Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:21 08.12.25 
Непрофесионални
   >> Родители и деца
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Възмутена съм от програмата занови  
Автор Virgo (Тайпан)
Публикувано17.10.05 09:32

първа група на детската градина.
Дъщеря ми вече ходи на детска градина. Нищо, че няма и три години. Не че е мое и не искам да ме разбирате погреншо, но е доста будно дете.
За моя изненада на първата родителска среща ни обясниха, че съгласано изискванията на МОН трябва да дам 15 лева за тетрадки на Моливко, за да може дъщеря ми да се научи да брои до 3, на цветовете и там още няколко неща с въпросните тетрадки. Не съм за тези 15 лева, но смятам, че детето ми може да се научи въпросните неща и без специални тетрадки и 3 лева за тетрадка от 10 л с цветни картинки ми се вижда доста пресилено
Та как мислите - наистина ли децата имат нужда от това или това си е поредното пълнене на джобове

Тема Re: Възмутена съм от програмата занови [re: Virgo]  
Автор Blue Eyes (блондинка)
Публикувано17.10.05 10:47

И двете...
Йоана е втора група, няма да ти казвам за какъв материал става дума, но за съжаление ние не сме по Моливко, който много уважавам като издание.
И аз съм възмутена от детската градина, но поради други причини... Не е мястото тук да обяснявам. И недей така, Моливко определено е над 10 листа и е единственото издание, което си струва за обучение на такива малки деца (като моето и твоето), в сравнение с други измислици-премислици.
Така ще е занапред, скъпа Вирго Не е лесна

Тема Re: Възмутена съм от програмата занови [re: Blue Eyes]  
Автор Virgo (Тайпан)
Публикувано17.10.05 14:32

Въпросното помагало не съм го виждала, но просто ми се струва прекалено.И като взеха да ми говорят и за някакви входящи и изходящи нива...
Та въпроса ми не е за самото обучение. Разбира се, че е хубаво да научи нещо, а за самите помагала.
Там все пак в тази градина са подбрани педагози и защо именно решиха, че това е помагалото, с което трябва да ги обучават (и въобще нужно ли е помагало). Все пак да брои до 3 (това е включено в програмата) и цветовете (тя вече ги знае - в яслата ги учеха с мозайките) не мисля, че е необходимо чак такова изхвърляне. Това са все пак малки деца! И тук доколкото разбирам май не става въпрос толкова за тяхното обучение, а за самите тетрадки.
Какви са другите алтернативи и въобще каква е тази ужасия

Автор Evechka (срамежлива)
Публикувано17.10.05 16:34

Здравей, Вирго,
Май във всички градини това е предпочитаното помагало. Миналата година Моливко ни струваше около 8 лв. Тази година /слава Богу/ Пепо е в подготвителна група и учебниците са ни безплатни.
Не се сърди на учителките - спускат им програми от МО и те са длъжни да ги спазват. Но е трябвало да ви покажат по какви материали ще работят децата, както и малките книжки за тестовете за покриване на нивата. Мисля, че на дъщеричката ти ще и е интересно да попълва книжките и ще се чуства горда, когато госпожата и нарисува усмихнато личице в книжката
Свен това при нас даваха картончета с "отличен ученик" или пък едни печатчета за награда.

Тема :))нови [re: Evechka]  
Автор Шoши ()
Публикувано17.10.05 17:43

Ако това ще ви успокои, в нашата детска градина не са по Моливко, а по някакви учебни тетрадки на МОН и преди месец събрахме по 30 лв (словом: тридесет лв): 6 тетрадки по 5 лв. Защо 6 тетрадки ли? Ами една родна реч, една - математика, една - природознание и другите не ги запомних. На мен ми е повече смешно, че давам 30 лв за учебници за дъщеря си, която е на 2 год. и 10 мес., но то е просто защото се случи в момент на повечко парични постъпления. Реално погледнато, цените им са ужасяващи!
И все пак намирам учебниците за полезни - да, има доста неща, които вече ги знае, но пък признайте, че повечето деца на 3 год. не познават примерно цветовете.

Автор alys ()
Публикувано17.10.05 17:58

Проблемът не е в 15-те лева за помагала/помагало, а в заплатите, които получава българинът. Ако заплатите ни са поне 1500 евро, тогава няма да ни се струват скъпи учебниците на децата ни. Не съм смятала колко ми излезе тази учебна година (като начало), но само за чуждоезикови учебници дадохме 56 лв. Успокоителното е, че ще учат по тях 2 години (но става дума за 11-ти клас ). Синът ми не е ходил на ясла и градина, но му купувах де що видя книжка за попълване, детски енциклопедии (от ония с многото картинки, при това гланцирани), за да е "в час". Рано се научи да чете и пише печатно (не сам, разбира се ), а с наша/моя помощ.
Така че ако трябва да кажа дали трябва да се купуват скъпи помагала, отговорът е НЕ. Да, ама ако няма по-евтини, тогава е ДА. В училищата също си правят бизнес с учебниците, защото съм чувала (не навсякъде) да задължават учениците да закупят определен вид учебник, а преподавателят по съответния предмет да не го одобрява. Имаме късмет, че не сме били изнудвани по този начин. Успех на малката!

Автор Mъppp (пристрастен)
Публикувано17.10.05 18:57

Клайно съм против всички тези тетрадки и помагала. Децата не се научават да си подреждат текстовете и задачите - говоря за по-големи. Изобщо не е преценено мястото. Водих големи борби със сина ми да си подреди правилно условието на задачата, да направи свестен чертеж. Е, как да стане като са оставени 2 реда. А да се научи на цветовете е достатъчно комплект цветни моливи.

АвторJennifer (Нерегистриран)
Публикувано17.10.05 22:36

Virgo, ти си права, че има много начини да се научи едно дете да брои.
Може би идеята е децата да се научат да работят с помагала, да се научат да ги пазят, да си ги прибират и т.н. Съгласи се, че много деца късат книгите и явно искат да ги научат на някакво уважение към книгата.
"Моливко" предлагат хубави неща. Моите впечатления са от тетрадката за предучилищна.
До тук добре.
Обаче с тези цени направо ме изумихте! Не вярвам да се шегувате, обаче и на мен ми се струват МНОГО!

Тема Re: Възмутена съм от програмата за [re: Virgo]  
Автор Flash_ ()
Публикувано17.10.05 22:56

Аз харесвам тетрадките на Моливко, в групата на дъщеря ми също ги ползват. Поне веднъж в седмицата съм по книжарниците за да и купувам разни книжлета и тези определено са доста добри, купила съм ги и за вкъщи.
За учебната програма не ми е работа да обяснявам, идеята не е просто да се научат да кажат 1,2,3.
Както и да е. Свиквай.Какво ли те чака щом от сега не си доволна от учебните програми:-))))))

Автор Aминa (пътешественик)
Публикувано17.10.05 23:32

Има сумати неща, които трябва да усвои детето на тая възраст и за напред. Уменията се изграждат с времето и когато се стигне до първи клас ще са и особено необходими. Имам сега първокласници при мен - ами явно някой си е свърпил гадно работат в детската градина, защото едвам държат молив, имам едно което държи молива с две ръце, за да пише. Други трудно разбират връзката между звук и изписана буква и прочие неща, които се изграждат още в детската градина. Нужни са му книжки на детето.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.