Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:38 15.07.25 
Непрофесионални
   >> Родители и деца
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Децата ни-неграмотните...нови  
Автор Kиpo ()
Публикувано13.05.02 12:58

Не става дума конкретно за моите или нечие от на четящите тук деца.Реч иде за цялото.За едно "усреднено" дете на българската нация,получаващо образованието си в пределите на България.
Явно съществува конвергенция в културата и образованието на цивилизованата част от света.В този смисъл децата ни са обречени да станат толкова или почти толкова умни колкото американските и връстничета.И все пак,и все пак...
Помните ли (аз,макар и малък тогава,помня в някаква степен) какви опашки имаше за книги едно време?Макар и причината да не е сто процента в жаждата за знания,няма защо да се заблуждаваме-нацията изтъпява.Било защото самата и етнофизиономия се мени безвъзвратно,било поради други обективни причини.
Знам, че много ще кажат:Дай дефиниция.Не е толкова трудно.Образоваността би могла да се измери -веднага се сещам за два начина -брой правописни грешки на 1000 думи текст, да речем.Количество прочетени книги към 16,или 20-годишна възраст.Макар и не категорично, това доста добре очертава контурите на общата култура у един човек.

Въпросът ми е следният:
Колко пъти поколението,навлизащо в активна възраст е било категорично по-нискообразовано от предхождащото го ?На нашата територия така е било може би при падането ни под турско робство.Евентуално при заливането на местния тракоетнос от славяните ,макар да не съм убеден.Ние ли трябва да сме тези щастливци,преживяващи отново това сега ?
Инак -идат ми на акъла Индианските империи .Римската на края си ,може би-с козите,пасящи на Колизеума...И толкоз.Но това са все катастрофични обстоятелства-в една или друга степен.А ние ? Ние ??
.

Тема Re: Децата ни-неграмотните...нови [re: Kиpo]  
Автор NumLock (Ключар)
Публикувано13.05.02 13:08

Определено да. При тази тотална девалвация на ценностната система, това е едно от следствията. В този смисъл голяма е ролята на семейството. Задай си следния въпрос: "Поради каква причини съм наблягал на учението, когато бях малък?", след това помисли 2-3 дена и се опитай да си отговориш. Училището и обществото са другите два фактора, които влияят и след като не можем да ги контролираме, поне да се опитаме в малка степен да компенсираме в семейството.

"не съм ни ял, ни спал."
Ив.Вазов

Тема Така е!нови [re: Kиpo]  
Автор Smile. (през зъби)
Публикувано13.05.02 13:12

И ние родителите ще си понесем отговорността, ама тея от Министерството срама нямат. Я кажете в близките 15 години колко реформи имаше в образованието? - най-малко 4. С каква цел - не е ясно. Или по-точно е много ясно - ЩОТО Й ПРЕЧИМ НА ЕВРОПАТА, затова. Щото няма къде да си пласират техните издънки.
Безсмислено е да се учи език от първи клас когато нашия си не знаем. И не е толкова въпрос на думи, а усвояване на техниката на построяване на думите и изреченията. Оттам идва всичко останало. Какъв е смисъла да пишем без грешки на английски - кой ще го оцени?! - в чужбината винаги ще бъдем чужденци колкото и да сме перфектни. А в страната си? Просто ще сме нация на неграмотните. Тва е!

Тема и аз съм притесненанови [re: Smile.]  
Автор Loretta (monster)
Публикувано13.05.02 14:16

аз се чувствам като един от последните випуски, на които се преподаваше свястно, учебната програма се покриваше цялата + много допълнителни неща по лична преценка на учителя
просто виждах как няколко класа под мен учениците прекарваха времето си предимно в близкото кафе... държаха се нагло и предизвикателно с учители, от които ние навремето треперехме... не им пукаше за броя на неизвинените отсъствия, а помня за нас колко голям проблем бяха те и все си ги брояхме и се следяхме да не надвишим 10-12 (когато се получава административно наказание "забележка" или нещо такова) - не за да не ни изключат (на 15) а за да не се излагаме, някакси!
то беше и въпрос на достойнство, освен всичко друго...

и уж всеки българин иска детето му да знае, да е образовано... и всяко семейство си възпитава децата да внимават в час... а пък накрая какво става...

защо така се получава, не мога да разбера... но и аз го виждам, че не отива на добре, и можем само беди да чакаме от тази ситуация...

Like my eyes ain't green and my hair ain't yellow
It's more like the other way around...

Тема Може да съм неграмотен, но поне ми е забавно:)нови [re: Kиpo]  
Автор kenny mccormick (rough rydah)
Публикувано13.05.02 14:28

може да не съм прекарал всичките си 5 години в залягане над ученето, може да не знам елементарни неща за биологията, химията, физиката. Може да се обърквам със синуси и косиноси или да не знам всички български царе по хронологичен ред, но аз си поживях докато ходех на училище. Когато не ми се ходеше, не ходех, когато ми беше весело се забавлявахме.. винаги забавлението на първо място.. винаги съм завършвал с последно предупреждение за изключване винаги съм оставал ей така за спорта на някой поправителен, но в повечето случаи ми беше забавно:)
Псувал съм учителките, правили сме ги "бели мечки" в снега, докарвали сме ги до нервни кризи и припадъци, заяждали сме се със съучениците, рядко, но се е стигало и до профилактичен тупаник:)
Но има хора от моя клас, които си учиха прилежно уроците и т.н..., но цената на пропуснатата възможност е един голям купон, а кога ще се забавляваш ако не в тези години..

Двата източника на мидихлорини !

Тема Re: и аз съм притесненанови [re: Loretta]  
Автор Mama Netty (блондинка)
Публикувано13.05.02 17:12

Много вярни неща казваш. Знам че е нелогично, но и аз все си мисля, че е имало един последен свестен випуск...Ти кой випуск си, ако не е тайна?
А и да попитам - сега по колко неизвинени отсъствия разрешават, някой знае ли?
Пре нас имаше едни ученик в основното училише, който за неизвинени повтаряше годината...А за лошо поведение изключваха и ли местеха в друго училище.

Qui scribit, bis legit.

Тема випускнови [re: Mama Netty]  
Автор Loretta (monster)
Публикувано13.05.02 17:58

96
може би последният свестен випуск е минал доста преди мене... но нашето училище беше малко по-консервативно и с по-твърда ръка се държеше, та бяхме и ние сред връстниците ни като някаква отживелица...
а после и в това училище се възцари хаос

Тема ех, Кени...нови [re: kenny mccormick]  
Автор Loretta (monster)
Публикувано13.05.02 18:02

като ти гледам мнението, Кени, си мисля - ето така са го мислели навремето хората... никой не си е давал сметка за важността на образованието - нали животът им си вървял ОК и без него - като взели да се появяват "будители" (дето сега ги празнуваме на 1 ноември), които почнали да наливат акъл на хората, че без четмо, писмо, история, наука и т.н. не бива - гледали ги скептично като някакви щураци...

ама Възраждане пак сме имали...

а сега какво? ще станем първо пак толкова зле, та да се появи ново Възраждане ли?...

аз по-скоро си мисля, че безпросветността е съвременното робство... и ние ще бъдем робите на Големия Бял Свят
ограничени не от вериги, а много по-силно - от нещо вътре в нас... ограничени в интелектуален смисъл, а оттам - и като възможности, перспективи, живот...

и ще сме блажени като "нищи духом"

егати, Кени, направо ми развали настроението днес...

Тема Несъгласна!нови [re: Kиpo]  
Автор Jennifer ()
Публикувано13.05.02 22:22

Интелигентността не се измерва само с броя прочетени книги.
Децата прекарват много време пред ТВ и РС. Това им дава знания, които ние не сме имали шанса да получим, още по-малко по такъв атрактивен начин.
По наше време хубавите книги и стойностните филми бяха дефицитни и затова имаше жажда за такъв вид неща.

Като цяло това, което сме учили по математика например в горна степен сега се учи в прогимназията. Това важи за повечето предмети.
Децата имат много по-интересни и цветни книжки и комикси, отколкото нас.

По наше време български комикс човек можеше да си набави май само от сп. "Дъга" (е, може и да бъркам, но не се сещам за друго.)

Та моето мнение, Киро, е че всяко едно поколение определено предхожда предишното.

А да не говорим колко пък са се интересували от нас нашите родители и какви методи са прилагали за възпитанието ни.

Не, не, не, можем да продължим спора колкото искаш, но аз не съм съгласна с това, което твърдиш. В момента по ТВ има много интересни и онагледени филмчета, за Animal Planet и Discovery не говоря изобщо. Повечето деца ги харесват и следят. Е, не всички, но и по наше време не всички четяха книги, нали?

Тема Re: Несъгласна!нови [re: Jennifer]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано13.05.02 22:38

seriozno li sravniavash komiksite sys knigite???
gledaneto na filmi po Discovery sys ucheneto na geografia i zoologia?

shte napravia wsichko wyzmojno moia sin da ne poluchi obrazovanieto si ot TV-to i komiksite.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.