. дълго пътуване.
Групите влизат на всеки кръгъл час, ние влязохме с група в 10 ч., около 30-тина души. Вход 5 лв. Още на входа ни беше обяснено, че е забранено снимането, което много ни озадачи.Можело да си купим тяхното СД с прекрасни снимки.
Мъжът ми е професионален фотограф, но в случая бяхме с малка камера, без статив. В групата се изрази общо възмущение, но само мъжа ми го изрази ясно и високо. На въпроса ЗАЩО е забранено ни отговориха, че АКО НИ ОСТАВЕЛИ ДА СНИМАМЕ ЩЕЛИ СМЕ ДА СЕ МОТАЕМ 2 ЧАСА!!
По време на тура всеки си щракаше с каквото може-малки фотоапарати, телефони...Тура свърши навреме.
На връщане ни посрещна /специално нас/ управителя, който се държа арогантно и скандалджийски и ни нахока с викове пред всички други хора как така сме искали да снимаме?? Арогантно беше и поведението на двамата екскурзоводи. Като прибавим и плоските заучени шеги по време на тура, съм наистина много разочарована от отношението на тези хора. Оказахме се едни натрапници, които са дошли НЕ да си дадат парите и да се насладят на красотата на природата, а да им пречим.
НЕ ХОДЕТЕ В ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА. СВАЛЕТЕ СИ СНИМКИ ОТ ИНТЕРНЕТ /ТАКА НИ ПОСЪВЕТВАХА/.
| |
|
Ако мъжът ти е добър фотограф, не би тръгнал да снима в пещера без статив - аз поне съм на принципа ако ще правиш нещо поне да е както трябва. За посредствен резултат не си струва конфротацията и разправията.
Иначе тези забрани за снимане, както и отношението към вас са отвратителни, но напълно отговарят на нивото на туристическите услуги у нас за съжаление. Поне в случая няма смислена причина да е забранено снимането.
В други случаи съм забелязал че ако поискаш учтиво разрешение, не бавиш групата и се държиш съзнателно, като пазиш образуванията няма проблем да снимаш и със статив (Магура, Снежанка и Ухловица).
| |
|
Wyw washia sluchaj ima 2 polozhenia:
- Zabraneno znachi zabraneno. Ne e triabwalo da vi se karat, ami da wi izshiat globa, ot koiato da se zamaete i s towa da prikliuchi sluchaia. Makar i riadko ima takiwa praktiki osnovno po dvorcite (w dvorcite w Madrid i w Peterburg naprimer, w Sikstinskata kapela, i drugi mesta). W balgaria na powecheto mesta e zabraneno da se snima - kakto w niakoj ot naj-znachimite obekti, kato Boianskata cyrkva, Aleksandrovskata grobnica, Ivanovskite skalni manastiri , taka i na mesta, kydeto da se chudish kakwo ima za snimaneto chak tolkowa , kato kyshta-muzej Vasil Levski
- Snimaneto, kato cialo e mnogo dohodonosno za obekta. Na powecheto mesta w chuzhbina ima taksa ot 10 do 20 lewa (poweche ot cenata na bileta) i mozhesh da si snimash bez svetkavica, kolkoto iskash.
Za mene prawilno e 2, no ako e 1, triabwa da se spazwa.
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/
| |
|
Въобще не ставаше въпрос за професионално снимане, затова не носехме и статив.
За забраните по дворци и галерии сме напълно наясно, дори си оставяш техниката на гардероб или си плащаш такса, както казваш. Тогава вече би имало основание и за глоба.
По-скоро е въпрос за грубо отношение. Каквото междувпрочем никога не сме срещали в чужбина. И за мотива да има такава забрана, изразен с думите, че ще се МОТАЕМ.
| |
Тема
|
Re: Ягодинската пещера
[re: temp1e]
|
|
Автор |
f1O4 (непознат
) |
Публикувано | 20.08.09 10:01 |
|
Снимането в дворците е обяснимо - развалят се фреските от светкавиците. Но в един природен обект е ПРОСТОТИЯ!
Това е българския туризъм.......за съжаление.
| |
Тема
|
Re: Ягодинската пещера
[re: f1O4]
|
|
Автор |
temp1e (новак) |
Публикувано | 20.08.09 10:26 |
|
Vsyshnost snimaneto w pesheteri sys svetkavica nanasia poweche vreda , otkolkoto w Galerii i dvorci. Naprimer vsichki stenopisi (osobeno zastrashenite se obrabotwat s preparat, kojto gi predpazwa), w peshterata takowa neshto niama
http://picasaweb.google.com/boyan.dimitrov/
| |
|
Няма значение професионално или не - имам предвид дали искаш добър резултат или снимка за спомен, дето можеш и със телефона да направиш.
Снимането със светкавица в пещера, освен че може да нанесе вреди на разните прилепи които може да са там, дава много кофти плоски снимки, заличава цялото налично осветление, което все пак е редено да се виждат добре образуванията, губи се цялата красота. Т.е. остава снимане без светкавица. Ако е и без статив, както е тъмно, резултата ще си е лош отвсякъде.
В тази връзка, ако няма да правиш качествени снимки, какъв е смисъла да снимаш въобще, че и да се карате с персонала заради това.
А професионални снимки (които евентуално ще се продават някъде), навсякъде стават с разрешение на управата, като най-вероятно ще се плаща такса, зависи за какво ще се ползват снимките.
| |
|
На много места по света е забранено снимането. Излизала съм в Румъния, в Гърция, а във Франция е много строго. Така, че не виждам защо черните такова красиво место и проклинате да не се ходи. Аз ввсяка година ходя в Родопите и винаги ходя до Ягодинската пещера. А единия от уредниците - Сергей се казва, фамилия не знам - винаги е бил с много чувство за хумор. За съжаление само веднъж е водил групата в пещерата когато аз съм била. Тези 50 минути минават неусетно. Аз също съм от Вашия край.
| |
|
Ами не ходете, щом искате, това си е ваша работа.
Нормално е да бъде забранено снимането в пещерата по ред причини, и това не решавате вие. Щом има такава забрана - или я спазвате, или си тръгвате и не влизате, а не да мрънкате и да се сърдите, че ви се карат, защото я нарушавате. Както беше писал някой по-горе - не е трябвало да ви се карат, а направо да ви "зашият" глобата, без да ви се обясняват.
А това, че сте отишли "да си дадете парите и да се наслаждавате на природата" никак, ама никак не ви дава право да се държите като дерибеи и да очаквате всички да ви се въртят на пета, щото видите ли, оставяте там жалките си пет лева и очаквате срещу тях да ви е разрешено да правите каквото си искате.
Добрата новина е, че вече няма да ходите там и да скверните уникалното природно чудо. Дано всички останали като вас последват съвета ви.
Спрете земята - искам да сляза!
| |
|
1/ Въпреки всичко, бяхме почти единствените, които НЕ снимахме в пещерата, всеки си щракаше с каквото има.И не чух на някого да му беше направена забележка по време на тура, още по-малко да беше глобен.
2/ Имам право да питам каквото си искам, включително и ЗАЩО е забранено, и да получа адекватен отговор, а не че ЩЕ СЕ МОТАЯ в пещерата - ами аз съм отишла да се мотая и да разглеждам. Междувпрочем няма как да се навреди на прилепите, защото туристическата част е осветена постоянно и те отдавна са се изнесли в други части на пещерата. Нито на "стенописите", защото такива няма.
3/ Аз съм клиент и искам адекватно отношение.За съжаление, като дерибеи и по-лошо, като собственици на "уникалното природно чудо" се държаха въпросните господа, и най вече управителя Сергей, който иначе може и да е чудесен човек. Аз също работя с клиенти и никога не съм си позволявала да ги навиквам.
4/ Не ПРОКЛИНАМ никого, исках да призова да изискваме дължимото ни уважение като клиенти /дори и да не сме били прави/.
5/ За някого 5 лв може да са мизерни, аз не бих ги нарекла така. Дали ако входа беше 10 или 20 лв щяха да са по любезни?
Благодаря на всички за коментарите, аз определено ще продължа да разказвам на всички приятели и познати за грубостта, която срещнах от персонала, обслужващ Ягодинската пещера.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|