Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:22 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Пътешествия
*Кратък преглед

Тема Пакистан  
Автор juriwaro (непознат)
Публикувано06.12.08 23:23

с риск да натрупам повече пътеписи отколкото са нужни за 1 ден:

Поздрави.

Тема Re: Пакистаннови [re: juriwaro]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано08.12.08 17:19

Привет,

Дръпвам си от наргилето и си мисля какво огромно удоволствие ми достави с прекрасния си пътепис. Дали защото още в самолета жадно поглъщахме ксерокопия от разказите на Дейвид Хатчър Чайлдрес или защото и той като теб е странствал сам в района на Пешавар и долината Хунза, (преди около 30-тина години, в по-спокойно, предполагам, време по тези географски ширини), но благодарение на увлекателния стил, с който поднасяш впечатленията, неминуемо ми изплува асоциацията с това име.

Поло фестивалът в Шандур действително е голямо събитие, много туристи специално си съобразяват програмата с него. За съжаление в деня, когато се състоя ние пристигнахме в Гилгит от Скарду. В нашия случай, дори и да я имахме предварителната информация, нямаше как по-рано да се озовем там.
Грешката с нахвърлянето върху гозбите, рожби на прекрасната пакистанска кухня, след дълго странстване из планините, също я преживяхме на собствена глава.

Ето към част от впечатленията по време на пътешествието ни из Пакистан, това лято. Началото е от финансистката на Бг-посолството, с която имахме удоволствието да се запознаем, а разказът - на главният виновник да се състои мероприятието. Случайно погледнах и ми направи впечатление, че има и други интересни материали, включително за атентата в Мариот.

Къде се намира цитаделата, която си показал три снимки преди края?

Поздрави,
Илиян

Тема Re: Пакистаннови [re: Yogi]  
Публикувано09.12.08 14:34

Изгризах с кориците и пътеписа за патилата на вашата група по тези места, а в края на юни трябваше да има (поне) още една българска група в Каракорум, които планираха да аклиматизират там за Мустаг Ата - ще поразпитам Марто какво е станало и дали са качвали някъде материал. Дали пък споменатите Емо и Илиян - тоест ти - които тръгнали за Китай не сте били част от същата тази група? Радвам се, че са ти допаднали описанията на похожденията ми из Пакистан, но като че ли в синхрон с тогавашните настроения, пътеписът се получи не особено ведър на моменти. А снимката е от форта Бала-хисар (звучи познато) в Пешавар, който и досега се използва от военните - изключително масивен и нерентабилен за взривяване. За достъп до вътрешността му трябва разрешение, така че изобщо не пробвах да влизам.

Поздрави.

Автор Yogi (турист)
Публикувано09.12.08 16:28

Опит за изкачване на Музтаг Ата, знам че възнамеряваха и направиха, група водени от Боби. Имам я някъде програмата, но в това време точно беше, с преминаване по ККН. Предполагам тях имаш предвид. В интерес на истината към началото на годината и аз водих кореспонденция, но с КМА, което е съкращение от Кашгарска Планинска Асоциация, които се явяват нещо като монополисти при уреждането на формалностите за върха и май чуждестранните агенции, ползват също техните услуги. Е, не се разбрахме за цената - посочиха ни 6-7 "задължителни" правителствени изисквания, без които неможело да минем и в крайна сметка организацията за този път се разпадна. За още двама българи знам, че са били в района на Каракорум и после Хиндукуш, по това време. Единият, от които е Джери (Герасим Величков), утре сутринта сме се разбрали да му отидем на гости и да се видим и поприказваме.
Инак за Пакистан, Крис бе разработил старателно програма, според която първо за загрявка трябваше да минем през Пешавар и Читрал и да направим, доскоро считания като един от най-популярните трекове в Пакистан, до подножието на Тирич Мир. А след това класическия трек, с агенция, с базовите лагери на четирите осемхилядника в Каракорум. Първата част по различни причини не се състоя и вместо нея част от групата първо посетихме Лахор, заедно с церемонията на Вага-бордер, после направихме всички за няколко дни разходка до БЛ и малко по-нагоре на Нанга Парбат, от третата най-рядко използваната страна, но в случая доста удобна - от моста Райкот. Всъщност това е подходът на първото изкачване на 3 юли 1953 г., за което ти даже си имал щастието да прочетеш и книгата. После се върнахме към столицата и докато част от групата се яви на брифинг, другите посетихме Тексила. После общо взето е описано и накрая в Скарду се разделихме с нашите приятели и през Гилгит с Емо продължихме към Кашгар. Разгледахме в и около Гилгит, Каримабад (Алиабад е транспортния хъб, само на няколко км.), Хванахме и традиционния празник на исмаелитите, честван с фолклорен фестивал, на който за съжаление не позволяваха без официални разрешения да се снима. Направихме една нощувка и на Сост, където се запознахме с един интересен баск, пътешественик. Прехвърлихме се в Китай, където се разходихме малко в района на гр. Ташкурган, таджикски етнос, после нощувка в киргизко селище на брега на ез. Каракул, между върховете Музтаг Ата и Конгур. Останалото време от транзитната виза се потопихме в гр. Кашгар, където голяма част от населението са уйгури, с бързо отскачане до периферията на Такламакан. Прибрахме се по суша и вода (Каспийско море), през Киргизия, Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан, Грузия и Турция.
За съжаление не съм толкова организиран като теб, и нито съм писал нито доподредил снимките. Успяхме само две презентации набързо да спретнем и направим. Едната за планинската част в Пакистан с Крис, в Арт-клуба в София, а другата преди две седмици на приключенския фестивал в Банско - с Емо за цялото пътешествие. Има известна вероятност скоро втората да я повторим в София. Ако това стане ще пиша във форума.

ПП. Нямам чак такъв пътешественически опит като теб, но определено от страните, в които досега съм бил, Пакистан ми е най-тежката от психологическа и физическа гледна точка, като условия за пътуване, начин на живот и т.н. Може би изигра известна роля и обстоятелството, че в по-централните части имахме температури около 50 градуса. Вероятно в Южна Индия обстановката е подобна, а може би и по-цветуща.
Ще ти изчета при възможност и останалите пътеписи.

Редактирано от Yogi на 09.12.08 16:41.

Автор дoмoceд ()
Публикувано10.12.08 21:16

От мястото на събитието: да попаднеш в Ислямабад, точно като има да гърми хотел!
Пък аз се самозалъгвах с голямото си туристическо постижение да бъда в София, когато имаше да гърмят погреби

.
И - да - събитието в Пекин беше именно официалното посещение на пакистанския президент. Разминавахме се него около Тянанмън, но така и не си срещнахме погледите.
Най-интерсното от маршрута ти са, разбира се, планинските пътеки, гледки и срещи в Северен Пакистан. Хем го чета много внимателно, хем гледам да "не се повлияя" нещо, преди да съм открил тоя край на света за себе си. Но да се повлияя да наруша принципите си и вместо със самолет да пропътувам 35 часа на половин койка в 16-местно купе няма опасност.
Поздрави за приключенията!

/

Тема Re: Пакистаннови [re: Yogi]  
Публикувано11.12.08 11:46

Остави, моля те един мейл за връзка или пиши на моя - има го в профила ми. Имам 1-2 съвсем конкретни въпроса за Киргизия

и околностите.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.