Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:27 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Пътешествия
*Кратък преглед

Тема GPS-въпросинови  
Автор Koлди ()
Публикувано07.02.07 18:54

Уважаеми знаещи,
Ползва ли някой от вас чудото на съвременната техника GPS?
Ако да, каква марка? Какви са ви впечатленията?
Какви отзиви сте чували?
Питам, понеже Метро в два последователни каталога предлага GPS на GARMINE. Аз си знам, че от Метро техника не се купува, обаче четох от сайта на Garmine и това, което прочетох ми хареса. И все пак, при положение, че съм пълен лаик, просто си нямам доверие.

Тема Re: GPS-въпросинови [re: Koлди]  
Автор Блaryн (Explorer)
Публикувано08.02.07 12:47

Имаме фирмен Garmine, в момента не мога да ти дам модификацията, но е отпреди 3 години и сигурно има по-нови.
Тази техника може да се използва пълноценно на запад от Италия, Австрия, Чехия и Германия. На изток от тази линия има само базовите пътища и не може да бъде особено полезен. За България не сме го ползвали, защото си я знаем доста добре.
По пътищата замества пътен атлас. Все пак предложенията му не трябва да се приемат безкритично. Примерно той за обикновен път пресмята 90 км/ч, а за магистрала - 130 км/ч и оптимизира по време. В Италия обаче по пътищата има много селища и средната скорост не е над 50 км/ч, докато магистралата е с чувствително по-висока скорост.
В градовете обаче устройството е направо безценно. Достатъчно е предварително да му зададеш хотел Х в Париж и той те води до паркинга пред хотела. "Знае" много обекти, а също така търси и по адрес - "улица, номер". За да работи добре в кола, ти препоръчвам да се свърже със съответна външна антена (с такава, която се използва за навигация). Ако няма такава възможност, се поставя под предното стъкло, така че над него да няма метален покрив, за да "вижда" сателитите. Когато е в града между високи сгради, е възможно при липса на антена да спре да ги "вижда".
Преди тръгване в GPS-а се въвеждат карти от компютър. Колко карти ще поеме, зависи от паметта на съответния модел. За ориентир, нашият модел с памер към 120 МВ пое всички карти от Триест до Мадрид и обратно Мадрид - Женева - Инсбрук - Филах. Ако пътуваш с лаптоп, можеш да си дозареждаш карти по пътя. Изобщо лаптопът може да ти спести и купуването на големи карти за памет на дигитални фотоапарати.
Недостатък на нашия модел е, че той издава само предупредителни сигнали, но не "изговаря" командите, а ги изписва, т.е. сам шофьор би се затруднил, особено в градски условия. Първият предупредителен сигнал е достатъчно рано, за да не си принуден да правиш остри маневри, но след следващия маневрата трябва да е незабавна.

Освен в кола, уредът може да се използва при пешеходен туризъм, парапланеризъм и на яхта (има си, естествено, различни настройки).

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Тема Re: GPS-въпросинови [re: Блaryн]  
АвторKoko (Нерегистриран)
Публикувано10.02.07 21:05

Здравей Колди! На твоя въпрос ще ти отговоря следното. Това което се предлага в "Метро" е строго профилирано за кола. За по-малко пари може да се купи устройство което да ти служи и извън колата. Примерно в планината. Вариантите са различни. Ще ти препоръчам да прочетеш малко във форума за GPS тук в ДИР-а а така също и форума на pocketbulgaria.com. Ще ти кажа още че може да се използва GPS системата и в Бг. Това е един незаменим помощник. Аз скоро ходих до Солун и трябва да ти кажа че страшно ми помогна.

Тема Re: GPS-въпросинови [re: Koko]  
АвторKoлди (Нерегистриран)
Публикувано14.02.07 23:24

Много ти благодаря за отговора!!!
Всъщност ние искаме GPS именно за кола!
Въпросът ми беше дали някой може да обясни каква толкова е разликата (500лв.) между двата продавани модела - Street Pilot c550 и Nuvi 660.

Тема Re: GPS-въпросинови [re: Блaryн]  
АвторGarmin (Нерегистриран)
Публикувано20.02.07 23:06

В отговор на:

Тази техника може да се използва пълноценно на запад от Италия, Австрия, Чехия и Германия. На изток от тази линия има само базовите пътища и не може да бъде особено полезен. За България не сме го ползвали, защото си я знаем доста добре.

GPS се използва идеално и в България. Вече има достатъчно подробни български карти и то не само на основните шосета, но и на черните пътища и туристически пътеки. Едната от наличните карти може да рутира и по нея ГПС-ът да ви води "завой по завой".

Тема Re: GPS-въпросинови [re: Garmin]  
Автор Дивak (новак)
Публикувано21.02.07 20:00

и от къде се свалят/купуват тези карти?

Тема Re: GPS-въпроси [re: Koлди]  
Автор Cтaниcлaв! (luchador)
Публикувано22.02.07 02:37

Използвам този модел:

Включвам го към лаптопа. Имам си съответните програми и нямам никакви проблеми. Не плащам никакви месечни такси на никого. Абсолютно безплатно.

Само не знам каква програма да ползвам за България.

Тема Re: GPS-въпросинови [re: Дивak]  
АвторBлaдo (Нерегистриран)
Публикувано18.04.07 19:39

В геотрайд продават мн подробна карта на Бъгария.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.