|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | >> (покажи всички)
Тема
|
Какво точно е езичеството?
|
|
Автор |
Kossoman () |
Публикувано | 21.03.08 07:57 |
|
Хайде напредналите езичници от тоя толкова мил и спретнат клуб да се опитат да ме просветят по тоя въпрос. Оказва се, че нещо не съм бил схванал какво точно представлява езичеството. Аз си мисля, че е повече от един вид, ама може и да не съм прав?
И една молба към съфорумника с индексирания ник - да се опита да не се включва с псувни. Ако все пак желае да се изкаже по този начин - да заповяда в специално създадения за тази цел клуб, където би се радвал на топъл прием.
| |
|
Според християните езичество е всичко, което не съвпада с нормите на Църквата, по-точно Източноправославната църква. И то дори ако имаш и една буква отклонение от Синода. А иначе знаеш какво включва езичеството най-общо- връзката с природата, свободния дух, вяра в различни богове(просто няма единен езически бог) или просто атеизъм. И така нататък....
| |
Тема
|
Re: Какво точно е езичеството?
[re: agrimonia]
|
|
Автор |
Roxy (rascal) |
Публикувано | 21.03.08 09:32 |
|
ами ересите къде отидоха?!
| |
Тема
|
[re: Roxy]
|
|
Автор |
agrimonia (гностичка) |
Публикувано | 21.03.08 09:36 |
|
За християните ерес и езичество се припокриват. Всички, които не мислят като попа, са измет.
| |
|
т. е. езичество е всяка нехристиянска религия. По тази логика тук спадат ислямът и юдаизмът.
Aut Caesar, aut nihil
| |
|
Благодаря, Agrimonia. Но мен ме интересува виждането на самите езичници, а не това на християните. От това, което знам за религиите, аз не бих се определил като православен християнин по много причини. Още по-далеч съм от другите християнски деноминации. Определено не съм юдеин или мюсюлманин. Може би съм езичник без да се осъзнавам като такъв. Затова питам осъзнатите езичници - какво е всъщност езичеството според тях?
| |
Тема
|
[re: Kossoman]
|
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 21.03.08 11:17 |
|
Според мен това е свободата да избираш според това, което пасва най-добре на вътрешното ти аз, възможността сам да тълкуваш и да не се съобразяваш с никакви натрапени от други лица ограничаващи те канони и порядки.
Aut Caesar, aut nihil
| |
Тема
|
[re: Last Roman]
|
|
Автор |
Roxy (rascal) |
Публикувано | 21.03.08 12:00 |
|
да не излезе, че езичниците не са имали канони и порядки?! вярата, традициите и суеверието се считат за жизненоважни в по-ранните етапи на развитите на един народ и културата му, с етапа на цивилизацията и развититето на наука и философия постепенно идват и скептицизмът, и атеизмът сред определени слоеве... с империите идва и смесването на култове, синкретизмът, разпространението и на чужди култове, което вече дава право на избор. но я си представи как би било това при едни викинги например?
пийте едно силно кафе, хора, че днес не ми звучите много като себе си...
| |
Тема
|
[re: Roxy]
|
|
Автор |
Einherjer-2 (антисемкит) |
Публикувано | 21.03.08 12:25 |
|
вярата, традициите и суеверието се считат
От кого и как така се " считат"?!!
Според мен процесите касаещи проявата на вярата, дали тя е по-скоро суеверие или скептицизъм и т.н. са били са постоянни и течащи в двете посоки. Има някакви временни или регионални преимущества но като цяло няма таквоа нещо като : едно време хората са били суеверни , а сега не са . И сега има колкото си искаш суеверни хора само,че формата на вярата не е дефинирана както са били дефинирани едновремешните религии. И не ги търсиш където тярбва. Ей на учим ,че едно време хората били склонни да си изграждат живи идоли , ами сега :
какво са Елвис и Азис?!
Всичко зависи не от епохата ,а от умствения багаж на населението. Колкото то е по-тъпо толкова суеверието и сляпата традиция преобладват и обратно.
Сега най-тъпите хора в Българяи с амюсулманите след тях идват християните.
За езичници във вида на тъпите суеверни колещи кокошки древни хора и вярващи в духове и дума не може да става.
| |
|
Съвремните "езичници" са умни , търсещи и млади по дух хора. И така разбират езичеството.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | >> (покажи всички)
|
|
|