Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:10 10.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Пътешествия
*Кратък преглед

Тема До Тасос в края на лятотонови  
Автор Cтoйчo (член)
Публикувано18.11.08 09:20

До остров Тасос през септември
Защо на Тасос

Признавам си без бой, че отдавна ми беше мечта да ида на остров Тасос. В последно време това стана изключително лесно, ама това — онова, насам — натам, джи—джи—би—джи, тинтири—минтири и все не оставаше време, поради някои причини моите жени тази година гласуваха за ходене на море на Албена (което не беше никак зле, но на мен все пак ми се ходеше на Гърция).

Помните, че тази година жегата остана почти до началото на учебната година, а когато мина 15-и септември такъв студ удари, че в къщи пуснахме електрическия радиатор. Та точно в тази ситуация семейният съвет роди идеята да отбележим (така де — да прекараме) Деня на независимостта (22 септ.) на о. Тасос — още повече, че беше понеделник и се събраха 3 последователни дена за почивка.

Тасос? — Тасос!… хем отдавнашна цел, хем не е безкрайно далече, хем не е безкрайно скъпо

Та спешно се наложи да търся нощувки там. Едната ми любима туристическа агенция беше разпродала всичко за тези дни и тогава реших да се обърна за помощ към собствения си сайт ( — аха, точно този, дето го четете в момента;-) В началото на септември бях пуснал един пътепис за Тасос от Георги Кодинов, пуснах му едно мейлче и той ми препоръча хотела, в който той беше прекарал почивката си там. Трябва да призная, че вече имам някаква полза от сайта си;-)

Малко по-късно ще ви разкажа за хотелчето на Тасос — засега се свързах със собственика, направихме резервацията и събота 20 септември — всички качени на Опела, и… газ към остров Тасос

Пътят до Тасос

Знаете, че разказите ми обикновено са Софио-центрични и се отличават с пълна липса на стремеж към „обективност“. Ами така де — как да ви разказвам за неща, които друг е преживял или премислил? Затова сега ще четете как се стига от София до Тасос, а не например как се стига от Долно Нанагорнище до Тасос. Който чете редовно — ще може да си представи нужната корекция в курса:-)

Та от София до Тасос има два реалистични маршрута:

1.София-Сандански-Кулата (Промахон)-Сер(ес) -Драма-Кавала-Керамоти-ферибот-Тасос, като от Кавала също има директен ферибот до острова.

Другият вариант е:
2. София-Предела-Гоце Делчев-Илинден (Екзохи)-Драма и оттам като горния

Кратка спявка със сайта на Мишлен препоръча първия вариант. Антония пък ми препоръча втория. По този повод реших да направя компромис — на отиване по първия, на връщане — по другия маршрут. Затова мога да направя следното
сравнение между двата маршрута:

1.Разстоянието практически е еднакво (367 и 360 км мерени от къщи до Скала Рахони на Тасос и съответно обратно). Времето за минаване също не се различава особено — към 6 часа заедно с ферибота и пиенето на кафе край пътя. Недостатъците на всеки от маршрутите се компенсират от предимствата му.
2. Границата на Кулата-Промахон е натоварена, но се минава бързо — граничарите само поглеждаха паспортите. Двете проверки се минават общо за около 10—12 мин, заедно с чакането на опашката. На Илинден пък нямаше жива душа на опашка и също само погледнаха паспортите — общо за минута-две. Във всеки случай мисля, че отдавна е време да се премахне двойната проверка на вътрешно-европейските ни граници — безсмислени са, а промяната изисква само малко организационно желание от страна на двете администрации - българската и гръцката. А най-добре е направо да влезем в Шенгенската зона
3. Вторият маршрут обезателно минава през центъра на Драма, а там улиците са малко объркани, докато се излезе от града. При първия маршрут между Сер и Драма има едно отклонение, което пропуска минаването през самата Драма.
4.Пътят Симитли — Кулата е в доста по-добро състояние от пътя Банско — Илинден, където на много места по мостовете липсва асфалт — надявам се да е заради предстоящи ремонти, въпреки, че не се виждаха никакви признаци на строителна дейност. Т. е. пътят не е лош, но се срещат неприятни изненади, които свалят средната скорост.
5.От Драма до Екзохи (Илинден) почти няма коли по пътя — изобщо пътят през Илинден е доста по-ненатоварен (и от двете страни на границата) в сравнение с пътя през Кулата.
6.Гледката край Банско е ужасна — добре е, че гърците нямат забележими зимни курорти, че иначе и българските скиорите ще избягат натам.
7.Оттатък двете гръцки граници пътят е чисто нов

И така, колата беше заредена, взехме си бутилка с вода (винаги си носим, когато сме на път — храна може и да се купи, но никъде няма свястна питейна вода) и
потеглихме в посока Тасос

Измъкнахме се лесно от София, че знам едно шорткътче в Княжево, което икономисва при излизане между 15 и 115 минути, в зависимост от трафика. Пътят до Сандански беше сравнително натоварен, като след Благоевград стана практически невъзможно да се изпреварва. Въпреки това колоните не се движат много бавно.

На Сандански дозаредих на OMV-то и за пореден път се убедих, че кафето им е превъзходно, но не могат да поемат големи опашки от хора. Може да се дължи на това, че повечето хора спират по-скоро на OMV, отколкото на Лукойли, Петроли, Шелове… Във всеки случай, когато в OMV има опашка, то тя е бавна и изнервяща. Ама пък има хубаво гориво и правят супер кафе.

След като се заредихме, отпрашихме
към Кулата,

където леките коли бяха наредени на ТРИ!!! опашки за пропускане през българската част. Баси навалицата отива в Гърция, когато се случи дълга събота/неделя!!! (мразя думата „уикенд“)

Във всеки случай граничарите бачкаха бързо и за има-няма 10 минути минахме и през гръцката контрола.

Изненадааааа!… Гърците са построили магистралата! Кеф:-)

моите пътешествия имат нов адрес

Редактирано от Cтoйчo на 18.11.08 09:21.

Тема Re: До Тасос в края на лятотонови [re: Cтoйчo]  
Автор if_i_were ()
Публикувано18.11.08 10:48

Голямо удоволствие ми достави тази тема:))Много приятно си го написал. На остров Тасос съм била няколко пъти и пазя страхотни спомени.Въобще Гърция ми е толкова любима, топла и слънчева...

Редактирано от if_i_were на 18.11.08 11:08.

Тема Re: До Тасос в края на лятото [re: if_i_were]  
Автор Cтoйчo (член)
Публикувано26.11.08 11:21

Не ми беше първо ходене до Гърция и за пореден път се чудя какво търсим още по българските курорти?

моите пътешествия имат нов адрес

Тема Re: До Тасос в края на лятотонови [re: Cтoйчo]  
Автор Дивak (минаващ)
Публикувано26.11.08 20:23

Някои хора от години не сме стъпвали по български курорти. Другите - еми инерция, страх от неизвестното, и една доста голяма група - така им харесва

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.