| 

| 

| 
                   Тема
                    | 
                     Гана и Буркина Фасо 
 | 

|  
| Автор | juriwaro (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 20.08.07 15:15 |  
             |  
           | 

Още два пътеписа:

Гана - 

Буркина - 

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Бестселър
[re: juriwaro]
 | 

|  
| Автор | Димитъp_дoмoceд (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 03.09.07 22:45 |  
             |  
           | 

Любимо четиво!

Обаче колкото по-навътре навлизаш в Африка, толкова по-силно личат симптомите на Синдрома на Белия Наблюдател на Африка. Хуморът става все по-жлъчен,  невинно изглеждалият весел безпорядък бива все по-силно и ехидно упрекван в неефективност. Неизлечима при това. От първоначалния ентусиазъм постепенно се стига до обощения за обреченост и безпътица. Спрямо европейските стандарти.  Чунким африканците са ни канили да им измерваме културата по скалата на ефективността.

Интересното е, че тоя синдром се забелязва у много други опитали Африка от извора бели хора. Независимо дали са делили покрив и трапеза с африканците или са пазили дистанция от позиция на "белия човек". Има го у съвършено различни автори - от класика на африканския репортаж Капушчински до ентуасиастите пешеходци Алекс и Соня Пусен.

Аз също, колкото повече се опитвам да се настроя на съпричастие с Африката около мен, толкова по-настойчиво вътрешният глас ме убеждава, че Африка е един цял отровен континент, за който няма открита противоотрова. И че за съжаление, ако хиляди години са живели изолирано от белите хора в добре-работещ си според тяхната култура неефективен свят, в нашия век вече няма да могат да оцелеят.

Поздрави
 Куабена

P.S. Просторните халета-чакални на гари с изключително ниска пропускливост на входа, не е африкански патент. Пробвай летище Хийтроу

|   |  

| 

|  
           | 

Трите може би най-широко разпространени по цял свят изобретения на "белия човек" са автомобила, мобилния телефон и компютъра. А общото между тях е, че те свързват хората. Когато различните хора и различните раси се смесват, същото се случва и с ценностните им системи и идеите им (а така се разпространява и друго четвърто изобретение - калашника). Сегрегацията днес изглежда невъзможна и много народи не са успели да се адаптират към новите условия. Двата примера, които изникват първо в главата ми са индианците и тибетците, а надписът "Свобода за Тибет" понякога е залепен по американските автомобили с регистрация от Айова или Северна Дакота, но за разлика от тези отдавна изчезнали племена съм сигурен, че африканците ще оцелеят дори и без особено успешна адаптация. Първите хора на земята са тръгнали от Африка, но (ако се стигне до там) последният човек също ще е негър. Те са майсторите в оцеляването... Поздрави за много точно формулираното мнение...  няма да коментирам само пропускателната способност на Хийтроу...

|   |  
  |   

|  
 |   
 |