Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:14 13.11.25 
Непрофесионални
   >> Родители и деца
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Evrejskoto uchilishteнови  
Авторmaka (Нерегистриран)
Публикувано14.02.05 12:24

Bi li mogul njakoi ot vas da spodeli vpechetlenijata si, ili vpechatlenijata na svoi poznati, ot Evrejskoto uchilishte v Sofia. Inretesuva me kakvi deca hodjat tam, ima li njakakvi specialni iziskvanija za priem. Do koi klas e uchilishteto, kakvi izvunredni disciplini, razlichni ot narmalnoto bulgarsko uchilishte se izuchavat tam. \Kakvo e kachestvoto na prepodavatelite. Abe, z edna duma vsichko bih zelala da naucha. Blagodarja predvaritelno.

Тема Re: Evrejskoto uchilishteнови [re: maka]  
Автормaлинka (Нерегистриран)
Публикувано14.02.05 14:24

Знам от колежка, чиито внук учи там, че изучават иврит. Според нея езика е доста труден, тя самата е еврейка, но й се е наложило да го научи едва преди 13 години в Израел. Сега се е върнала и се налага да помага на внука си - 10 годишен и някои негови съученици, в чиито семейства този език не се говори. Учат също така засилено английски език. Според нея преподавателите по иврит в началния курс не са на ниво. Знам, че приемат и деца с нееврейски произход, но как - не знам.

Автор ta_ra (новак)
Публикувано14.02.05 16:53

Това което зная за училището е, че се учи иврит, разполагат със собствен транспорт, а обучението е до осми клас. Зная също, че приемат и деца от нееврейски произход след събеседване, но продробности по приема не зная.

Автор hendy (jedi-master)
Публикувано14.02.05 20:21

обучението по иврит беше свободно избираемо, поне по мое време

училишето по принцип е до 8ми клас включително, но след 7ми повечето деца се изнасят към разни гимназии и обикновено в 8ми има само една паралелка, която е сборна от останалите деца

материалната база на училището е доста добра, имат и добра техническа база, транспорт с автобусчета и доста приличен стол, дворът е удобен и в съседство има парк, където децата също ходят да играят от време на време.

за качеството на преподаване - доколкото поддържам връзка със старите си преподаватели те още са си там повечето, така че мога да кажа - обучението е сериозно, без да се прекалява с претенциите
набляга се също така и на английския и на компютърното обучение, организират се и доста лагери

моят клас беше 50-50 еврейчета- българчета, като през тези 7 години не съм чула за нито една обида на религиозна основа, много са толерантни нещата и поне на мен това ми се отрази доста възпитателно, освен това че опознах отблизо една друга култура

това е, дано да съм ти била полезна

Тема Re: Evrejskoto uchilishteнови [re: hendy]  
Автор maka ()
Публикувано15.02.05 12:19

A njama li opasnost ot terorizum. Ima li go tozi strah, che njakoi arabski fanatik ili neonaci moze da stori njakoja belja. Ako se ne luza predi njakolko godini njakoi beshe hvurljal butilki z benzin. vzemat li se njakakvi ohranitelni merki.

Автор hendy (jedi-master)
Публикувано16.02.05 00:28

ами да, права си за бутилката, то беше една пролетна ваканция, спомням си че го прочетох във вестника. случвало се е и да надраскат свастики по външната стена ((или беше ограда, не помня вече))

училището има охрана, а от няколко години има и патрулка, която седи на отсрещния тротоар, предполагам че са сложили и камери

но ако ще се случва нещо, тези неща едва ли ще помогнат, но мерки се взимат определено...

Автор dexter_sum (Bladerunner)
Публикувано16.02.05 14:49

а аз се чудя какви точно родители отглеждат скинари...

това съвсем оф-топик.

...most girls are straight until they're not...

Авторmunti (Нерегистриран)
Публикувано17.02.05 22:02

Училището вече е гимназия.Ивритът е задължителен,а не избирателен.Английски се учи от трети или четвърти клас.Училището е държавно,но учебниците по иврит се купуват от родителите,а те са ок.150долара.Децата ги приемат след събеседване с психолог,като родителя при съства на разговора.С придимство се приемат деца с еврейски произход.Материялната база е изключително добра,защото училището се спонсорира от еврейската общност.Заниманията се провеждат задължително и следобяд.Имали прекрасни зелени и сини училища.Казвали са ми,че делят децата на еврейчета и българчета,но доколко това е вярно не знам.
Синът ми в момента е първи клас и миналата година доста се двоумях дали да кандидатства там,но в крайна сметка поради лични съображения се отказах. .

Тема Re: Evrejskoto uchilishteнови [re: munti]  
Автор maka ()
Публикувано18.02.05 18:10

Mnogo blagodarja za vsichki postingi.
Naj dobre razbira se e na mjasto da polucha informacja za nashijat konkreten sluchaj.
Njakoi ima li predstava koi e direktor tam i shto za chovek e.
A ivrit.. na kakvo nivo se izuchava? Sigurno nivoto na decata e mnogo razlichno. Ima takiva koito idvat ot israel i znajat ivrit. Ima takiva, deto i duma ne sa chuvali. Az lichno govorja ivrit. No sinut mi ne znae nit bukel i ne shte i da chue. Ako zagovorja vkushti zapochvat burni protesti.
Dali njama njakoi , koito da mi spodeli ot izvora kak stojat neshtata.
Interesuva me sushto kakva e atmosferata. Ima li projavi na agresija i nasilie. Ima li konfrontacia mezdu decata i na kakva osnova. Ima li privilegii i za gogo. Izobshto neshto po kuhnensko ako njakoi moze da spodeli.
Imam edna poznata, na kojato deteto uchi tam, no za suzalenie njamam kontakt s neja otdavma. Poslednija put mi spodeli, chene e mnogo dovolna, no ne smee da premesti momcheto si v normalno bulgarsko uchilishte, zashtoto " da ne stane ot trun, ta na glog, ta na po visok".

Alexander 1997
Anton 2002

Тема Re: Александра Сърчаджиеванови [re: maka]  
Автор CondAmn (заливче)
Публикувано18.02.05 20:03

Дъщерята на Пепа Николова и Йосиф Сърчаджиев - Александра - беше споделила в едно интервю, че да завърши еврейското училище било доста полезно за нея - там научавали и уроци за живота (каквото и да означава това....).

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.