Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:01 19.09.24 
Хоби, Развлечения
   >> Пътешествия
*Кратък преглед

Тема до Нова Зеландия без визинови  
Автор ab12345 (минаващ)
Публикувано17.07.07 15:32

Вчера (16.07.2007) в."Труд" писа, че от 30 юли 2007 г. българите ще могат да влизат в Нова Зеландия без визи, за срок до 90 дни, без право на работа и обучителни курсове над 90 дни.
Това е защото вече сме членове на ЕС.

Та, давай, народе!
Някой да знае повече подробности?

Знаете ли с кои авиокомпании най-евтино се стига дотам? Сингапурски, малайзийски, ...?

Ако знаете евтини хостели/хотели в Оклънд, Уелингтън, Крайстчърч, и пр., пуснете малко инфо. Ровенето в Интернет ще си остане.

Това ми е страна - мечта. През 1996 г. се бях засилил здраво да емигрирам там, но от Хага ме отрязаха с визата. Може би защото попаднах на мошеническа туристическа фирма. Чух, че преди това (може би през 1992 - 1994 г.) някаква група от 40 българи отишли там на екскурзия и никой не се е върнал. И консулката в Хага (май че Маргарет Престън се казваше, мой зъл гений) се вбесила и решила да не пуска вече никакви българи.
Не съм много запознат, плямпам си ей-така, затова ако някой даде по-компетентно инфо, ще е окей.

Но Нова Зеландия все още продължава да ми е мечта. От Интернет извадих страхотни снимки. Много красива страна.

Опасявам се обаче, че сега нашего брата ще тръгне на юруш, с неизбежните изцепки, и току-виж пак затегнали режима ...

Тема Re: до Нова Зеландия без визинови [re: ab12345]  
АвторAлekcи (Нерегистриран)
Публикувано17.07.07 17:26

В тази тема

събрах доста полезна информация по темата.

Приятно сърфиране

АвторПpeживял (Нерегистриран)
Публикувано20.07.07 16:10

Прав си - тук е страхотно, но да дойдеш като турист.
Тъжната реалност обаче е, че 90 процента от живущите тук мечтаят да емигрират в Австралия или някъде другаде.
Чудната природа омръзва само след два месеца, когато трябва да се примириш с мисълта, че си забит тук за остататъка от своя живот и когато трябва да се пребориш с арогантните маори, за да намериш място под слънцето...
Моля, не приемай моите думи като опит да разруша маечтата ти.
С теб може да е различно. Просто имай едно на ум!
В края на краищата какво друго ни остава ако сме лишени от способността да мечтаем.
Желая ти успех!
PS Питай, ако имаш въпроси.

Тема Re: до Нова Зеландия без визинови [re: Пpeживял]  
Автор ab12345 (минаващ)
Публикувано22.07.07 00:39

Имам безброй въпроси.

Тъй като се каня да пътувам дотам, рано или късно (може и да не е за емиграция) ..., на първо време:

1. Препоръчай ми места (не толкова градове, колкото природни красоти), които на всяка цена трябва да видя (можеш да пропуснеш гейзерите в Роторуа)!

2. Най-евтиния начин да се стигне от България до Нова Зеландия? Не знам да има евтини авиокомпании за дълги полети, но все пак?

3. Евтини места (хостели, гестхауси) за преспиване - някой подробен сайт или просто инфо (адрес, и пр.) - Оклънд, Уелингтън, Нелсън, Крайсчърч, Дънийдън?

АвторBecko (Нерегистриран)
Публикувано22.07.07 12:04

1. Много зависи какво точно обичаш. Ако си падаш по екстремни неща (ски по време на европейското лято, скокове от мостове, парашути, хеликоптери, канута по опасни планински ручеи, скоростни скутери в тесни каньони) NZ е само за теб, макар че тези неща струват доста.

Като природни красоти Южния остров е много по-девствен и впечатляващ (без да омаловажавам Северния).
Местата които трябва да се видят в NZ са безброй: Bay of Islands, Curio Bay, Franz Josef Glacier, Golden Bay, Lake Taupo, Marlborough Sounds, Milford Sound, Moeraki Boulders, Ninety Miles Beach, Pancake Rocks, Pohutu Geyser, Waimandu Volcanic Valley, Waitomo Caves.

2. Не знам какво е положението с билетите от BG. Emirates Airlines ми изглеждат най-подходящи – около 1400 евро (връщане) от Атина. Горе, долу толкова се плаща и от тук в доларовия евивалент. Полета е през Dubai – Melbourne/Sydney – Auckland. Възможно е да има някакво сезонно намаление на други авиокомпании – това следиш в интернет и по бюрата за пътуване.

3. В NZ е по-евтино от западна европа. Ако си млад по душа, спането по младежки хостели ще ти излезе най-евтино. Ето адреса на Youth Hostel Association of New Zealand

Малко по-скъпо е в системата bed and breakfast. Ако не си сам, добър вариант е наемането на motor home или campervan. Това е много популярен начин да видиш страната – не само си имаш транспорт, но имаш къде да спиш и не се притесняваш от спазване на разписание. Видях, че цените започват от $36 NZ на ден. Ето адресите на трите най-популярни компании: Britz Maui Kea Campers

4. Носи си топли дрехи без значение от сезона – страшно духа постоянно. Слънцето е много ярко – шапка, очила и крем против изгаряне. Никога не се заяждай с маори – дори не поглеждай към тях особено когато са пийнали в някой pub. Ако не те познават и не са твои приятели, могат да бъдат много агресивни, до степен че да осъмнеш с прерязано гърло без причина.
Ето и една страница от Immigration New Zealand:
Ако погледнеш точка 5 и кликнеш на visa-free country ще откриеш, че България също фигурира в списъка. Така че нищо не те спира (освен финанси).

PS не съм един от тези 40 българи

Good Luck!

Тема благодаря; и още нещонови [re: Becko]  
Автор ab12345 (минаващ)
Публикувано22.07.07 17:38

Благодаря много за подробното инфо.

Още един въпрос: Има ли изискване при влизане в страната да разполагаш с определена сума за всеки ден от престоя?
Чувал съм, че формално САЩ например изискват да им покажеш 150 щ.долара за всеки ден от престоя, т.е. ако стоиш 20 дни, трябва да имаш 3000 долара, и т.н.
Това ми е важно, защото не съм паралия.

За транзитните престои, особено в Австралия, изискват ли се визи (също важно)?

Няма ли вече тоя свят да се нормализира и да се позволи на хората да пътуват свободно където и когато си искат?

Решил съм да намеря начин да отида до НЗ (и да се върна) за по-малко от 1000 евро :-). Ще ровя, ще търся, ....

Колкото до маорите, може би това с прерязаното гърло е преувеличение, защото съм чувал, че там престъпността е почти нулева. Единственият адвокат по убийствата в столицата Уелингтън например преди няколко години е напуснал града, защото нямал никаква работа.
Все пак мерси за съвета.

Колкото до екстремните изживявания, не съм по бънджито и рафтинга. Най-много да се потъркалям със зорб (ПВЦ-кълбетата).
Преди няколко години питах една новозеландка (засякохме се в Атина) от скука ли са луднали толкова по екстремните спортове. Тя ми каза "Нищо подобно. Не го правим, защото сме отегчени. Просто искаме да опитаме нещо ново и вълнуващо. Но не рискуваме излишно, винаги взимаме предпазни и обезопасителни мерки".

Тема Re: благодаря; и още нещо [re: ab12345]  
Автор juriwaro (непознат)
Публикувано22.07.07 18:34

Доколкото знам не трябват транзитни визи за Австралия, ако престоят ти е под 8 часа и ако не напускаш транзитната зала. Моят случай в Брисбейн беше такъв и никаква виза не съм вадил, нито пък са ми искали. Добрата новина е, че като членове на ЕС вече можем да подаваме онлайн документите за австралийска виза (е676) и тази виза е безплатна при туристически престой до 3 месеца. Не знам подробности, нито как седи въпросът на практика, имам само този линк, с информация от съответното Австралийско министерство:

Колкото до самолетите не мога да ти бъда от голяма полза. Полетът ми с Гаруда Индонезия през Бали и Брисбейн вече отдавна не съществува, но ако намериш начин да се придвижиш до Сингапур, от там брунейските авиолинии летят за под 500 евро (с таксите и обратно) до Окланд. Ето още един линк с ориентировъчни цени от Сингапур:

Помня, че на влизане в Нова Зеландия на гишето ми дръпнаха един сериозен разпит, какъв съм, какво правя, кога ще си ходя итн, но на тях това им е работата. Пари не са ми искали да показвам никакви, въпреки че една кредитна карта би свършила работа, дори и да няма много на нея. Аз отивах при роднини ново-новозеландци, имах осигурен подслон итн и нещата може би са били по-лесни. Не дават да се внасят никакви храни, растения, семена итн. Проверяват и обувките и като че ли се минаваше през някакви вани с химикали. Колкото до маорите - не съм забелязал да са особено агресивни. Гледаш ли си само в твойта паничка, трябва да попаднеш на психопат, за да ти се случи случка. А психопати дал Бог и сред новозеландците-арийци, както сочи статистиката. Има и нещо вярно в това, че хората там леко се изживяват като каторжници. Желая ти успех...

АвторuBaH (Нерегистриран)
Публикувано10.07.08 23:19

bih iskalo da te pitam za pove4e ne6ta otnosno NZ. 6te mi pi6e6 li na ...ubahubahob@mail.bg . :)

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.