|
Тема
|
първо подстригване на дете
|
|
Автор | БИП (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.01.02 16:20 |
|
Някой знае ли дали има ритуали и какви са българските традиции при първото подстригване на детето. Бях чела нещо в сп. " 9 месеца", но не мога да го открия вече.
| |
Тема
|
Re: първо подстригване на дете
[re: БИП]
|
|
Автор |
Mama Netty (блондинка) |
Публикувано | 01.02.02 20:27 |
|
Наскоро разбрах, че се подстригването правело на 1-вия рожден ден или веднага след него. Част от косата се запазва и се слага при белия плат и букетчето от здравец ,останали от кръщенето. Ако детето се разболеело по късно, се слагало да преспи една нощ на този плат , а другите неща се слагали отдолу...не знам дали това е точно ритуал,,, по скоро поверие...за здраве.
Qui scribit, bis legit.
| |
|
stranno otkude e toz "ritual" sled kato dopredi 10-15 godini krushtenetata bqha "zabraneni"
When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!
| |
|
Аз съм кръстена. Брат ми също. тъй като бях по голяма - добре си спомням един ден как го кръстиха в Роженския манастир. Значи ритуала някак си се е промъкнал през забраните. Но това за косата е по скоро поверие, както писах, а не ритуал, защото няма точно определени действия, време ,място или облекло да речем... Аз лично предполагам, че идва от библията - и Самсон, с остриганата коса...т.е. че в косата има някаква дадена ти от Господа сила...Аз самата не съм особено вярваща, но също пазя първата коса на детето си...за спомен.
Qui scribit, bis legit.
| |
Тема
|
Re: първо подстригване на дете
[re: БИП]
|
|
Автор |
Дpaka (фитилджийка) |
Публикувано | 02.02.02 00:54 |
|
Моята щерка е на 6 месеца почти. Бебчето се скубеше несъзнателно и много плачеше. 2 месеца я пазихме от това, но започна да става много мъчително... Един ден с татко й хванахме машинка за подстригване и оставихме 2 см косица...
Не съм наясно за поверията и пр., но запазих един кичур от впечатлявящия й перчем за спомен - първите отрязани коси.
Другото е, че на малките бебета им става на фитилчета косата, от това че постоянно си въртят главата и я търкат във възглавничката.
-
Обещавам ти дълъг живот. Най-малкото по-дълъг, отколкото ако продължаваш да се мотаеш наоколо.
| |
|
|
|
|