Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:10 03.11.25 
Непрофесионални
   >> Родители и деца
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Купувате ли на децата си маркови дрехинови  
АвторEvelin (Нерегистриран)
Публикувано17.05.05 17:40

Здравейте на всички майки в клуба!!
От известно време имам проблем и бих искала да го споделя и обсъдя с вас. Защото това вероятно не е само мой проблем, може би някой вече се е сблъсквал с него.
Имам 13 годишна дъщеря, която от известно време прилага всяка възможност за натиск с искането да й се купят маркови дънки. Такива дънки струват много пари. А тя расте бързо и това означава, че на всеки няколко месеца аз трябва да заделям едно достатъчно количество пари, за да й купувам тези дънки /утре могат да дойдат якета, блузки и др. такива/. Опитах се да й обясня, че аз никога в живота си не съм носила маркови дрехи, но това изобщо не ме притеснява. Това не ми е попречило да израстна добър и достоен човек и да имам много приятели, които ме обичат и аз обичам. Опитах се да й обясня, че човек е ценен, ако притежава вътрешна красота и не са дрехите, които могат да дадат такава. Че тя е на години, когато родителите са тия, които преценяват с колко пари разполагат и колко от тях биха могли да отделят за дрехи, за храна, за данъци, такси, лекар и всичко онова, което е ежедневие и че децата ще се сблъскат с тези проблеми след определен брой години. За голямо мое съжаление, опитите й за манипулации все още продължават.
Моля ви за съвет и ако имате опит в подобни ситуации - за споделяне.
Благодаря ви предварително.

Тема Re:нови [re: Evelin]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано17.05.05 18:51

da, no tova go pravq ot udobstvo, po-lesno mi e da vlqza v magazina v koito ima drehi ot opredelena marka i da ne si gubq vremeto za otbiraneto na kicha.

Obachee ako trqbvashe da se suobrazqvam s cenite i imah vremeto, bih izbrala pak hubavi drehi, makar i nemarkovi. (moeto e na 2god i ne razbira oste)

Predlagam ti da potursish markovi drehi s namalenie.Predstavqm si kakvo e da obqsnqvash na 13 god dete, che hubavite drehi ne zaduljitelno sa markovi.

Тема Re: Купувате ли на децата си маркови дрехинови [re: Evelin]  
АвторЖeни (Нерегистриран)
Публикувано17.05.05 21:01

Въпрос е на ценностна система, изградена от най-ранна възраст. И на развитие на различни умения. Ако детето има свят и среда, които й дават самочувствие от друг характер, различен от външните атрибути... Обаче напълно естествено е на тази възраст външността (вкл. дрехите) да влияят по малко или повече на самочувствието на децата. То е и атрибут на принадлежност към приятелската й среда... Наистина масово тийнейджърите обсъждат и преценават по дрехите и марката. И как не, като родителите им масово говорят за пари. Глупаво е да им даваме пример какво било по наше време, всеки трябва да си живее във времето, днес, а не в миналото или с илюзии за в бъдеще. Едва ли ще срещнем разбиране за приоритетите за какво да се харчат парите, ако до този момент децата не са участвали в обсъждането на семейния ни бюджет, не са се научили приоритетно да пестят и не са се понаучили да си разпределят самостоятелно поне джобните пари. Няма и да се примирят с приказките за вътрешна красота. Това идва по-късно, със жизнения опит. Моят опит ми подсказва при подобни "атаки" от страна на децата, да ги включвам често в обсъждане на семейния бюджет и ако имат приемливи идеи "от къде да вземем/спестим пари" обикновено ги приемам. Друго, което се сещам, че сме обсъждали с децата е, че марките на българския пазар са в голям процент фалшивикати. Дори тези по "Витошка"... Така че по-добре е да си избират удобни и cool според тях дрешки. Ако бяха момичета, дори бих им показала как да си направят сами дрешките оригинални, близки до моделите в модните списания и в същото време бутикови, единствени. Понякога, когато децата са постигнали някаква цел, плащаме за така наречените маркови напр. маратонки, Т-шъртка, шапка... Но това е много рядко. По-нататък ще си говорим как робуването на марковите дрешки са снобария и издават комплекси и неизградена личност, но все още на тази възраст не го осъзнават много-много и няма как да противодействат като се гордеят с лични постижения и качества (още се развиват и утвърждават) и оборят връстници, които ги сочат подигравателно само заради липсата на някоя модна марка по техните дрехи. Все пак аз нямам обяснение защо именно бедни родители (за богатите е ясно) дават мило и драго за маркови дрешки и маратонки на детето си вместо за по-стойностни неща... Всъщност богатите хора са доста пестеливи хора и количестовото пари за тях не са признак за успех, а отговорност как да бъдат съхранени,разпределени, инвестирани и умножени.

Автор babaToHka (старило-патило)
Публикувано17.05.05 21:39

Много е трудно на тази възраст да и обясниш, че "марковото" няма особено значение за стойността на самия човек. Един съвет от мен е, ако успееш по някакъв начин да я направиш съпричастна към семейния бюджет. Днес попаднах във в."Труд" на една статия от човек, който 10 години си е правил изчисления за семейния бюджет. На мен лично ми беше страшно интересно да я прочета, и можеш да споменеш, че ти е попаднала и би искала и вие вкъщи да си направите този експеримент. Може би не е много добре да се товарят децата с парични проблеми, но все пак трябва да имат представа колко е трудно да се връзва бюджета. Това обаче няма да реши генерално проблема, защото тя може да приеме факта, че нямате достатъчно пари, но ще и остане вътрешната горчилка. По важното е да осъзнае, че ако дънките и не са "Версаче" (или не знам кои сега са фешън), това не я прави по-малко ценна за истинските и приятели или по-малко привлекателна за хората, които не я познават. Винаги има начин да си модерен или елегантен с чисти, здрави и подбрани с вкус дрехи.
Сега малко встрани от темата, ще споделя, че аз никога не съм се заглеждала по марковите дрехи и категорично не робувам на модата и се надявам да възпитам дъщеря си така, но миналата есен за първи път в живота ми се случи да пожелая истинска "маркова" дреха. Със съпруга ми успяхме да осъществим едноседмична разходка из Париж и докато се разхождахме из "Галери Лафайет" на последния етаж, който е само за детски стоки, видях най-приказното палтенце на света. Беше истинска английска вълна, черно и бяло каре, от детската колекция на Ив Сен Лоран и струваше 150 евро. Бога ми, ако имахме възможност нямаше въобще да се колебая.По прекрасна дрешка не съм виждала.

If you voted Bush, you can't shit here. Your asshole is in Washington

Тема Re: Купувате ли на децата си маркови дрехинови [re: babaToHka]  
Автор Изyмeн (ненормален)
Публикувано17.05.05 21:48

Е, не се сдържах и аз да се вклЮча... Имам една маркова блуза - пума, ама наистина ще да е маркова, защото вече поне 5 години я нося редовно... И е почти като нова. Така че понякога скъпото излиза по-евтино. А марковото винаги е било на мода. Децата може и да разбират всичко, но техните приятели едва ли. Ако някое момиче има хубави дрехи, някое момче хубаво колело - те стават център на внимание. А на 13 вече и по момчетата се заглеждат... То брат ми е на 16 и поне 8-9 гаджета е сменил... Другия въпрос е, че момичетата ужасно се интересуват от дрехите - поне в България е така. И това го учат не от кой да е, а от майките си. Но истината е, че нито гримът, нито дрехите правят нещо - хубавият кон и под съдран чул се познава. Но ако и вие сте подложени на такъв натиск, на какъвто са децата - много бързо ще им влезете в положението.

You must defeat Sheng Long to stand a chance.

Тема Re: Купувате ли на децата си маркови дрехинови [re: Изyмeн]  
Автор [desi] (мама)
Публикувано18.05.05 10:59

е Твоята блузка можеш и да я носиш 5 години, ама момичето ще носи тези дънки 5 месеца.....
А иначе за връзката марково-качество - има наистина дрехи, които си заслужава да се купуват!
Аз примерно бельо евтино на синовете си не купувам - особенно на малкия пикльо - купувам малко по скъпо, ама такова дето знам че като го слагам в пералнята всеки ден след година ще изглежда по същия начин като в деня на купуването.
Ама за дънки, блузки, анцунзи пари не давам! те умаляват, биват скъсани.... особенно пък обувки! маратонките дето са евтинки пак ще изкарат САМО 3 месеца...после ще са малки. И едва ли ще успеят да се скъсат за този период.

Тема Re: Купувате ли на децата си маркови дрехинови [re: [desi]]  
Автор else (lostinthemist)
Публикувано18.05.05 11:32

Да, в това отношеие с качеството е точно така. Тя дрехата може да издържа и 10 години, ама като умалее след няколко месеца, все едно няма да се носи повече, какво като не е скъсана или разтегната.
А при по-големите, на които не им умаляват дрехите толкова бързо, има и друг момент - излизат от мода. Така че все едно няма да се носи повече от няколко месеца, издържливостта е качество, което няма как да влезе в употреба. Естествено, не всяка дреха излиза от мода толкова бързо, но всички онези, които са последен писък на модата са обречени на много кратък "живот".

Автор Hell (слънце с носле)
Публикувано18.05.05 13:39

Разсъжденията ти са правилни, спор няма, а и всички писали по темата са казали верни неща, но на тази възраст аргументите рядко помагат.

Можеш да пробваш с някакъв по-нестандартен подход...
Примерно - съгласна си да й купиш марковите дънки, които иска, но не си съгласна ти (или някой друг в семейството) да се лишаваш от нещо заради нейния каприз.
Отивате заедно до магазина, виждате колко струват желаните дънки (примерно 100 лв) и от тази цена изваждаш цената на едни стандартни немаркови - примерно 30 лв. Остатъкът - 70 лв от нашия пример - е сумата, от която дъщеря ти ще трябва да се лиши за определен период от време - от част от джобните, парите за кино, детски дискотеки (ако я пускаш), всякакви други не чак толкова нужни разходи (примерно няма да отиде на рожден ден на приятелката си, защото пари за подарък няма да й дадеш - инвестирала си ги е в дънките).
Ако на седмица си й давала преди по 10 лв над разходите за транспорт и закуска, това означава, че за 7 седмици ще ти се издължи и всичко ще продължи както е било преди покупката.

Този подход би могъл да свърши работа само ако си достатъчно твърда.
А ако имаш късмет, още след първите 1-2 покупки на този принцип ще ти е много по-лесно да й обясняваш житейските истини :))

Тема Re: Купувате ли на децата си маркови дрехинови [re: Hell]  
Автор DarkCat ()
Публикувано18.05.05 13:47

много добро

хубаво е да има някой пред теб и да се поучиш

благодаря че сподели

Тема Re: Компромисно!))нови [re: Evelin]  
Автор LlRA.. ((съзвездие))
Публикувано18.05.05 13:52

..Ееех, щом толкова са и оживяли на сърцето тия маркови дънки...ами купете ги...но да си ги носи с немаркови блузки и др. допълнения...нека им се порадва, пък и необходимо за поддържането на самочувствие)))...момиченце е все пак...нека милата се порадва, щом това и е мечтата в момента...
Но ще се лиши от други неща за сметка на пустият му етикет...аз и Вие го разбираме това с "Марковото" (въпреки че у нас голяма част от марковото е "Ив Сен Лоран " от Сточна гара)))
А така, ако никога не го е имала...все там ще и е акъла...и ще се вманячава с недораслия си тийн мозък)))
А така...ще е спокойна, че всички ще се пукат като гледат "яките" дънки...просто трябва да си изживее този период...иначе ще почне да се прави на интересна и пак Вие ще го отнесете)))
Но естествено всичко с мярка!
Не е виновно детето, времето е такова...и старите ни спомени не важат!!!)))

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.