|
Тема
|
Загадките на древността
|
|
Автор |
Elpharan () |
Публикувано | 13.11.08 13:20 |
|
Хм, сега ми попадна това и започнах да се ровичкам насам-натам за повече инфо.
Имате ли някви предположения? Други интересни загадки?
Багдадската батерия например, но според мен е малко несериозно...
или пък Лупата на Нимруд...
| |
Тема
|
Re: Загадките на древността
[re: Elpharan]
|
|
Автор |
Roxy (bittersweet) |
Публикувано | 13.11.08 13:28 |
|
За камъните от Ика май имаше добра обосновка, че изображенията са фалшификат. Пък и предствата за обичайната поза/походка на динозаврите на тях вече е леко остаряла (влачещата се по земята опашка).
Но пък бих определила научните (Багдадската батерия; разкажи нещо за Лупата на Нимруд, понеже не знам) и инженерните постижения на древните определено бих нарекла "чудеса", макар и да са постижение на човешкия ум...
| |
Тема
|
[re: Roxy]
|
|
Автор |
Elpharan () |
Публикувано | 13.11.08 13:35 |
|
Откритие, направено през 1850 г. от археолога сър Джон Лейърд. По време на поредица от разкопки в днешен Ирак Лейърд открил парче кристален кварц -лупа, датиращо отпреди 3 000 години. Понастоящем излагано в Британския музей, това парче показва, че първата известна лупа е била използвана по времето на асирийците.
| |
|
За камъните бях чела, че една голяма част от тях са правени със зъболекарска дрелка. Наистина е имало оригинални, но покрай търсенето, в предлагането са се включили доста спекулативни "фактори" и в един момент се оказало, че наистина стари са около 5%.
Скоро по историческия канал на виасат даваха филм за кристалния череп. Маса ясновидци се изредиха да обясняват каква информация получават от него. После се доказа, че черепът е сравнително нов - но това не промени мнението им.
| |
Тема
|
[re: Elpharan]
|
|
Автор |
Valda (saro) |
Публикувано | 13.11.08 13:46 |
|
има списък от 19 подобни обекта включително багдатската батерия
| |
Тема
|
[re: Valda]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (асобу) |
Публикувано | 13.11.08 13:59 |
|
А, ето на картите на Пири Рейс и Онориус Финей съм фен. Това се нарича загадка!
| |
|
да не забравяме и 'античния калкулатор':
Queen's only
| |
Тема
|
[re: Last Roman]
|
|
Автор |
roum (приятел) |
Публикувано | 14.11.08 15:56 |
|
Ръката на архимед не е ли точно такова чудо.
| |
|
Учените установиха ,че в древността хората са се дрогирали много яко. Така че, според тях , подобни "странни създания " и "уреди" са плод на болни мозъци или на фалшификация .
За мен подобна тема има само статистическа стойност, нищо повече, и така ще бъде докато няма Воля за Истина.
| |
Тема
|
[re: roum]
|
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 15.11.08 00:42 |
|
тя 'ръката' не е с установен механизъм.