Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:53 14.07.25 
Непрофесионални
   >> Родители и деца
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема отново за лъжитенови  
Автор yanita_ (пак аз)
Публикувано15.07.05 10:37

детенце - на 10 г. - продължава да лъже. снощи отново я хванах в лъжа и тя дори не се опита да даде основателна причина за лъжите си. отговаря ми с "не знам, нямам обяснение". а лъже за елементарни, дребни неща...

ето и конкретния случай, който буквално ме изкара от равновесие: във втрник сутринта й поръчваме да изчисти къщата с прахосмукачката и да разпредели един кош с бельо и чорапи. (задачата се дава в отговор на нейно питане какво толкова има да се върши и тя с какво може да помага.) вечерта тя доволно ни показва, че всичко е изпълнено. само баба й е помогнала за чистенето на стълбите, защото прахосмукачката била много тежка и не можела да я държи и да чисти едновременно. аз обяснявам как аз чистя стълбите и какво улеснение съм намерила, а тя отговаря "хитро, и аз ще опитам така другия път. днес не се сетих за това". бельото и чорапите също са сортирани и наместени. всички са доволни.

да, ама аз веднага забелязвам кои неща са разместени, за да се чисти с прахосмукачката и смаяна откривам стила на баба в натрупването на нещата едно върху друго. виктория просто би ги преместила, без да ги реди на височина.... замълчавам си. чакам тя сама да ми каже, че баба може би е помогнала не само за стълбите. междувременно се възлагат и други задачи - прибиране на дрехи (нейните собствени), опразване на бюрото от учебници и тетрадки...

снощи реших, че достатъчно дълго съм чакала и я попитах кой всъщност е изчистил пералното помещение. "ами баба ми помогна само за там". а нашата спалня? "ами баба настоя и там да изчисти"... казах й да изброи стаите една по една и за всяка да каже кой е чистил там. мълчание.... започнах аз да питам за всяка от стаите и отговорите варираха от "май аз, не си спомням точно" до пълно мълчание. но иначе твърди, че все пак тя е изчистила. е, бабата настояла и тя да свърши нещо... реших да питам и за коша с чорапите... отговорът е ясен.... отделно от няколко седмици в нейния гардероб стои прибрана моя блуза - ясно, че не е прибирала тя дрехите и аз си мълча, за да видя кога ще я открие... ама май все някой друг й подрежда гардероба...

останах спокойна. казах й, че я обичам и ми е много хубаво да прекарваме време заедно и да си говорим, но щом ме лъже предпочитам да не разговарям с нея, за да не се налага постоянно да я дебна и да се чудя дали казва истината. а също и че не очаквам вече никаква помощ от нея... показах и, че съм обидена. отказах й целувката за лека нощ (тук не знам дали не прекалих). казах, че очаквам от нея сама да намери начин отново да получи доверието и уважението ми.

стана много дълга история. дадох подробностите, защото се надявам да ми помогнете да погледна ситуацията отстрани. не твърдя, че съм права. не мисля даже, че имам решение на ситуацията. не знам как да я убедя да не лъже... чудя се вече дали не е най-добре да зарежа работата и да си гледам децата...

Тема Re: отново за лъжитенови [re: yanita_]  
Автор Misery (нещастие *V*)
Публикувано15.07.05 10:48

Оооооо всички деца са такива...па и кво от тва че баба й е изчисткла...нали е чисто ...то можеше и да не чисти и тогава да ти каже "ама аз чистих мамо"
Ти не се притеснявай за толкова дребни работо...само й покажи че веднага я хващаш в крачка така да се каже и тя ще спре да лиже...поне аз така смятам...
желая ти късмет в разконспирирането...

Тема Re: отново за лъжитенови [re: Misery]  
Автор yanita_ (пак аз)
Публикувано15.07.05 12:57

виж, проблемът хич не е в чистенето като такова, а в нейното старателно повтаряне на лъжа след лъжа. не ми пука дали къщата ми свети от чистота или е потънала в мръсотия. поне не ми пука за това толкова, колкото за факта, че детето ми ме лъже - планирано и обмислено. "баба ми помогна само за стълбите, че там ми беше трудно. за утре каква ще ми бъде задачата?"
а често я хващам в лъжи - все за дребни неща: такива, за които най-вероятно няма и да се карам, ако си каже истината.
струва ми се, че лъже ей така, заради идеята. или за да провери дали ще я хванем. ами хващаме я. тя обаче не се отказва. кога ли лъжата ще е за нещо голямо и ние дори няма да разберем?
искам да й покажа, че отношението ми към лъжата е еднакво независимо от същността й. не понасям да ме лъжат!

Редактирано от yanita_ на 15.07.05 12:58.

Автор lenny (дразнител)
Публикувано15.07.05 13:53

и нашия батко обича да ни премята отвреме на време. И то за дребни неща. Аз също много се дразня и на моменти дори избухвам именно защото лъжите са за абсолютни дреболии - подобни на вашите. Но и аз се притеснявам от тенденцията да започне да лъже и за важни работи.
На моменти се чудя как и дали въобще да реагирам.
Чудя се дали само ние имаме такива проблеми или просто на другите не им стиска да си признаят.
Още повече децата ни са разнополови и освен това, ако за себе си и съпруга си признавам, че сме сравнително строги и взискателни родители. То от вас съм останала с впечатление че сте ласкави и спокойни. Тогава къде е проблема и къде е решението?

Автор dara (osobena)
Публикувано15.07.05 13:58

И за мен точно в момента това е актуална тема.

Наталия съм я научила да не ме лъже. Не си и помисля дори. Но съм започнала да я тренирам от мига, в който за първи път я хванах в лъжа. Аз имам някаква гадна способност да се натъквам на лъжите моментално или най-късно 15-20 минути, след като се е случило. Не знам как става така, но я излавям Наталия на секундата. Разбера ли, че ме е излъгала направо губя човешки облик. Мразя да ме лъжат. Не знам защо отдавам толкова голямо значение на това. Като си помисли човек - какво толкова, една малка, детска, невинна лъжа. Но аз не мога да търпя. И ВИНАГИ си е понасяла последствията. Като обикновено наблягам на това, че се сърдя и наказвам не заради това, което е провокирало лъжата, а заради самата лъжа. Това го отработваме вече повече от две години и Наталия е като програмирана, че аз ще я изловя и че ще побеснея. Не смее да ме лъже. Знае, че полза няма да има. Даже наскоро племенницата ми, която е на 12 я е кандърдисвала да направят нещо и я е убеждавала как аз никога няма да узная, но моята не се е дала. После дойде и ми каза.

Но брат й сега започва с лъжите и точно тази седмица е жестоко наказан, заради лъжа. Той сега е почти на 5. Има склонност да фантазира и да си измисля, което аз приемам със снизхождение, но точно в понеделник го излових, че ме е излъгал съзнателно, с цел да се прикрие, че е извършил беля. Ако щеш вярвай, 2 часа съм го въртяла на шиш и съм искала обяснение защо се е опитал да ме излъже. 2 часа! Даже баща му се учуди, защото аз по отношение на малкия съм прекалено отстъпчива и прага ми на поносимост към неговите издънки е пъти по-висок, отколкото за сестра му. Подлудих го. Как ли не се опитваше да се измъкне, как ли не въртя и не сука, как ли не се моли. Не отстъпих. Бях ужасно ядосана. И той усети, че много сериозно е прекрачил границата като знае аз по принцип как не му се връзвам. Казах му сам да си определи наказанието за това чудовищно провинение. И той ги надипли 4-5. Значи оценява провинението си доста високо. Измисли си да не носи касети в ДГ, да не носи играчки в ДГ, да не гледа видео, да не влиза в палатката и да не сяда на компютъра за 1 седмица. Обиконовено има само по едно такова ограничение когато се провини. Като го слушах как съкрушено ги изброяваше чак ме досмеша, защото толкова много аз не бих го наказала, но щом той счита, че заслужава толкова, коя съм аз, че да споря. И му казах, че всички наказания са за това, че ме е излъгал, а не за това, заради което ме излъга и му обясних, че ако веднага беше дошъл да ми каже и да ми обясни какво се е случило, нямаше да се караме, наказваме и сърдим. И така ще бъде при всяка лъжа, в която го хвана, а аз доста убедително се опитах да го убедя, че вероятността да не го хвана клони към минус безкрайност.

Но не го лиших от целувка за лека нощ. Каквото и да са направили, колкото и да са се провинили, не заспиваме "скарани". Но това си е мое правило.

Твоята е по-голяма. С нея ще е може би малко по-трудно, ако чак сега започвате да се борите с безбройните детски лъжи, защото досега тя е виждала, че номера минава. Но пък ще е по-лесно заради това, че е голяма и вече осъзнава кога ти си непреклонна и кога наистина е извършила нещо нередно. Но според мен си напълно права, че лъжата не бива да се подминава с лека ръка.

Ние не знаем какво е самотата
И до къде се простира тя...

Автор alys ()
Публикувано15.07.05 14:08

Спомням си своето детство. Баща ми се държеше прекалееено строго с мене. Страхувах се да си признавам някои бели и разбира се, лъжех. Ставаха страшни скандали, като ме хванеха. Да, ама това не ме накара да казвам истината.
Сега се старая като родител да не съм толкова строга. Не знам дали съм успяла, но досега синът ми (16-17 г.) не ме е лъгал. Сигурна съм и ми е приятно. Проверявала съм го, когато сме се усъмнявали. Иначе как ще знам, че говори истината.
Не могат да се дават съвети по възпитание, поне аз не мога. Не казвам, че сънът ми е перфектен. Почти не го карам да ми помага в къщи, но за сметка на това винаги сме го натоварвали страаашно много с извънкласни занимания. Когато имам много работа и знам, че може да помогне, заедно си разпределяме задачите. Когато има баба в къщи, това обърква отношенията, но да ви е жива и здрава. Моите баби също са ме защитавали и са се застъпвали за мене пред родителите ми.
Опитай известно време да не питаш за нищо, а ако видиш, че те лъже, покажи, че това не ти е приятно, но не се карай - другия път няма да иска да си признае. Абе, ти си знаеш.

Тема Re: отново за лъжитенови [re: dara]  
Автор yanita_ (пак аз)
Публикувано15.07.05 14:20

ооох, и моят принцип е да не заспиваме скарани. поне до снощи беше така. отдавна лъже и отдавна се хващаме, убеждаваме и наказваме. най-странното е, че за големите, важните неща си признава винаги, ако нещо е сгафила. лъже за глупости.
снощи обаче й казах, че няма да я наказвам. казах, че просто не искам вече да се занимавам с лъжите й. винаги (май) я хващам и реагирам. този път изчаках два дни да видя ще има ли признание, а тя явно реши, че се е разминало. после казваше, че съжалява и се извиняваше, ама това вече съм го чувала безброй пъти...
знам, че и бабата не ни помага в случая - настояла е сигурно тя да чисти, да не се преуморява горкото експлоатирано дете. викица пък е държала все пак да има с какво да се похвали и да сме доволни от нея. а бабата определено е склонна към изкривяване на фактите и подкокоросване на вики, защото "иначе майка ти и баща ти ще се карат".... това в никакъв случай не е оправдание, но поне дава някакво обяснение на мотивите...

АвторЖeни (Нерегистриран)
Публикувано15.07.05 16:49

Детето лъже, защото е принудено от положението, че е хванато натясно. Вместо детето да очаква със страх да я хващаш натясно и да се чуди как да се извърта, лъже и суче (а това е унизително и в бъдеще може да я направи неуправляема), по-добрата родителска тактика е да й кажеш откровенно и само какво те тревожи в ситуацията. Вместо емоционални заплахи колко сме обидени, закани и притискане до стената - само фактите. Откровенността в разговора ще поддържа и доверието помежду ви. Може да започнеш с въпроса "как убеди баба си да свърши цялата работа...". Това дете най-вероятно може да има талант да бъде лидер и да управлява хора. Защо да не се поучим малко от децата си как го правят А после да й кажеш колко те е страх да не стане истински голяма лъжкиня, а не невинна манипулаторка и до какво може да доведе това.

Тема Re: отново за лъжитенови [re: Жeни]  
Авторyanita (Нерегистриран)
Публикувано15.07.05 17:18

виж, ето това чакам - някой, който вижда ситуацията от не-моя ъгъл. и другите мнения, които прочетох по темата са ценни, но някак се покриват със собствените ми възгледи, очаквания, принципи. определено искам да видя и другата страна. някой да ми каже че бъркам, че пропускам очевадното.

да, детето ми е манипулатор, актриса от най-висока класа. знае как да постига нещата, които иска. знае как да получи разрешение или (ако направи нещо непозволено) съответно извинение. проблемът е, че аз все по-често не зная как да я водя към положително прилагане на този й талант. просто да й кажа, че не искам да стане лъжкиня - че какво ще я трогне това, нали с лъжа постигна цяла вечер адмирации и похвали колко много работа е свършила, т.е. лъжата върши работа в конкретния случай. как да й покажа проблемът с лъжата в по-глобален план, извън конкретната ситуация?

напоследък се улавям, че все по-често прибягвам именно до емоционално манипулиране, заплахи и наказания. а не искам!

Тема Re: отново за лъжитенови [re: yanita]  
Автор alys ()
Публикувано15.07.05 18:06

Най-добрата тактика е да подхождаш с добро и по възможност с много разговори. Лошото е, че работата ни изнервя и понякога не остава и грам търпение, а децата ни го заслужават.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.