|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Кога на училище?
|
|
Автор | filija_s_chubrica (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.07.05 16:32 |
|
Искам да попитам кога е по-добре детето ми да тръгне на училище?
В годината, когато става на 7 или предишната?
Понеже е роден февруари месец и майка ми непрекъснато ме тормози да го пусна на ненавършени 7, понеже детето скучаело вече в градината и съм щяла да забавя развитието му . Обаче той има още две години в градината и ако се навия на този вариант трябва да го преместя в предучилищната група, да е с нови деца и ще е стрес за него според мен.
Ако тръгне в годината, когато навършва седем, през септември ще е на 7 и половина вече.
Моля ви за съвет, понеже непрекъснато го мисля и не мога да реша
| |
|
По-добре да тръгне на училище като навърши 7 години.
Дъщеря ми беше доста натоварена в предучилищната, а промяната от игра към учене, според мен трябва да бъде плавна, за да не се стресира детето. За предучилищната подготвят хлапетата в 3-та група. Другото, което сама си казала - ще смени другарчета в две поредни години...
Между другото последното бе за мен основание да не се местим с децата в друг град, преди каката да завърши предучилищна с децата, с които е свикнало и има за приятели.
И аман от така загрижени баби... аман...
| |
Тема
|
Re: Кога на училище?
[re: Blue Eyes]
|
|
Публикувано | 27.07.05 17:48 |
|
Аха, съгласна съм за бабата.
Става въпрос за моята майка. Дава ми само съвети и напътствия, но когато стане въпрос да го вземат у тях за няколко дни и тя минава на друга тема.
Но последните дни направо ме побърка - каза, че съм престъпник, че ще съсипя живота на детето, че забавям развието му, че това не мбил моя живот да го правя каквото си искам  
| |
Тема
|
[re: filija_s_chubrica]
|
|
Автор | Hяkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.07.05 23:58 |
|
Наистина ли имало и други такива майки, мислех си че само моята е такава...
| |
|
Нека навърши 7 и тогава го пусни на училище. Особено ако е момче. Моят син е роден в края на септември и страшно се изкушавах да започне училище на 6 години. Две мои приятелки, които са учителки в начален курс, бяха категорични да изчакам. Послушах ги и сега не съжалявам. Обясни на бабата, че децата възприемат по-лесно, когато са по-големи. А щом според нея детето скучае, да финансира записването му в някой и друг курс. Синът ми не е ходил на градини и ясли, защото се справяхме с отглеждането му. На мене също ми се струваше, че му забавям развитието, като го държа в къщи. Макар, че аз доволно се занимавах се него и успешно си издържа приемния тест за първи клас. Като компенсация го бях записала (като навърши 6 години) да посещава курс по английски и тренировки по карате. Много се притеснявах, че няма да е достатъчно контактен в училище, но след стреса с английския и тренировките, в първи клас нямаше никакви проблеми. Успех!
| |
Тема
|
[re: alys]
|
|
Публикувано | 28.07.05 10:28 |
|
Благодаря за отговорите.
Засега везните натежават в полза на 7.-те навършени години.
И моето мнение е такова, но реших все пак да попитам да не би аз да не съм в час нещо.

| |
|
аз съм родена в края на Септември, което не предполага изобщо колебание. въпреки всичко, по онова време са съсипали майка ми от тормоз да ме запише на училище една година по-рано в експерименталната паралелка на шестгодишните. Системата на акад. Сендов, ако нещо ви говори. Да ми е жива и здрава, че е отказала. Не смятам, че с нещо ми е провалила живота, много си ми беше добре с моите връстици. и имахме куп деца в класа, които си празнуваха рожденните дни през втората половина на учебната година. Не сме се и замисляли кой но колко е, дали това е добре или зле.
Ми не може всички да раждаме през есента, нали така ;)
ПП. сега се сещам, че и племенника навърши 7 през февруари и ще е ученик наесен. Споко! А бабата, имала е деца, решавала е. Сега ти решаваш.
Пък и явно кара на принципа "Който има деца, да си ги гледа", значи няма думата хич.
Иначе, съчувствам ти. Моята майка ме изкарва от кожата ми за далеч по-маловажни неща, дано не стигнем до такива намеси, че .... 
Festina lente - Бързай бавно!
| |
|
и аз съм твърдо за навършени 7 години.
бях изправена пред тази дилема със сина ми, който е роден през юли и то, защото започна да чете на 4 години и аз реших, че твърде много време тъпче на едно място.
да взема решение ми помогнаха няколко случки.
първо - попадна ми една статистика за развитието през годините на шестгодишни първолаци. оказва се, че след 7-8 години тези деца попадат точно в една от двете категории - или стават отличници, или тройкаджии и едва кретат. с други думи, ако детето психически не е готово още за училище то "изпада" от системата. откъде да знам моето дете как ще понесе училищното натоварване?
после и аз разпитвайки начални учителки се сблъсках с единодушното им мнение, че първи и втори клас не са проблем за повечето деца, но по-нагоре започва видимо разслояване на по-справящи се и такива,които изостават.
и въпреки това аз все още се колебаех, когато синът ми сам реши проблема. групата им в детската беше смесена - имаше и по-големи деца, които трябваше наесен да са на училище. учителките им искаха тетрадки да започват малко по малко да ги готвят за първи клас. аз купих две тетрадки и давайки му ги на входа му казах, че още не съм решила дали наесен ще е ученик. тогава той се върна при мен, бутна ми тетрадките обратно в ръцете и каза "а, добре. тогава сега ще си играя, а когато решиш, тогава ще пиша." и това беше достатъчно да преценя, че не е готов още.
сега, осем години по-късно отчитам, че съм постъпила правилно като съм се "вслушала" в детето си.
има една приказка - всяко нещо с времето си.
| |
Тема
|
[re: magnet]
|
|
Публикувано | 28.07.05 11:59 |
|
Не можете да си представите как ме успокоявате само, направо като мед за душата. Благодаря ви, че мислим еднакво.
Нещо отвътре ми подсказва, че не е правилно да тръгва по-рано и единствено тези ежедневни спорове с майка ми ме карат да изляза от релсите, понеже непрекъснато се питам права ли съм или не?
| |
|
Аман с тия експериментаторки! Като тръгне на 6г. какво печели? Една година по-малко учене и една година по-ранно завършване т.е (хипотетично) една година по-рано да започне постоянна работа и да кара така 40 години! Не се поддавай на такива мърморковци.
Когато бях ученичка по някакво стечение на нещата изкарах много добре и трети кръг на олимпиада по математика. Тогава предложиха на нашите да ме запишат в т.нар. изпреварващо обучение - взимат 2 класа за една година. Баща ми не се съгласи и слава богу! След години срещнах моята съученичка, която бяха записали в такава паралелка - на 20години завършваше университета и излизаше на полето на безработните.
А на децата им е трудно, колкото и да не смятат възрастните така. Първо им е почти невъзможно да се съсредоточават за повече от 15-20 мин (изключая седенето пред телевизора ) и от там ще дйдат бедите с дисциплината. Не по-маловажно е, че в трета и четвърта група започват да развиват финната моторика на ръката и това е обвързано с писането по-нататък - ако прескочиш началните стъпки има по-голям шанс да не се справя добре с писането.
И накрая - имат значение и месеците в тази ранна възраст - моята дъщеря е родена декември и я виждам как е по-назад от децата, родени януари-април, а това я тормози (тоя можел да чете, а тя - не. Е, научи се - при това сама, но няколко месеца по-късно).
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|