Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:44 12.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Пътешествия
*Кратък преглед

Тема Шофиране в Гърция?  
Автор tangos (непознат)
Публикувано15.06.09 17:12

Моля, споделете шофьорски опит и правила от Гърция - необходима ли е винетка, откъде се взема, каква е макс.скорост по магистрала и извън нея, и в населени места? Има ли някаква особеност при паркирането и др. неща, които сте приели като важни при пътуване в Гърция. Благодаря!
Предварително се извинявам на всички, за които темата Гърция е скучна вече. Но има други, за които е е за първи път...

Тема Re: Шофиране в Гърция?нови [re: tangos]  
Автор tvy (новак)
Публикувано15.06.09 17:59

Здрасти,
преди 2 седмици бях за 1 седмица в Гърция и шофирахме до Атина и обратно с разклонения до Метеора. На магистралата е добре да не надвишаваш 120 км/час, но до 130 предполагам не е проблем. Ние с толкова се движихме. Странно, но във вътрешноста на Гърция след един тол пункт ни спря полиция. Поиска ни на всички пътници личните карти както и на автомобила документите. И поиска зелена карта. А пък знаех, че с новата ГО не се изисква. Съвета ми е да си вземете от застрахователя. Безплатна е. Шофьора ни си беше извадил в случая и всичко беше наред. За паркирането нямахме проблеми, но не сме паркирали по централните части на големите градове и за там нямам информация. Но с питане (дори на полицаи - любезни са) всичко се урежда. В краен случай на платен паркинг да няма главоболие. На магистралите са с радар-пистолет и няма как да ги засечете с анти-радар. Но като цяло шофирането там е много по-добро от тук. Никой не ни присветна за 1 седмица, никой не ни се залепи. А преди няколко години се стегнаха полицаите там и въведоха големи глоби за нарушители. Стига се и до конфискуване на кола. Така че нормално каране, спазване на правилата и от полицаите ще виждате само усмивки. Оставам с усещането, че джигитите само тук още виреят. Лек път.

Автор tvy (новак)
Публикувано15.06.09 18:01

За винетката - не ни искаха. Имат тол пунктове и в EU е забранено дублирането на винетки с такива пунктове. Но това е по пътя за Атина. Настрани може и да искат нещо. Специално на границата не ни искаха и питаха. А навръщане в БГ ни питаха, дали за тук си имаме.

Автор temp1e (новак)
Публикувано15.06.09 18:31

W gyrcia za 10 dena vidiah tolkowa policai, kolkoto w bulgaria ot granichnia pnkt do blagoevgrad po 3ma. W chastnost na Pelopones nito edin. Kato cialo s izkliuchenie na magistralite, pytishtata w Gyrcia ne pozvoliawat visoka skorost. Gyrcia e prekaleno planinska strana i sredna skorost ot 50km w chas osobeno na Pelopones e maximalno dostizhimata.

Автор Блaryн Kaлчeв (Explorer)
Публикувано15.06.09 18:32

Винетки в Гърция няма. Плаща се на кабинки.

Паркирането в Солун е идентично с това в София - има знаци "Паркирането забранено" и не се спазват. Избягвали употребата на паяци. Казват, че вземали предни номера - слава Богу, не ми се е случвало, но в чужбина гледам да не рискувам. Паркоматите в центъра на Солун работят само с ТОЧНО пусната сума в монети (1.70 за час и 3.40 - за 2 часа) - не приемат, даже и ако ги "подкупиш" с 10 цента. След пускането на монетите искат да се въведат цифрите от номера на колата.

На няколко пъти през последните години глобите за превишена скорост са вдигнати много. Ако надвишението е над 30 км/ч (примерно на 4-лентовия път до Серес карате с 80 при ограничение 50), става дума за нещо от порядъка на 200-300 евро. Общо взето, спазвайте ограниченията, особено от Промахон до Серес (там имат "специално" отношение към BG и RO номера). Е, има и места, където никой не ги спазва - примерно на магистралния път към Халкидики или на новооткритото парче магистрала Солун-Серес (80 км/ч???).

Стилът на каране е типично южоневропейски и балкански - с една идея по-толерантни от нашите шофьори (и с 3 идеи - от тези от РК, КН и Е). Когато карате на широк 2-лентов път с по половин аварийна лента от двете страни, се очаква да се отместите вдясно, ако ви изпреварват. Те също го правят, за да се разминат 3 МПС-та (за разлика от пловдивските идиоти, които карат с 30 км/ч по средата на шосето за Асеновград). Светкането с фарове е със същия смисъл - катаджии.

Искането на зелена карта е някакъв анахронизъм, но на мен също ми се случи миналата година в Италия. Просто полицаите не можаха да разчетат полицата на нашия застраховател (почти изцяло на български) и като им показах зелената карта, се успокоиха.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Автор tangos (непознат)
Публикувано22.06.09 10:11

Благодаря, снощи се прибрахме от Александропулис и сме много доволни. Съветите за стила на каране ме държаха нащрек - на 3 места изскачаха полицаи с палка пред забързани колеги.
Иначе, установих, че от спокойното каране не само пристигнах свеж, но и колата ми даде разход 6.3 при данни по каталог - 8.7.
Движението по пътя не е интензивно, но "съня ми" свърши, когато поехме по пътя от Харманли към вътрешността - интензивно движение, забързани тирове, атрактивно изпреварващи интересни автомобили.
Отново благодаря!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.