Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:10 09.07.25 
Непрофесионални
   >> Родители и деца
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Яслите - бива ли ги ?нови  
Автор ellion (sancta)
Публикувано13.11.01 21:50

Моля ви за мнение относно детските ясли. Според вас на каква възраст е нормално бебето (детето) да бъде записано, на него интересно ли му е там, как ги занимават и се грижат за тях, полезно ли е от такава малка възраст, и въобще какви проблеми са най-често срещани. Предстои ми да взема решение за ясли до 2-3 месеца, и за мен ще бъде важно да чуя мнение на други родители. Благодаря на всички предварително.

Тема Re: Яслите - бива ли ги ?нови [re: ellion]  
Автор sofianka ()
Публикувано13.11.01 21:56

Ami kaji na kakva vuzrast e deteto . Zashtoto to ne samo zavisi ot vuzrastta no i si e idividualno. Spored mene ne po rano ot 1.6meseca dotogava deteto triabva vse pak de e ovladialo navicite s gurneto, no pri niakoi deca tova stava mnogo po-kusno. Zavisi i ot drugi neshta kato kontaktnost na deteto i taka natatuka. Moje v tazi vuzrast vuobshte da ne mu ponese iaslata moje puk da bude udealno, ima si adaptacionen period vuv vsichki sluchai.

Автор Kristinche (различна)
Публикувано14.11.01 10:47

Наистина зависи от детето - дали е контактно и дали плаче без майка си и баща си. Но зависи и от яслите.
Дъщеря ми беше на 1 година когато постъпи в ясла. Не можеше дори да ходи, но знаеше да пие вода от чаша, спеше без биберон и знаеше да ходи на гърне. Но най-много и помогна това, че обичаше да контактува с хората. Не плачеше при никого и не тъгуваше много за мен. Все пак 1 година е много малка възраст. Но аз наистина нямах друг изход и това беше един вид спасение за мен. Не мисля, че е загубила много. Чувала съм също и за деца на 8 месеца, които постъпват в яслата. Може би 1 и 1/2 година е най-доброто време. Тогава ще е попораснало детето и също няма да си е създало стереотип да бъде непрекъснато до майката. Защото деца, които не са се делили от майката после плачат и като постъпят в първи клас. А това е много по-тежко за преодоляване.
Успех!

Тема Явно, след като се налаганови [re: ellion]  
Автор kakataМодератор (от Тобосо)
Публикувано14.11.01 11:38

ще трябва да го дадеш.
Не знам по какви критерии трябва да избере ясла. Никой, естествено, не рекламира тези заведения. Важното е да разпиташ другите майки, да събереш повече мнения, да не е далеч, за да не е затруднено взимането и връщането. добре е да отидеш и да говориш с директорките за условията. Така, ще можеш да се ориентираш и за вътрешния ред и хигиената. Моите деца не са ходили на ясли, а на 5 години на градина. Избрах градината именно, като влезнах в няколко, и то не през парадния вход, а уж случайно заблудена през този за кухнята. Едната отвън изглеждаше прекрасно, но кухнята ми се стори отвратителна, занемарена, небоядисвана. Затова дадох детето в по-далечната, но с перфектна хигиена. От хигиената личи доколко персоналът е стегнат и дисциплиниран.

Автор Tpишa (голям заплес)
Публикувано14.11.01 21:14

Аз пък мисля, че е много добре децата да ходят и на ясла, и на детска градина. Стават по-самостоятелни. Не знам защо, но почти съм се вманиачила на тази тема.
Знам 2 добри ясли в София. Ако искаш, мога да ти ги оставя на бележка

Тема Re: Яслите - бива ли ги ?нови [re: Tpишa]  
Автор ellion (sancta)
Публикувано14.11.01 22:00

Д, много ще ти бъда признателна за информацията. Аз самата също съм привърженик на детските градини, понеже имам много добри спомени от детството. Сега съм се ориентирала към детската ясла "Звънче" (в миналото се казваше Хо Ши Мин ), беше № 1 в цяла София, там съм ходила и аз като малка, и доколкото разбирам, продължава да си пази реномето. Но всяка допълнителна информация (и за други ясли) ще ми доста полезна. Пак ти благодаря, Триша !

Тема Съвет.нови [re: ellion]  
Автор Mama Netty (блондинка)
Публикувано15.11.01 11:52

Първите 2-3 дни /но не повече, защото свиква/ вземай детенцето още по обяд, ако можеш.
Запознай се по-отблизо и с учителките - на мен това много ми помогна - детето ги възприемаше, като някакъв вид роднини......
Ако не е свикнало с гърнето или храненето на маса с лъжица - там го научават бързо, бързо...

Qui scribit, bis legit.

Тема Благодарности !нови [re: ellion]  
Автор ellion (sancta)
Публикувано15.11.01 13:33

Благодаря на всички ви за мненията, чудесни сте !
За съжаление се оказва, че и да искам не мога да дам детето в месеца, който съм си определила. Днес проверих 4 ясли и се наложи да подавам молби за след 1/2-1 година, евентуално ако имало места... Не бях предполагала, че и това е нещо дефицитно. Както и да е, още веднъж 10х !

Авторbibmon (Нерегистриран)
Публикувано24.09.05 13:19

Не знам какъв съвет да дам за яслите...Самата аз толкова се колебая! Дъщеря ми/2 год./ тръгна преди 10 дена и вече е на антибиотик/а все още не е спала там, само до обяд е/. На третия ден й потече носа, а в началота стоеше само по 1 час. Сега няма да ходи, докато не се оправи и пак ще трябва постепенно да свиква. За ревовете няма да говорим, неспокойното спане през нощта, непрекъснатото мятане из леглото и т.н. Това не ме тревожи. Ще свикне, няма начин, но заслужава ли си, ако ще ми боледува постоянно? Силно съм разколебана, така че, моля ви дайте ми съвет! Познавам дечица, които ходят от съвсем малки, не боледуват действително толкова често, но моето явно няма да е от тях. Иначе от възпитателна гледна точка там е страхотно. Научават се на самостоятелност, имат занимания, игри, песни и т.н. Но това с болестите...И честно да си призная има деца, които ги пращат болни със сиропите. Не е приятно и разбирам, че повечето майки не могат да ползват болнични, но пък за другите дечица и родителите признавам, че не е никак приятно, нали?

Автор SesilO1 (new)
Публикувано26.09.05 16:21

Много зависи от детето, ще дам пример с 4 деца, просто защото над тях имам наблюдения. Първо с моето - когато бях по майчинство излизахме всеки божи ден до кварталното кафене, а в него имаше и детска площатка. С другите айки си пиехме кафето, а децата (минимум 10) си играеха. Моята веднага след закуската ми носеше обувките си да излизаме. Харесваше й с децата. За 3 дни свикна (без рев сутрин за мама), а вечер не й се тръгваше. Без проблеми заспиваше там, а в къщи само със сукане. Дори през уикендите става рано и веднага заявява - ади одим асла, гай цата ( хайде да ходим на ясла да си играем с децата). Всеки месец обаче сме болни - сополи. Антибиотик досега не е пила и докторката не я спирала от ясла, защото според нея нямало нужда. Може би има и нещо вярно, че кърмата след първата година съдържала предимно антитела и затова се справяше с болестите без проблеми. Тръгна на ясла на 1 и 10м.

Племенника ми до 3-тата си година друг не го беше гледал освен майка му и баща му. Сега от септември тръгна директно на градина (в малка група). Вече почти месец, а нито има желание да ходи там, а сутрин реве сякаш идва края на света. Той не си е играл с други деца, дори когато се събираме семейно е или пред компютъра или до майка си. Моята красавица отива при него, а той бяга.

Моята приятелка си гледа голямата дъщеря до 3 г. в къщи. Нямаше къде да излизат, а в квартала нямаше други познати малки деца и тя все покрай нас възрасните. Като навърши 3, а и да й по-лесно с малката я записа на ясла, че преди септември не ги вземат на градина. Три месеца й бе приспособяването. Рев, сутрин се събуждала с дежурното - ама нали днес няма да ходим на ясла.

Малката я даде на 9 месеца, още в проходилката. То беше вече свикнало покрай него да има други деца (по-големи), които да си играят около него, защото се събираме на гости всеки уикенд, да си поиграят малките, а и ние да се видим и ако има на разположение и някоя баба да ги наглежда ни е супер. За една седмица свикна по цял ден да стои.

За София знам, че има проблеми със записването, трябва да чакаш дълго. Дори по новините съобщиха за този проблем. То какво стана, още като излезеш от родилното и записваш детето на ясла, защото трябва да се чака поне 1 година. Из провинцията няма такива проблеми. Записваш го и като си извадиш документите го вземат. По принцип първата седмица го вземаш на обед, после след следобедния сън, като увеличаваш времето с половин час на ден. На мен на четвъртия ден ми казаха да си я вземам след 17 ч и аз така и направих.

В яслата ги слагат по час на гърне. Учат ги да се обличат и събличат. Носиш си памперси и малко дрешки, че всичко се случва. Имат тържества, театър веднъж месечно.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.