|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | >> (покажи всички)
Тема
|
Религия и митология
|
|
Автор |
katiysha () |
Публикувано | 26.01.08 16:39 |
|
Добре, нека се осъзнаваме в предната тема, а в тази тук поговорим за религията и митологията. До каква степен се застъпват и съответно какви са разликите? Можем ли да кажем, че една религия е митология, както и че една митология е своеобразна религия?
В момента чета Мирча Елиаде - "Трактат по история на религиите". Някой чел ли я е? Ще призная, че тази книга породи темата.
Редактирано от katiysha на 26.01.08 16:39.
| |
|
Ами всяка религия има митология
Митовете мога да се възприемат и без да се числиш към религия
Но неможеш да си част от религия без да и възприемеш митовете
Митът е историята посланието на религията това как се е създал света какви принципи и закони властват в него
| |
|
Така е, религията не може без митология, но митологията може без религия!
Митологията може да бъде разгледана и от гледна точка на различните функции, които изпълнява в обществото: нравствена, културна, психологична и космогонна! Митологията е творчество, за разлика от религията. Митологията е свобода, а религията - ограничение! Митологията дава път на въображението, а религията го поставя в рамки!
Може да се каже, че религията е като вързано куче, докато митологията е като свободен вълк бродещ където си иска!
Good is a point of view.And the Jedi point of view is not the only valid one.
| |
|
Т.е. религията е изградена на базата на митологията, едното е преди другото?
Сякаш митологията е сценария на филма, в който играят боговете и който е наречен религия.
| |
|
Когато Богът бил близко до хората (за последно около т.нар. Н.Е.)
Имало е вяра поради директно възприемане на божествения свят.
Имало е свещенодействия (ритуали) по почитане и призоваване на Бога.
Днес
ритуалите са записани в линейна последователност и са станали митология за да има какво да словоблудстват "учените".
Колкото до вярата, тя вече не е съпреживяване на Божественото.
Тя е прогнила институционализирана религия...
Това не значи че всякое сърце не е близко до Бога...
Редактирано от tzadek37 на 27.01.08 18:24.
| |
|
Съгласна съм с предното мнение, че религията е прогнила, ииституционизирана вяра, която дефакто не е истинска. За мен лично митологията е творчество на жреците и всички висши духовници - свещени приказки, които целят да вкарат човека в правия път. Това висше духовно съсловие кара хората да си мислят, че тези приказки са истина. Тогава се ражда вярата на хората. Но вярата не трябва да се превръща в религия ... трябва да се оставят хората да тълкуват посланията от митологията и да се почучават от нея свободно. С други думи - митлогията е изказаните думи от мърди хора преди много време, които важат и за съвременния човек и целят да вкарат човека в правия път. Нещо такова ...
| |
|
Май като се замисля, би трябвало да има разлика свързана с монотеизма, доколото още го има. Иначе ми се струва, че религиите и митологиите са нещо като зала и предверието й - за някой хора религията се изчерпа с митологията. А ако се задълбае човек в символиката на митовете може да се окаже, че са по-многозначни и задълбочени от религиозните трактати.
| |
|
Всичко изглежда някакси просто, но има нещо, което ме дразни и не мога да си обясня, нещо, което остава сякаш неизказано и неизяснено.
С други думи - митлогията е изказаните думи от мърди хора преди много време, които важат и за съвременния човек и целят да вкарат човека в правия път. Нещо такова ...
А религията тогава какво е? Т.е. и според, както и според Вейдъра, религията ограничава човека?И аз съм съгласна, че трябва да има свобода в тълкуването на посланията, откъдето следва, че вярата не бива да се превръща в религия....
| |
|
Когато Богът бил близко до хората (за последно около т.нар. Н.Е.)
? В смисъл ?
| |
|
Май като се замисля, би трябвало да има разлика свързана с монотеизма, доколото още го има.
Каква е тя? Досега не съм срещала напълно монотеистична религия.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | >> (покажи всички)
|
|
|